Tip of the day

Πού θα βρεις νόστιμη γουρνοπούλα στην Αθήνα;

Ο καλαματιανός δοξασμένος μεζές που έχει παντού μόνο φίλους

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ψητή γουρνοπούλα είναι ο περίφημος μεζές της Μεσσηνίας, αλλά τον βρίσκεις και στην Αθήνα

Αν έχεις πάει Καλαμάτα θα έχεις δοκιμάσει σίγουρα τη σπεσιαλιτέ της, τη «γουρνοπούλα» (χωρίς το μεσαίο ου). Για σένα που την έχεις γευθεί και την έχεις επιθυμήσει αλλά … δεν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη να σου στείλει μεζεδάκι, σου βρήκαμε στην Πεύκη τον «Μπάρμπα της Κορώνης». Μια μικρή ταβέρνα, με λίγα τραπεζάκια, που σερβίρει σχεδόν αποκλειστικά φανταστική γουρνοπούλα. Μπορείς να κάτσεις ή να την πάρεις σε πακέτο.

Να σου πούμε και λίγα λόγια για αυτό το νοστιμότατο έδεσμα: Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της Μεσσηνίας, που το συναντάς παντού, στα εστιατόρια, στις ταβέρνες, σε κρεοπωλεία, στα πανηγύρια ακόμα και σε πλανόδιους. Οι περισσότερες ταβέρνες περιλαμβάνουν τη γουρνοπούλα στο μενού τους, την παρουσιάζουν δελεάζοντας τον κόσμο μέσα σε προθήκες – βιτρίνα που στήνουν στην είσοδο του μαγαζιού και αν δεν βιαστείς ως το μεσημέρι έχει εξαντληθεί! Συνεπείς στο ραντεβού και τηρώντας το έθιμο, οι Καλαματιανοί τη φτιάχνουν στη γιορτή της Αναλήψεως, όπου σε όλη την Καλαμάτα στήνουν πάγκους με γουρνοπούλες με τους φανατικούς να σπεύδουν να δοκιμάσουν την τραγανή πετσούλα, αφού είναι αδύνατον να αντισταθούν στη μυρωδιά της.

Η ιστορία της κρατάει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όπου καθώς λόγω θρησκείας το χοιρινό ήταν το μόνο κρέας που δεν έτρωγαν οι Τούρκοι, οι κάτοικοι της περιοχής, και ειδικότερα της Μεσσήνης, άρχισαν να εκτρέφουν χοίρους, τους οποίους μάλιστα λέγεται ότι τους άφηναν ελεύθερους να κυκλοφορούν αποτρέποντας έτσι τους Τούρκους να έρχονται στην πόλη.

Όλοι στη Μεσσηνία καυχώνται ότι κάνουν την πιο νόστιμη γουρνοπούλα και οι νοικοκυρές ότι ξέρουν την πιο τέλεια συνταγή. Η συνταγή είναι βέβαια απλή, αλλά θέλει τέχνη. Παίρνουν ένα ολόκληρο γουρουνόπουλο και το σιγοψήνουν στη σούβλα ή σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο για 8 με 10 ώρες. Όταν τελειώσει το ψήσιμο έχει μείνει το μισό, αλλά έχει γίνει γλύκισμα, με τραγανή πέτσα και κρέας που λιώνει στο στόμα.

«Μπάρμπας της Κορώνης», Χρυσοστόμου Σμύρνης 93, Πεύκη 151 21, 21 0805 0003. Κλείνει στις 11:59 μ.μ.