Tip of the day

Πού θα βρεις το bar με τη μεγαλύτερη μπάρα της Αθήνας

Στην Ασκληπιού θα βρεις ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά μπαρ της πόλης

Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τo Santaroza στα Εξάρχεια έχει την πιο μεγάλη μπάρα στην Αθήνα

Σπρώχνεις τη γυάλινη πόρτα και μετά, ακόμη μία. Έχουν σημασία οι δυο πόρτες. Λειτουργούν ως πύλη. Μία δεν αρκεί για να περάσεις στην απροσδόκητη πραγματικότητα αυτού του –εντελώς- κινηματογραφικού bar. Σκοτεινό, ατμοσφαιρικό, υπέροχο, παίζει από spiritual jazz μέχρι κινηματογραφικά soundracks. Σήμα κατατεθέν του η μακριά, ξύλινη μπάρα που με μήκος τα 14 ολόκληρα μέτρα (!) έχει τον τίτλο της μεγαλύτερης στην Αθήνα.

Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Σε αυτήν ακριβώς την μπάρα θα κάτσεις για να «πιάσεις» όλη την ατμόσφαιρα αυτού του υπέροχου bar. Υπάρχουν και τραπεζάκια παρατεταγμένα μπροστά στην τεράστια τζαμαρία που βλέπει στο στενάκι της Ερεσού, αλλά η μπάρα έχει άλλη χάρη. Αξίζει να κάτσεις εδώ μόνο και μόνο για να δεις τους bartenders να ετοιμάζουν με χορευτικές κινήσεις ακριβείας ένα συγκλονιστικά καλοφτιαγμένο τζιν τόνικ ή ένα από τα ωραιότερα Bloody Mary’s της πόλης. Το ποτό σου δεν συνοδεύουν ξηροί καρποί ή πατατάκια, αλλά μικρά πιατάκια με αλλαντικά από τον Αραπιάν, τραγανά παξιμαδάκια και τυρί. Όλα είναι μελετημένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια για να σε κάνουν να αισθάνεσαι «αλλού»… Αυτή την αίσθηση του «διαφορετικού τόπου» την εκφράζει καλύτερα ένας από τους ιδιοκτήτες του Santaroza ο Άλεξ Αλεξιάδης: «Όσο αποστειρωμένη κι αν είναι η μπάρα από μέσα, απ’ έξω θέλω το ακριβώς αντίθετο. Θεωρώ ότι συνεχίζουμε την παράδοση, αυτή την κουλτούρα του bar που δεν τη βρίσκεις εύκολα και σίγουρα δεν τη βρίσκεις σε τραπεζάκια στον πεζόδρομο… Ένα bar οφείλει να είναι μια ετεροτοπία, ένας άλλος χώρος».

Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Το Santaroza ανοίγει από τις 18.00 δεν σερβίρει όμως καφέ, σέβεται την ιδιότητά του ως καθαρόαιμο bar. Η καλύτερα ώρα για να πας είναι νωρίς κάπου μεταξύ 18.00 και 20.00, πρώτον για να βρεις θέση στην μπάρα, δεύτερον για να πιεις το ποτό σου απερίσπαστος μια που στις 20.00 ακριβώς το Santaroza έχει γεμίσει. Η μουσική όμως, ανεξαρτήτως ώρας, παίζει πάντα στην ένταση εκείνη που σου επιτρέπει να μιλήσεις με τον διπλανό σου, να φλερτάρεις, να κάνεις όλα αυτά που θέλεις να γίνονται στα bar. Για αυτά θα έρθεις εδώ, όχι για το super cocktail. Όχι ότι δεν υπάρχει κι αυτό…

Ασκληπιού 69, Εξάρχεια, 2155101784