Θεατρο

Η Δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο 2023

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
© Wikimedia Commons/ C messier

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει και το 2023 το Φεστιβάλ «Η Δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο»

Η Πράξη «Δημιουργία και καθιέρωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά του Φεστιβάλ “Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ”» με κωδικό ΟΠΣ 5004139 συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού προγράμματος «Αττική 2014-2020»

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει και το 2023 το Φεστιβάλ «Η Δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο», παρουσιάζοντας τρία σύγχρονα νεοελληνικά έργα. Μέσα από ανοιχτές πρόβες, παραστάσεις και στρογγυλά τραπέζια, το κοινό θα γνωρίσει από κοντά τους τεχνικούς και καλλιτεχνικούς συντελεστές μιας παράστασης και θα καταδυθεί στη συναρπαστική δημιουργική διαδικασία της θεατρικής πράξης.

Διάρκεια Φεστιβάλ: Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2023

Τα έργα που θα παρουσιαστούν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι:

Στην Εθνική με τα Μεγάλα του Μιχάλη Βιρβιδάκη

Μετά από χρόνια απουσίας και λίγο μετά τον θάνατο του πατέρα, ο μεγάλος αδελφός επιστρέφει στην οικογενειακή εστία, ένα παράπηγμα στο πλάι της εθνικής οδού -κάτι ανάμεσα σε καντίνα και αποθήκη μεταχειρισμένων ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Μαζί με τον μικρό αδελφό ανασυνθέτουν ψηφίδες του παρελθόντος που αφορούν την παιδική τους ηλικία, τη σκληρότητα και την παρακμή του πατέρα τους, αλλά κυρίως τη μυστηριώδη εξαφάνιση της μητέρας τους, χρόνια πριν. Σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και σκοτεινών υποψιών, κι ενώ τα έργα διαπλάτυνσης της εθνικής οδού απειλούν να εξαφανίσουν το οικογενειακό παράπηγμα, τα δύο αδέλφια αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στην απεγνωσμένη προσπάθεια να υπερασπιστούν την παρουσία τους και να στήσουν τη ζωή τους εκεί, και στην φυγή προς το άγνωστο.

Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αγγελική Παπασταθοπούλου
Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος: Άση Δημητρολοπούλου
Μουσική Επιμέλεια: Δημήτρης Μπέλλος
Σχεδιασμός Φώτων: Νίκος Σωτηρόπουλος
Ηθοποιοί: Αντρέας Γιαννακούλας, Θάνος Σκόπας, Ελένη Μιχαηλίδου, Δανάη Παπουτσή

Καλιφόρνια Ντρίμιν του Βασίλη Κατσικονούρη

Ο Ντίνος και ο Άρης, δυο μετέφηβοι χωρίς σπουδαίες προοπτικές και φιλοδοξίες για το μέλλον, αποφασίζουν, προκειμένου να αποφύγουν την κατάταξή τους στο στρατό, να ζήσουν ωραία χαλαρή ζωή σε ένα κοινόβιο στην Καλιφόρνια. Καθώς δεν διαθέτουν τα χρήματα για τα εισιτήρια, αποφασίζουν να τα κλέψουν από τον μεσήλικα εργένη θείο του Ντίνου. Στο σχέδιο επιστρατεύουν και τα κορίτσια τους, Κική και Γιούλη, για να σαγηνεύσουν και να ξαφρίσουν τον θείο. Εκείνος, όμως, αποδεικνύεται πως διαθέτει μια γοητεία-υπερόπλο, που εξουδετερώνει διαδοχικά όλες τις απόπειρες της νεανικής «συμμορίας», ωθώντας τελικά τους ήρωες σε συμβιβασμό με την πραγματικότητα.

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αγγελική Παπασταθοπούλου
Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος: Άση Δημητρολοπούλου
Μουσική Επιμέλεια: Δημήτρης Μπέλλος
Σχεδιασμός Φώτων: Νίκος Σωτηρόπουλος
Ηθοποιοί: Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Αντώνης Καραθανασόπουλος, Βικτώρια Φώτα, Ειρήνη Αρβανίτη

Επαναστατικές Μέθοδοι για τον Καθαρισμό της Πισίνας σας της Αλεξάνδρας Κ*

Όταν το αυθαίρετο εξοχικό του Αντώνη απειλείται λόγω της πρώτης ιδιωτικοποίησης δημόσιας έκτασης να γκρεμιστεί και να γίνει τεράστια ξενοδοχειακή μονάδα, εκείνος βλέπει να καταρρέει όλη του η μέχρι τώρα ζωή, αλλά και τα σχέδια του για το μέλλον, κι αποφασίζει να αντισταθεί: κηρύσσει το καταπατημένο οικόπεδο «ανεξάρτητο κράτος» και αυτοπροσδιορίζεται ως "ήρωας"για μια μέρα. Καθώς όμως τα παιδιά του είναι απρόθυμα να τον υποστηρίξουν στον αγώνα του, θα κρατήσει εκείνα και την Γερμανίδα φίλη τους ως ομήρους, με τη βία να κλιμακώνεται. Το τέλος, πάντως, δεν θα είναι ιδιαίτερα ένδοξο.

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Τάκαλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αγγελική Παπασταθοπούλου
Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος: Άση Δημητρολοπούλου
Μουσική Επιμέλεια: Δημήτρης Μπέλλος
Σχεδιασμός Φώτων: Νίκος Σωτηρόπουλος
Ηθοποιοί: Χριστόδουλος Στυλιανού, Μαριλένα Μόσχου, Βαγγέλης Παπαγιαννόπουλος, Αιλιάνα Μαρκάκη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ