Ρόδης Ρούφος: Παρουσίαση του βιβλίου «Οι Γραικύλοι»

Ρόδης Ρούφος: Παρουσίαση του βιβλίου «Οι Γραικύλοι»

Η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Εστία διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Ρόδη Ρούφου με τίτλο «Οι Γραικύλοι». Το κλασικό βιβλίο του Ρόδη Ρούφου παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Κώστας Μπουραζέλης, Ομότιμος καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας ΕΚΠΑ – Ακαδημαϊκός
  • Άγγελος Χανιώτης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών, Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών, Πρίνστον
  • Ο Λουκάς Ρούφος θα απευθύνει χαιρετισμό.

Την συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και εκδότης του Books’ Journal Ηλίας Κανέλλης. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Ρόδη Ρούφου Οι Γραικύλοι είναι ένα «μυθιστόρημα μέσα στο χρόνο», όπως το έχει χαρακτηρίσει ο Μάριο Βίττι, άμεσα συνδεδεμένο με την αρχαιογνωσία του συγγραφέα.

Ο Ρούφος, χρησιμοποιώντας ιστορικές πηγές από αρχαίους και νεότερους ιστορικούς, αναβιώνει τα γεγονότα της Αθήνας των ετών 87-86 π.Χ., εποχή των Mιθριδατικών πολέμων της Ρώμης, κατά την οποία συντελείται μια αντιρωμαϊκή επανάσταση στην Αθήνα· επανάσταση που φέρνει στην εξουσία σοφιστές και φιλοσόφους. Το εφήμερο αυτό γεγονός τελειώνει με την εκπόρθηση της Αθήνας από τον Ρωμαίο στρατηγό Σύλλα και την επακόλουθη σφαγή των Αθηναίων. Καθώς τα αθηναϊκά γεγονότα της αρχαίας Ιστορίας υπήρξαν στο επίκεντρο των συζητήσεων για τη θέση του ελληνισμού της εποχής μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ο Ρούφος προχωράει στη μεταφορά αυτού του προβληματισμού στη σύγχρονή του εποχή, όταν η Ελλάδα, λόγω του εμφυλίου και του Ψυχρού Πολέμου, βρέθηκε σε παρόμοια θέση.