Εμφάνιση φίλτρων
Χώροι
Περιοχή

Η Υποκειμενικότητα του Ψυχαναλυτή ως συνδημιουργικό στοιχείο του Αναλυτικού Τρίτου

terapia-kxsb-u11004258755405xyb-1024x576lastampa.it_.jpg

Tο Ινστιτούτο Σχεσιακής και Ομαδικής Ψυχοθεραπείας (ΙΣΟΨ) διοργανώνει στον ΙΑΝΟ σχεσιακό ψυχαναλυτικό εργαστήριο με θέμα «Η Υποκειμενικότητα του Ψυχαναλυτή ως συνδημιουργικό στοιχείο του Αναλυτικού Τρίτου».

Τρεις ψυχοθεραπευτές συνομιλούν κατά σειρά με τον ίδιο αναλυόμενο σε φυσική ροή.

Θα συμμετέχουν οι: Σταύρος Χαραλαμπίδης, Κώστας Μαθιούδης, Ματίνα Καϊδαντζή, Ευριπίδης Γαβράς, Άννα Βασιλάκη, Αγγελική Τσίκλη.

** Δήλωση συμμετοχής και κράτηση θέσης γίνεται αποκλειστικά με αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο catinstitutedirector@gmail.com με θέμα: «IANOS 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ». Εντός του email θα πρέπει να αναφέρονται κατά σειρά: ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, κινητό τηλέφωνο, email. Αιτήσεις γίνονται δεκτές, μόνο ηλεκτρονικά, έως και 10 μέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του εργαστηρίου. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Περιεχόμενο εργαστηρίου

Το παρόν σεμινάριο στοχεύει στο να βοηθήσει τον ακροατή να κατανοήσει σε βάθος την επιρροή της υποκειμενικότητας του αναλυτή στο διυποκειμενικό συν κατασκευασμένο πεδίο αναλυτή αναλυόμενου. Είναι γνωστό ότι από όλες τις ψυχαναλυτικές σχολές , η Σχεσιακή Ψυχαναλυτική, είναι αυτή που δίνει την μεγαλύτερη έμφαση στο πώς η διάδραση στο «εδώ και τώρα» συν διαμορφώνεται από τον τρόπο που ο αναλυτής επηρεάζεται από την υποκειμενικότητα του αναλυόμενου. Η συν κατασκευή των υποκειμενικοτήτων του αναλυτικού ζεύγους ονομάζεται στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση «αναλυτικός τρίτος». Επιπλέον στοχεύουμε να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε ότι η Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Σχολή αποτελεί συνθετικό ρεύμα με διάφορες υποσχολές να την αποτελούν. Αυτές οι σχολές ενώ έχουν κάποιες ειδοποιείς διαφορές μοιράζονται βασικές ομοιότητες ώστε να κατατάσσονται στο ίδιο θεωρητικό Σχεσιακό ρεύμα. Οι 3 ψυχαναλυτικές υποσχολές που θα καταδειχθούν είναι η Διαπροσωπική Μετα-κλαινική (Darlene Ehrenberg, Σταύρος Χαραλαμπίδης ), η Αμοιβαία εν συναισθητική ( Lauren Levine, Ματίνα Καιδατζή), και η Εμπεριεκτική εν συναισθητική (Winnicot, Κώστας Μαθιούδης). Θα σας δείξουμε τρεις διαφορετικές συνεδρίες του ίδιου θεραπευόμενου με 3 διαφορετικούς ψυχαναλυτικούς ψυχοθεραπευτές οι οποίες όμως διαδέχονται την φυσική ροή η μια της άλλης ως να αποτελούν 1 εξηντάλεπτη συνεδρία ενός ασθενούς με 3 διαφορετικούς ψυχοθεραπευτές. Οι συνεδρίες θα έχουν διάρκεια 20 λεπτών η καθεμιά και θα συνοδεύονται από δεκαπεντάλεπτο σχολιασμό του Διευθυντή ΙΣΟΨ με Ισοψικά Τακτικά και Δόκιμα Τακτικά μας μέλη. Στο τέλος του σεμιναρίου ο Διευθυντής ΙΣΟΨ Σταύρος Χαραλαμπίδης και το Τακτικό μας μέλος Κώστας Μαθιούδης θα έχουν εικοσάλεπτη μεταξύ τους συζήτηση επί του συνόλου των συνεδριών σε μια διαδικασία αμοιβαίας συν εποπτείας μαζί με τον θεραπευόμενο ο οποίος θα δράσει ως τρίτος συν επόπτης των δυο προαναφερθέντων . Στο τέλος 40 λεπτά θα δοθούν ελεύθερα για συζήτηση με το κοινό στο οποίο συζητητές θα είναι οι 3 θεραπευτές της μελέτης περίπτωσης. Ο εικονικός ασθενής είναι αμφισεξουαλικός οροθετικός άντρας που εμφανίζει αυτοκτονικότητα όταν αποκαλύπτεται στην σύζυγο του η κρυφή ερωτική σχέση που διατηρεί με δεύτερο ξάδερφο του. Πριν την έναρξη κάθε συνεδρίας το κοινό δια ανάταση χειρός θα αποφασίζει αν ο εκάστοτε θεραπευτής θέλει να κινηθεί «μαλακά» ή «σκληρότερα». Στην πρώτη βινιέτα θεραπευτής θα είναι το Τακτικό μας μέλος Κώστας Μαθιούδης, στην δεύτερη το Τακτικό μας μέλος Ματίνα Καιδαντζή, και στην τρίτη ο Διευθυντής ΙΣΟΨ Σταύρος Χαραλαμπίδης. Κατά σειρά οι συζητητές πρώτης ως τρίτης περιπτώσεις μαζί με τον Διευθυντή Ισοψ θα είναι τα τακτικά μας μέλη, Άννα Βασιλάκη, Ευριπίδης Γαβράς και το Δόκιμο Τακτικό μας μέλος Αγγελική Τσικλή.