Θεματα

O Kutiman απαντάει στις απορίες μας πριν το πολυαναμενόμενο live του στην Αθήνα

Ο Athens Voice 102.5 και το Athens City Festival θα τον υποδεχτούν τη Δευτέρα 15 Μαΐου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Λιάνα Μαστάθη
Λιάνα Μαστάθη
ΤΕΥΧΟΣ 870
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Kutiman

Kutiman: Ο συνθέτης, παραγωγός και filmmaker μιλάει λίγο πριν την συναυλία του, στην Αθήνα, τη Δευτέρα 15 Μαΐου, στην αίθουσα Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Με έναν μοναδικό ήχο και μία δυναμική σκηνική παρουσία ο Kutiman έρχεται μαζί με την μπάντα του για ένα ξεχωριστό live .Ο πολυτάλαντος συνθέτης, παραγωγός και filmmaker, με καταγωγή από το Ισραήλ που έχει κατακτήσει και τα ελληνικά airplay με την τελευταία του επιτυχία «Μy Everything», ετοιμάζεται να παρουσιάσει μία συναρπαστική συναυλία και μία ξεχωριστή μουσική εμπειρία.

Kutiman ft. Dekel - My Everything

Γεννημένος ως Ophir Kutiel στην Ιερουσαλήμ το 1982,  ξεκίνησε  πιάνο σε ηλικία έξι ετών και στην εφηβεία του έπαιζε  ντραμς και κιθάρα. Μετά το γυμνάσιο, σπούδασε jazz στο Rimon Music College, όπου γνώρισε τον συνάδελφό του παραγωγό Sabbo, ο οποίος τον μύησε στη reggae, το afrobeat και το funk. Το 2006, υπέγραψε στη Melting Pot Music με έδρα την Κολωνία. Ένα χρόνο αργότερα, κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του άλμπουμ, «Kutiman», το οποίο περιελάμβανε τα σινγκλ «No Groove Where I Come From» και «Music Is Ruling My World», με την Karolina (Karolina Avratz).

Εκείνη την εποχή ξεκινάει ένα προτζεκτ με τίτλο «Thru You», το οποίο παίρνει άσχετα μεταξύ τους βίντεο από διαφορετικούς μουσικούς και τα συνδυάζει σε νέα τραγούδια. Ο τρόπος που πειραματίζεται με τις διαφορετικές ηχογραφήσεις και βίντεο δημιουργεί ένα σύνθετο πρωτοποριακό αποτέλεσμα, ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς και καθιερώνοντας τον Kutiman ως έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους καλλιτέχνες της σημερινής ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής.

Αναζητώντας την ηρεμία ταξιδεύει στην έρημο Νεγκέβ, νότια του Ισραήλ και τα επόμενα χρόνια ζει σε ένα kibbutz. Επιστρέφοντας στην πόλη, μετά από εννέα χρόνια απομόνωσης είναι έτοιμος να αφοσιωθεί στη μουσική και πάλι. 

Tον Οκτώβριο του 2022 παρουσιάζει το έκτο στούντιο άλμπουμ του, «Open», ένα ιδιαίτερο μουσικό ταξίδι μέσα από δώδεκα εκπληκτικές δημιουργίες.

Tο «Open» είναι είναι πολυσυλλεκτικός δίσκος γεμάτος εμπνευσμένες μελωδίες και ρυθμούς που γεφυρώνουν ανατολή και δύση μαζί με επιρροές από κλασσική μουσική, ψυχεδέλεια, funk, afrobeat αλλά και soul.

Ο Kutiman είναι ένας από τους πιο δημιουργικούς και καινοτόμους καλλιτέχνες της εποχής μας και συνεχίζει να εξερευνά τα όρια της μουσικής εμπνέοντας καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο.

Λίγο πριν το πολύαναμενόμενο live του απαντά σε μερικές από τις απορίες μας.

Kutiman

Εξεπλάγης όταν έμαθες ότι το «My Everything» είναι επιτυχία στην Ελλάδα;
Εξεπλάγην και χάρηκα πάρα πολύ. Αγαπώ την Ελλάδα. Την έχω επισκεφτεί μερικές φορές και έχουμε σκεφτεί με την οικογένειά μου ότι θα θέλαμε να μείνουμε μερικούς μήνες.

Είπες ότι θέλεις να μείνεις στην Ελλάδα μερικούς μήνες. Σου είναι εύκολο να μετακίνησε εσύ και η οικογένειά σου;  
Δεν ξέρω… δεν έχω μείνει πουθενά αλλού σαν ενήλικας αλλά θα θέλαμε να το δοκιμάσουμε και νομίζουμε ότι η Ελλάδα είναι μία πολύ καλή επιλογή. Αγαπάμε τον καιρό, αγαπάμε τους ανθρώπους και το φαγητό.

Η έδρα σου είναι το Ισραήλ. Πώς έχει επηρεάσει τη μουσική σου η τοποθεσία, το περιβάλλον;
Είναι δύσκολο να απαντήσω γιατί δεν έχω γνωρίσει και κάτι άλλο… Μπορείς να ακούσεις οριένταλ ρυθμούς στη μουσική μου και νομίζω ότι αυτό προέρχεται από τους τοπικούς ήχους που με περιβάλλουν.

Kutiman

Ποια ήταν αυτή η καθοριστική στιγμή στη ζωή σου που αποφάσισες ότι θέλεις να ασχοληθείς με τη μουσική;
Όταν ήμουν 6 χρονών είχαμε έναν γείτονα που έπαιζε πιάνο. Ήταν η πρώτη φορά που θυμάμαι να βλέπω και να ακούω ένα μουσικό όργανο. Μου έγινε εμμονή, ανυπομονούσα και έψαχνα να βρω ευκαιρίες να τον επισκέπτομαι και να τον βλέπω να παίζει… Ήταν μαγεία. Μια μέρα με άφησε να παίξω στο πιάνο και νομίζω ότι ήταν αυτή η στιγμή που ερωτεύτηκα τη μουσική.

Τι σε εμπνέει όταν γράφεις μουσική;
Πιστεύω ότι τις περισσότερες φορές η έμπνευση έρχεται από άλλες μουσικές που ακούω.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχεις αντιμετωπίσει στην καριέρα σου και πώς τις αντιμετώπισες;
Υπάρχουν πολλές προκλήσεις αλλά οι περισσότερες έχουν απάντηση στο ΥouΤube. Νομίζω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να συνεχίζεις όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλεις ή όπως έχεις ονειρευτεί και να βρίσκεις κίνητρο και νόημα ξανά και ξανά. Πιστεύω αυτός είναι ένας από τους λόγους που δοκιμάζω διαφορετικούς τρόπους να εκφραστώ καλλιτεχνικά – θέλω να παραμένω ερευνητικός και παθιασμένος.

Kutiman

Τι είναι αυτό που σε βοηθάει να έχεις επαφή με το κοινό;
Το μυστικό όπλο είναι ο Dekel με τον οποίον έχω ηχογραφήσει και το τελευταίο μου αλμπουμ, το «Open». Είναι πολύ επικοινωνιακός με το κοινό όταν βρίσκεται στη σκηνή. Αρκεί να του δώσεις ένα ποτήρι ούζο και μετά αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.

Είναι δύσκολο να έχεις τόσο μεγάλη μπάντα; Είστε σαν οικογένεια ή έχετε περισσότερο επαγγελματική σχέση;
Είμαστε όλοι πολύ καλοί φίλοι και περνάμε φανταστικά. Έχουμε παίξει σε διαφορετικά πρότζεκτ πολλά χρόνια τώρα, οπότε μας αρέσει να βρισκόμαστε μαζί!

Kutiman

Πώς βρίσκεις τους συνεργάτες σου;
Κάθε δύο χρόνια αλλάζω το γκρουπ μου για να ανανεώνομαι. Η μουσική σκηνή εδώ είναι πολύ μικρή και όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, έτσι όταν μαθαίνω για νέους ανερχόμενους μουσικούς, ελπίζω να θέλουν να συνεργαστούν μαζί μου.

Σχετικά με τα εννέα χρόνια που πέρασες στο kibbutz, πόσο εύκολο ήταν να γράφεις μουσική και να την κυκλοφορείς; 
Είναι πολύ εύκολο πλέον να κυκλοφορείς τη μουσική σου από οπουδήποτε. Βασικά την ανεβάζεις στο ίντερνετ και τελείωσε. Η πρόκληση είναι να κάνεις τον κόσμο να την ακούσει.

Kutiman

Αυτά τα χρόνια στο kibbutz άλλαξαν τον τρόπο που προσεγγίζεις τη μουσική;
Οπωσδήποτε άλλαξαν τη μουσική μου προσέγγιση. Είναι ένα πολύ ήσυχο μέρος, απομονωμένο από την πόλη. Είναι ένα μικρό χωριό που έχει τα πάντα και δεν χρειάζεται να βγεις στον έξω κόσμο και είναι και πολύ φθηνότερο από τη μεγάλη πόλη. Είχα έτσι το προνόμιο να κάνω αυτό που θέλω χωρίς να αγχώνομαι για την επιτυχία και τα λεφτά… Αυτό με οδήγησε στο να δημιουργήσω μία ambient περίεργη μουσική. Επίσης ασχολήθηκα μερικά χρόνια με την ινδική μουσική. Το σίγουρο είναι ότι δεν είχα ραδιοφωνικές επιτυχίες εκείνη την εποχή. 

Η μουσική σου περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά είδη: funk, ethnic, ambient, lounge κ.λπ. Ποιο προτιμάς;
Όλα! Απλά όχι όλα μαζί.

Τι ελπίζεις το κοινό να εισπράξει από τη μουσική σου;
Μπορώ μόνο να δημιουργώ μουσική και να ελπίζω ότι ο κόσμος να πάρει αυτό που χρειάζεται.

Τι να περιμένουμε να δούμε στην εμφάνισή σου στις 15 Μαΐου;
Ένα live show με την μπάντα μου (drums, πλήκτρα, κιθάρα, μπάσο, κρουστά, φωνητικά). Θα παίξουμε τραγούδια από διαφορετικά αλμπουμ και πρότζεκτ που έχω κάνει... Should be fun!

Δευτέρα 15 Μαΐου, Αίθουσα Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.
Εναρξη 20:30. Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Διεκδικήσετε προσκλήσεις συμμετέχοντας στον διαγωνισμό του Athens Voice 102.5 στο Instagram.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ