Θεματα

Το τραγούδι της Τρίτης 08.06.2021 από τον Athens Voice 102.5

Procol Harum - A Whiter Shade Of Pale

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το συγκρότημα Procol Harum
© Michael Putland/Getty Images/Ideal Image

Procol Harum - A Whiter Shade Of Pale: Το τραγούδι της ημέρας, Τρίτη 8 Ιουνίου 2021, από τον Athens Voice 102.5

Σαν σήμερα το 1945 γεννήθηκε ο βασικός συνθέτης και στιχουργός των Procol Harum, Gary Brooker. Το «Whiter Shade Of Pale» χρωστάει την ιδέα του βασικού του θέματος στον Johann Sebastian Bach και έχει μερικούς από τους πιο σουρρεαλιστικούς στίχους στην ιστορία της μουσικής.

Στις 8 Ιουνίου 1967, το single «A Whiter Shade Of Pale» των Procol Harum θα βρεθεί στην πρώτη θέση των βρετανικών charts. To 2004 το τραγούδι θα θεωρηθεί το πιο πολυπαιγμένο των τελευταίων 70 ετών, ενώ μέχρι σήμερα μετρά περισσότερες από 900 διασκευές. Ανάμεσα στους επώνυμους λάτρεις του «A Whiter Shade Of Pale» υπήρξε και ο Τζον Λένον. Αποκτώντας τεράστια διεθνή επιτυχία, βρέθηκε στο Top 10 των αμερικάνικων charts, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση και συγκαταλέγεται στη λίστα με τα 30 singles που έχουν πουλήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα.

Παρά το γεγονός ότι τα πνευματικά του δικαιώματα αποδίδονταν για τέσσερις δεκαετίες στους Gary Brooker και Keith Reid, μετά από μακροχρόνια δικαστική διαμάχη χρεώθηκαν στο ιδρυτικό μέλος των Procol Harum, Matthew Fisher.

PROCOL HARUM - A Whiter Shade Of Pale - promo film #2 (Official Video)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ