- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Γιατί το TEDxKalamata είναι μέσα στην πεντάδα των καλύτερων TED στον κόσμο
Οι διοργανωτές Σ. Ζέρβας και Π. Καραμπίνης μας εξηγούν τι θα γίνει στις 27/6
«Η αδράνεια είναι η δεύτερη κρίση που περνάμε σαν κοινωνία. Στο TEDxKalamata 2015 ψάχνουμε εκείνο το πρώτο βήμα που θα μπορούσε να ταράξει τα ύδατα», λένε οι διοργανωτές του 4ου κατά σειρά TEDxKalamata, Σπύρος Ζέρβας και Παναγιώτης Καραμπίνης και ανεβάζουν τις προσδοκίες μας πολύ ψηλά. Το ίδιο το TED, κατέταξε την διοργάνωση της Καλαμάτας στις 5 «πρέπει-να-δεις-για-να-πιστέψεις» εκδηλώσεις ανάμεσα στις 10.000 που γίνονται παγκοσμίως. Είναι αλήθεια. Το πρώτο TED που έγινε στην ελληνική επαρχία από μια ομάδα 32 νέων ανθρώπων που θέλησαν να συνεχίσουν το όραμα του μεγάλου θεσμού που άρχισε το 1984 με το μότο «ιδέες που αξίζει να διαδοθούν», αξίζει την προσοχή μας. Πέρυσι, για πρώτη χρονιά το Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης γέμισε με 2.000 ανθρώπους. Το θέμα ήταν «Όρια». Αυτά που μας βάζουν οι άλλοι, αυτά που βάζουμε εμείς στον εαυτό μας κι αυτά που ξεπερνάμε. Έντεκα άνθρωποι βρέθηκαν για ένα εικοσάλεπτο ο καθένας πάνω στη σκηνή και μοιράστηκαν ιστορίες που ενέπνευσαν. Αυτός είναι και ο ρόλος του μεγάλου θεσμού. Τι θα γίνει φέτος στο TEDxKalamata; Ο λόγος στους διοργανωτές.
Firstep. Τι σας ενέπνευσε το φετινό θέμα;
Η κατάσταση την οποία βιώνουμε. Με την φετινή θεματική θέλουμε να καταπιαστούμε με την στιγμή που θέλουμε να κάνουμε κάτι και να τα αλλάξουμε όλα, ένα πρώτο βήμα για να χτίσουμε μια νέα πραγματικότητα ατομικά και συλλογικά, σε μια καινούργια κατάσταση. Ζούμε μια εποχή αδράνειας στην Ελλάδα, διανύουμε τον έκτο χρόνο βαθιάς κρίσης και μετά από πολλές ιδέες που έχουμε ακούσει εκκρεμεί εκείνο το πρώτο βήμα που κανείς δεν κάνει. Για αυτό θα ακούσουμε τους ανθρώπους που καινοτομούν, αγωνίζονται και αλλάζουν τον κόσμο.
Τι σας συνδέει με το Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης;
Η ιδέα μας είναι να επαναφέρουμε τον διάλογο που αποτελούσε τον κανόνα πριν 2.500 χρόνια. Όπως τότε, που στα αμφιθέατρα γεννιούνταν οι σπουδαιότερες ιδέες για την ανθρωπότητα, έτσι και σήμερα, θέλουμε να φιλοξενούνται και να ακούγονται στους ίδιους χώρους οι πρωταγωνιστές των μεγαλύτερων βημάτων της ανθρωπότητα. Καλούμε σύγχρονους φιλοσόφους, καλλιτέχνες και επιστήμονες να μοιραστούν μαζί μας το όραμά τους. Είναι πραγματικά μια μαγική βραδιά για όλους, τόσο για τους θεατές όσο και για τον ίδιο τον ομιλητή. Είναι μοναδικό το συναίσθημα όταν βλέπεις 2.000 ανθρώπους να γεμίζουν και να δίνουν και πάλι ζωή στο θέατρο της αρχαίας πόλης.
Μπορεί το TEDxKalamata να γίνει έμπνευση, ώστε να αρχίσουν να γίνονται μεγάλα πράγματα και στην επαρχία;
Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια εκδήλωση παγκόσμιου διαμετρήματος σε μια σχετικά μικρή πόλη της περιφέρειας. Θεωρούμε πως αν το καταφέρνουμε αυτό, δείχνουμε έναν δρόμο για όλη την ελληνική περιφέρεια να σκεφτεί πιο αισιόδοξα και φιλόδοξα για το τι μπορεί να καταφέρει. Αρκεί να μπορεί ο καθένας να βρίσκει τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα και να επενδύει σε αυτά. Το Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης αποτελεί για μας σημείο αναφοράς και έμπνευση, υπενθυμίζοντας την αξία του διαλόγου και του συναθροίζεσθε... των κοινών αποφάσεων και οραμάτων.
Το δικό σας firstep, ποιο ήταν;
Firstep για μας ήταν όταν αποφασίσαμε να κάνουμε ένα TEDxKalamata για πρώτη φορά στην περιφέρεια, στην Καλαμάτα και να προκαλέσουμε τα στερεότυπα που θέλουν την ελληνική περιφέρεια και τις πόλεις της ανίκανες να δημιουργούν παγκόσμιου επιπέδου πρωτοβουλίες, (ακόμα δεχόμαστε σχόλια χλευασμού). Πρώτο βήμα ήταν όταν πήραμε το ρίσκο να κάνουμε το event στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, μια από τις καλύτερες σωζόμενες αρχαίες πόλεις στον κόσμο. Firstep είναι για εμάς φέτος είναι ότι ζητάμε από το κόσμο και την διαφορετική άποψη, να ακούσουν ομιλίες και οπτικές με τις οποίες ενδεχομένως να μην συμφωνούν απολύτως. Να κάνουμε ένα πρώτο βήμα ως προς την αποδοχή των διαφορετικών πτυχών και απόψεων για τη ζωή.
Αυτοί είναι οι 11 ομιλητές του φετινού TEDxKalamata:
Inna Shevchenko
Ακτιβίστρια και ηγέτης του διεθνούς κινήματος γυναικών FEMEN. Τόπλες διαδηλώσεις ενάντια στην πατριαρχία.
Rolf Landua
Επικεφαλής της εκπαιδευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN). Προωθεί τη δημόσια κατανόηση της σύγχρονης φυσικής και το πάθος του είναι να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει τους νέους να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την επιστήμη.
Andreja Prejic
Το πρώτο τρανσέξουαλ top model που κατάφερε να κάνει επιτυχημένη καριέρα και στην αντρική και στην γυναικεία μόδα, επηρεάζοντας και εμπνέοντας ολόκληρο τον πλανήτη.
Zineb El Rhazoui
Δημοσιογράφος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αρθρογραφεί για το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.
Μαριέττα Προβοπούλου
Γενική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει σε ανθρωπιστικά έργα έκτακτης βοήθειας σε όλον τον κόσμο.
Fio Silva
Street artist. Πριν διακριθεί σε έναν διαγωνισμό με τους καλύτερους «καλλιτέχνες του δρόμου» παγκοσμίως, μεγάλωνε σε ένα μικρό χωριό έξω από το Buenos Aires και δεν είχε καν διαβατήριο. Τώρα ζωγραφίζει σ’ όλον τον κόσμο.
Laurence O’ Rourke
Μηχανικός και αστροφυσικός. Εργάζεται σε δορυφορικές αποστολές για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Το 2011 ήταν συντονιστής της αποστολής Rosetta.
Monica
Τραγουδίστρια και στιχουργός. Τα δύο πρώτα άλμπουμ της έγιναν πλατινένια και οι περισσότερες συναυλίες της σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι sold out. Άξιο αντίδοτο του mainstream μουσικού ελληνικού πεδίου.
David Kwong
Μάγος, δημιουργός σταυρολέξων στους New York Times και συγγραφέας. Ίδρυσε το Misdirectors Guild, μια ελίτ ομάδα μάγων που ειδικεύονται στις ψευδαισθήσεις στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο.
Homayoon Kazerooni
Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Berkeley. Εφευρέτης του «exoskeleton», μηχανήματος που φοριέται, με το οποίο ο χρήστης μπορεί να σηκώσει έως 200 κιλά, χωρίς να καταβάλει κάποια προσπάθεια. Αναμένεται να χρησιμεύσει σε στρατιωτικές και βιομηχανικές αποστολές.
Bob Carey
Το 2002, στα πλαίσια ενός πρότζεκτ, ο Bob άρχισε να φωτογραφίζει τον εαυτό του με μια ροζ φούστα. Όταν η σύζυγός του Λίντα διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2003, όλο το πρότζεκτ απέκτησε διαφορετική έννοια. Έγινε εργαλείο αυτό-θεραπείας, αφού η Λίντα μοιράστηκε τις φωτογραφίες με άλλους ασθενείς, φέρνοντας τους γέλιο και χαρά ανάμεσα στις χημειοθεραπείες. Το βιβλίου που εκδόθηκε με όλες τις πόζες του Bob σαν μπαλαρίνα, φτιάχνει το κέφι ανθρώπων σ’ όλον τον κόσμο. Τα χρήματα από τις πωλήσεις του μάλιστα, πηγαίνουν σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.