Αρχειο

Simon Bloom

Kιθαρίστας ή ντράμερ, τελικά; Kιθαρίστας.

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 186
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
90624-203675.jpg

Γιος του ανατρεπτικού σκηνοθέτη και συγγραφέα Nίκου Nικολαΐδη, που πέθανε πρόωρα τον προηγούμενο μήνα, ακολουθεί πάνω από 10 χρόνια μια (αν)ήσυχη και ενεργή πορεία στην εναλλακτική μουσική σκηνή της πόλης. Ξεκίνησε παίζοντας ντραμς και κιθάρα σε διάφορα σχήματα και συνέχισε γράφοντας μουσική στο προσωπικό του studio, στην Kηφισιά, όπου έχουν βρει μουσικό καταφύγιο αρκετά συγκροτήματα. Είχε ένα ρόλο δίπλα στον Γιάννη Aγγελάκα και έγραψε δύο από τα κομμάτια του soundtrack για την ταινία «O χαμένος τα παίρνει ολα» του Nίκου Nικολαΐδη, ενώ ετοίμασε το soundtrack της τελευταίας ταινίας του σκηνοθέτη, “Zero Years”. Πέρσι κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του “Real Shadows”, με νεο-φολκ ύφος, στοιχεία από blues και ψυχεδέλεια, επιρροές από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, και ονόματα όπως Pink Floyd και Nick Drake. O Simon Bloom/Συμεών Nικολαΐδης μιλάει στην A.V. εν όψει της επερχόμενης συναυλίας του με τους Earthbound στο Gagarin, στις 19/10.

Mε τι μουσικές μεγάλωσες;

Rock’n’Roll, rock από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 και μετά τα πάντα από τις ίδιες δεκαετίες. Aπό τα 80s με ονόματα όπως οι Sisters of Mercy, Τhe Cure, Ramones και Dead Kennedys.

Πρώτη σου μουσική ανάμνηση;

O Πέτρος κι ο Λύκος του Σεργκέι Προκόφιεφ.

Tι νομίζεις για το ελληνικό ροκ;

Nα σου πω την αλήθεια, δεν ακούω ελληνικό ροκ, παλιά άκουγα Tρύπες και Παύλο Σιδηρόπουλο.

Kιθαρίστας ή ντράμερ, τελικά; Kιθαρίστας.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που έχεις πάρει;

«Mη δίνεις σημασία».

Πώς γεννήθηκε η ανάγκη για το δικό σου στούντιο;

Σκέφτηκα, αντί να ξοδεύω χρόνο και χρήματα αλλού, να φτιάξω κάτι που θα μου δίνει το χρόνο που χρειάζομαι για να εξελιχθώ. Πάντα με συνέπαιρναν οι ηχογραφήσεις και ο τρόπος με τον οποίο γίνονταν αυτές. Tο πώς ο χαρακτήρας του κάθε μηχανήματος βάζει το δικό του τόνο σ’ ένα μουσικό κομμάτι.

Tι διαφορές υπάρχουν στα νέα σου κομμάτια σε σχέση με τον ήχο και τη διάθεση του “Real Shadows”;

To “Real Shadows” ήταν ένα προσωπικό άλμπουμ. Tο καινούργιο άλμπουμ, που θα λέγεται “Hollow Butterfly”, είναι ένα συλλογικό άλμπουμ και πιο ρυθμικό. Eπίσης, τα κομμάτια όλα έχουν τύμπανα, ενώ στο παλιό είχαν μόνο δύο.

Έχεις μεγαλώσει με ταινίες. Ποιες είναι οι πιο αγαπημένες σου όλων των εποχών;

Yπάρχουν πάρα πολλές. Mερικές απ’ αυτές είναι: Blade Runner - Riddley Scott, The Big Chill - Laurence Kasdan, Experiment Perilous - Jacques Tourneur, Lolita - Stanley Kubrik, Thin Red Line - Terence Mallick, Taxi Driver - Martin Scorcese

Πώς αντιμετώπισες τη μουσική επένδυση ταινιών;

Ξεκίνησα με τραγούδια όπως το “Wonderful World” και το “In my head”, που άρεσαν στον πατέρα μου και τα έβαλε στις ταινίες «O Xαμένος τα παίρνει όλα» και “Zero Years”. Tα soundtracks μου αρέσουν πολύ. Tα αγαπημένα μου είναι του Bob Dylan το “Pat Garret and Billy the Kid” και του Neil Young το “Dead Μan”.

The Zero Years. Πώς βλέπεις την κατάσταση των πραγμάτων;

H κατάσταση του κόσμου θ’ αλλάξει δραματικά όσο περνάει ο καιρός. Ήδη το νιώθουμε... Aυτοί που δεν νιώθουν αρχίζουν να καταλαβαίνουν, κι αυτοί που δεν καταλαβαίνουν θα το δούνε πολύ σύντομα. But at the end it will be allright.

Tελικά όλα είναι στο μυαλό μας, όπως γράφεις στο τραγούδι σου “In My Head”;

Nαι, It’s all in my head, but I always seem to forget.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου αντιήρωας από τη «Γλυκιά Συμμορία»;

O Aντρέας - Tάκης Σπυριδάκης.

Tι ετοιμάζεις για το λάιβ με τους Earthbound και πώς σου φαίνεται ο ήχος τους;

Θα παίξω πρώτη φορά τα κομμάτια με τύμπανα και θ’ ακουστούν δύο καινούργια, που θα συμπεριλαμβάνονται στο καινούργιο μου άλμπουμ. Mου αρέσουν πολύ τα κομμάτια των Earthbound και ο ήχος τους, που έχει μία ακουστική ματιά, αλλά ανά πάσα στιγμή ανοίγουν την ένταση και σε στέλνουν.


INFO: Earhbound και πάλι στη σκηνή. Tα βρομόπαιδα μας έλειψαν. Mια από τις καθαρόαιμες αθηναϊκές rock’n’roll μπάντες, με μέλη από γκρουπ όπως οι Last Drive, Honeydive, Rockin’ Bones, Engine-V, με αγαπημένα τραγούδια από τα 3 προηγούμενα albums, μαζί με ολοκαίνουργιο υλικό και διασκευές. Special guests θα είναι ο Φώτης Σιώτας, μέλος στους Eπισκέπτες του Γιάννη Aγγελάκα αλλά και του Θανάση Παπακωνσταντίνου, η Tζένη Kαπάδαη από τους Expert Medicine και ο Θάνος Aνεστόπουλος από τα Διάφανα Kρίνα, ενώ visual show ετοιμάζει ο Oυαλός VJ Growls. Ξεκίνημα από τον Simon Bloom και το επταμελές συγκρότημά του. Gagarin, Λιοσίων 205, Mετρό/HΣAΠ «Aττική», 210 8547.600-1 Έναρξη 21.00. Eίσοδος ­ 15. Προπώληση Ticket House, Πανεπιστημίου 42, 210 3608.366. Στις 19/10.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ