Από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου το MIRfestival προσκαλεί το κοινό της Αθήνας σε ασυνήθιστους αλλά και σε κλασικούς χώρους να ανακαλύψει την πιο σύγχρονη πλευρά του ζωντανού θεάματος, να συναντήσει καλλιτέχνες με όραμα και με προτάσεις, να δει, να ακούσει, να σκεφτεί, και κυρίως να συμμετάσχει στη γιορτή.
Το πρόγραμμα του φετινού MIRfestival προτείνει έργα που φωτίζουν το πώς συνυπάρχουμε, που συχνά βάζουν με τον παιγνιώδη τρόπο τους το κοινό σε διαδικασίες συμμετοχής και δημοκρατικών διαπραγματεύσεων για να συν-αποφασίσει την εξέλιξή τους.
Τα έργα του προγράμματος αποκαλύπτουν τις πιο σύγχρονες τάσεις στις παραστατικές τέχνες, ανοίγοντας λίγο τη χαραμάδα από την οποία το MIRfestival κρυφοκοιτάζει, όπως πάντα, το μέλλον της σύγχρονης τέχνης. Ταυτόχρονα όμως πραγματεύονται σημαντικά θέματα που μας απασχολούν σήμερα: τη σχέση των πολιτών με τη συμμετοχή και με τη δημοκρατία, το πώς ο καθένας από μας θα πειστεί να αναλάβει την ευθύνη του σε αυτή τη διαδικασία, το πώς θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε τις απόμακρες έννοιες και τους θεσμούς σε κάτι ζεστό και ανθρώπινο, σε κάτι που θα μας αντιπροσωπεύει.
Εννέα διεθνή καλλιτεχνικά πρότζεκτ εμπλέκουν μια σχετικά μεγάλη ομάδα Αθηναίων πολιτών στην πραγματοποίησή τους, ενεργοποιούν καλλιτεχνικά ασυνήθιστους χώρους και βάζουν τους θεατές σε τροχιά συνειδητοποίησης.
To MIRfestival το ίδρυσε και το διευθύνει καλλιτεχνικά η Χριστιάνα Γαλανοπούλου.
Το πρόγραμμα του MIRfestival 2014
Αθέατο και ουσιαστικό, το έργο Lecture For Everyone, της Βελγίδας Sarah Vanhee, απλώνεται στην πόλη κρυφά, σε μέρη όπου άνθρωποι συναντιούνται για έναν σκοπό. Σαν φιλικός εισβολέας, η περφόρμερ εμφανίζεται απρόσμενα σε μια τέτοια συνάντηση γιατί έχει κάτι επείγον να πει: έναν λόγο που απευθύνεται στον καθέναν χωριστά και σε όλους μαζί ως κοινότητα, ένα κείμενο που προτείνει να ξανασκεφτούμε τι κάνουμε όλοι μαζί για εμάς ως μονάδες αλλά και ως κοινότητα. Αν και δεν έχει τίποτα το θεαματικό, αν και ανατρέπει τις πιο πολλές από τις συμβάσεις του ζωντανού θεάματος, το Lecture for Everyone έχει παρουσιαστεί στο πλαίσιο των σημαντικότερων φεστιβάλ της Ευρώπης, αφήνοντας στην κάθε πόλη τον απόηχό του.
1, 2 & 3 Δεκ. /// Σε μυστικά σημεία στην πόλη
παρουσίαση ανοιχτή στο κοινό /// 60΄//// 3 Δεκ., 19:00 /// Rabbithole Art & Performance Space
Οι Fingersix, διεθνής ομάδα στην οποία συμμετέχει η Ελληνίδα χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη, καταπιάνονται με το θέμα της εμμονής του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού με τις προβλέψεις. Τι ζητάμε να μάθουμε για το μέλλον; Τι είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε για να το μάθουμε; Η περφόρμανς The paradox of a future in the occidental paradigm εμπλέκει το κοινό σ’ ένα παιχνίδι αναζήτησης προφητειών, προβλέψεων και χρησμών φέρνοντας στην επιφάνεια το παράδοξο αυτής της εμμονής με κάτι τόσο αβέβαιο όσο το μέλλον – ειδικά εφόσον δεν αποφασίζουμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό ως κοινότητα…
Fingersix (GR, AR, ES/AT, US/DE, IT/DE)_ The paradox of a future in the occidental paradigm
/// 70΄//// 27 & 28 Νοεμ., 20:30 /// Rabbithole Art & Performance Space
Το Tonight, Lights Out! του Βέλγου David Weber-Krebs είναι μια περφόρμανς που μένει αξέχαστη στους θεατές της. Μέσα στην εικαστική εγκατάστασή της ένας αφηγητής μοιράζεται με το κοινό μια σαγηνευτική ιστορία για ένα αγόρι που στο σκοτάδι «είδε το φως». Στη συνέχεια, σαν τελετάρχης μιας αλλοτινής τελετουργίας, οδηγεί τους θεατές να συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι φωτός και σκότους, που όμως προϋποθέτει μια δημοκρατική διαπραγμάτευση ανάμεσά τους.
70΄ και ίσως λίγο ακόμα //// 29 Νοεμ., 21:00 /// Rabbithole Art & Performance Space
Οι Φινλανδοί Other Spaces θα φέρουν μαζί τους στην Αθήνα κάτι από τον άνεμο της Σκανδιναβίας… Δημιουργούν έργα-εμπειρίες που συμπλέκουν το σώμα, το χώρο και τους «άλλους χώρους» της φαντασίας, όπως λέει και το όνομά τους. Το Reindeer Safari είναι ένα έργο που έχει παρουσιαστεί σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Οι συμμετέχοντες καλούνται να σχηματίσουν μια «αγέλη ελαφιών». Η αγέλη θα βγει στην πόλη και θα πρέπει να επιβιώσει χρησιμοποιώντας τον κώδικα επικοινωνίας των ελαφιών και όχι τον ανθρώπινο. Όσοι συμμετάσχουν θα εκπαιδευτούν το μεσημέρι της Κυριακής 30/11 και μέχρι το βραδάκι θα ζήσουν την καταπληκτική εμπειρία τού να είσαι ελάφι στην Αθήνα!
/// Κυριακή μεσημέρι & απόγευμα //// 30 Νοεμ. /// -ισμός Χώρος Τέχνης & σε ορατά σημεία της πόλης ///
Ποιος δεν έχει ακούσει τη φράση-κλισέ «Αυτός ο τόπος δεν θ’ αλλάξει ποτέ»; Ή τη φράση: «Δεν αλλάζουν οι άνθρωποι, παιδί μου...». Κόντρα σε αυτές τις προκαταλήψεις, η Μέντη Μέγα, ιδιαίτερη παρουσία στο χώρο του σύγχρονου ελληνικού χορού, δημιουργεί ένα σόλο για την ανθρώπινη δύναμη της αλλαγής, το Transforming Me. Ένα δίγλωσσο σόλο που μιλά για όλους εκείνους που αρνούνται να παραδοθούν στη μοιρολατρία, που αποδέχονται τις αντιφάσεις τους και με αργά βήματα μετατρέπουν τη ζωή τους σε μια δημιουργική διαδικασία. Για όλες τις μονάδες που προσπαθούν να μοιραστούν αυτή τη μεταμόρφωση με τους άλλους και από προσωπική υπόθεση να την κάνουν συλλογική.
/// 60΄ //// 30 Νοεμ. & 1 Δεκ., 20:30 /// Rabbithole Art & Performance Space ///
Ο Αχιλλέας Χαρίσκος, ένας νέος περφόρμερ και δημιουργός, εμπνέεται από τις περιστροφικές διαδρομές, από την εμμονή με τη μινιμαλιστική κίνηση, από την καθημερινή τελετουργία της καθαριότητας. Το Πλυντήριο είναι το σόλο ενός ανθρώπου που ψάχνει απαντήσεις για το πριν και το μετά, για την ανάγκη και την ουτοπία, για το χρόνο και την υπομονή, για το ξεθώριασμα, την τριβή, την καθαριότητα, την καθαρότητα και εντέλει την κάθαρση.
/// 45΄ //// 1 & 2 Δεκ., 22:00 /// -ισμός Χώρος Τέχνης ///
Η Ayelen Parolin μεγάλωσε στην Αργεντινή, όμως εδώ και δεκαπέντε χρόνια ζει στο Βέλγιο. Με το χορογραφικό της πρότζεκτ Hérétiques επιχειρεί να φέρει στην επιφάνεια την πιο ουσιαστική δύναμη της ανθρώπινης φύσης, την εκρηκτική, ζωώδη ενέργεια που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. Η χορογραφία της για δύο χορευτές και έναν πιανίστα μιλά για την αντοχή και την επανάληψη, για την επιμονή και την αντίσταση, ισορροπεί ανάμεσα στον κανόνα και στην ταυτοφωνία αντλώντας υλικό από πέντε τελετουργικές κινήσεις που χρησιμοποιούν οι σαμάνοι.
50΄ //// 2 Δεκ., 20:30 /// Rabbithole Art & Performance Space ///
Το πρόγραμμα θα κλείσει με την παράσταση Atlas_Athina, η οποία θα προετοιμάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ από την πορτογαλική ομάδα CasaBranca και 100 Αθηναίους επαγγελματίες. Το Atlas είναι ένα πρότζεκτ των Ana Borralho και João Galante που ταξιδεύει από πόλη σε πόλη και δημιουργεί ένα μοναδικό παραστασιακό γεγονός φέρνοντας στη σκηνή 100 διαφορετικούς επαγγελματίες ύστερα από ένα εβδομαδιαίο εργαστήρι. Δημιουργεί επί σκηνής ένα ζωντανό ανθρώπινο τοπίο χαρτογραφώντας την τάξη των ανθρώπων που σε κάθε τόπο σηκώνουν στους ώμους τους το βάρος της οικονομικής του ζωής, όπως ο Άτλας σήκωνε τον ουρανό. Με τα διαφορετικά τους επαγγέλματα, με τις προσωπικές και τις συλλογικές διεκδικήσεις τους, οι άνθρωποι αυτοί δημιουργούν έναν «άτλαντα» που αποτυπώνει τη σύνθετη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Οι δημιουργοί του φιλοδοξούν να ξανακάνουν το θέατρο χώρο πολιτικής σκέψης και δράσης συνδέοντας την τέχνη με τη ζωή. Οι Αθηναίοι που επιθυμούν να πρωταγωνιστήσουν σε αυτό το μοναδικό γεγονός, ζώντας μιαν ανεπανάληπτη εμπειρία και συμμετέχοντας στην κατασκευή μιας παράστασης από και για τους πολίτες αυτής της πόλης, μπορούν να επικοινωνήσουν με το MRIfestival.
/// 70΄ //// 3 Δεκ., 21:00 /// Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας ///
Πρόβες-Εργαστήρι /// περ. 3 ώρες την ημέρα //// 27 Νοεμ.-2 Δεκ. /// Χώρος - Εταιρεία Θεάτρου Χώρος
Στο πρόγραμμα του MIRfestival 2014 περιλαμβάνεται και μια μουσική περφόρμανς. Το The Man from Managra είναι το νέο πρότζεκτ του Coti K., ενός από τους πιο σημαντικούς Έλληνες συνθέτες ηλεκτρονικής και ηλεκτροακουστικής μουσικής. Ο Coti K., εκπλήσσοντάς μας γι’ άλλη μια φορά, παρουσιάζει μια σειρά από τραγούδια για φωνή, μπάσο και κρουστά που διερευνούν την ανθρώπινη ανάγκη έκφρασης μέσω του τραγουδιού. Γράφτηκαν στο νησί της Τήνου με ένα ηλεκτρικό μπάσο και μια φωνή. Τα παρουσιάζει μαζί με τους Χρήστο Λαϊνά και Πάνο Γαλάνη.
/// 45΄ //// 28 Νοεμ., 22:30 /// Rabbithole Art & Performance Space
ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ
Σε αθέατα σημεία στην πόλη,
σε ορατά σημεία στην πόλη
καθώς και στα
Rabbithole Art and Performance Space /// Γερμανικού 20, Μεταξουργείο
Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας /// Ευμολπιδών 39, Γκάζι
Χώρος /// Πραβίου 6 και Ορφέως, Μεταξουργείο
Το κέντρο του MIRfestival 2014:
-ισμός Χώρος Τέχνης /// Τριπτολέμου και Ευπατριδών 17, Γκάζι
Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα και το φεστιβάλ θα βρείτε στο www.mirfestival.gr