- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι Ρώσοι τουρίστες διαλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Μαζί τους όμως αυξάνονται και εκείνοι που διαλέγουν τη χώρα μας για να ζήσουν. Η ρώσικη κοινότητα στην Αθήνα είναι αρκετά μεγάλη και οργανωμένη με ελληνορωσικά σχολεία, συλλόγους, περιοδικά, πολιτιστικά κέντρα και ινστιτούτα ρώσικης γλώσσας και λογοτεχνίας. Σύντομα μάλιστα, οι ρώσοι κάτοικοι πρόκειται να αποκτήσουν και δική τους τράπεζα, αφού η Rostbank ετοιμάζεται να ανοίξει υποκαταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη.
Στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Φιλελλήνων και Βασιλίσσης Αμαλίας βρίσκεται μία από τις πιο γνωστές ρωσικές ορθόδοξες εκκλησίες στην Αθήνα, ο ναός του Σωτήρα Λυκόδημου, η οποία αγοράστηκε από τη Ρωσική Κυβέρνηση το 1847 και αναστυλώθηκε από τον Τσάρο Αλέξανδρο ΙΙ το 1850. Η πιο μεγάλη τους θρησκευτική εορτή είναι η Παλιά Πρωτοχρονιά, όπου μεταμφιέζονται και χορεύουν παραδοσιακούς ρωσικούς χορούς, αλλά και η «Μάσλενιτσα», η οποία συμβολίζει το ξύπνημα της φύσης από το χειμερινό ύπνο και το ξεκίνημα των αγροτικών εργασιών. Σε όλες τις εκδηλώσεις, οι γαστρονομικές τους δημιουργίες είναι αξιόλογες και εμπεριέχουν πολύ περισσότερα από τα γνωστά χαβιάρι με μπλίνις, βότκα, καπνιστά ψάρια και σούπα μπόρς. Όσοι έχουν φάει στα ρωσικά εστιατόρια της Αθήνας γνωρίζουν ότι η κουζίνα των Ρώσων δημιουργεί νέους μύθους, ανακατεμένους με μπαχάρια, σαλάτες με κόκκινο χαβιάρι και αρωματικά βότανα.
Πολίνα Κουρτσίδη
29 ετών, Ιδιοκτήτρια του Καλίνκα Μανίνκα
Πού μένετε; Στον Πειραιά.
Γιατί ήρθατε στην Ελλάδα; Λόγω έρωτα. Γνώρισα τον άντρα μου στη Ρωσία και αφού περάσαμε ένα διάστημα μιλώντας στο ίντερνετ και τα τηλέφωνα και πηγαινοερχόμασταν, αποφασίσαμε να έρθω στην Ελλάδα για να παντρευτούμε.
Πού πηγαίνετε τα Σαββατοκύριακα; Τώρα που περιμένουμε δεύτερο μωρό πουθενά. Αλλά γενικά μας αρέσουν οι βόλτες στη Βουλιαγμένη, τη Μαρίνα Φλοίσβου, αλλά και στο εξοχικό μας στη Σαλαμίνα.
Πού τρώτε; Μου αρέσουν πολύ τα TGI Friday’s στη Μαρίνα Φλοίσβου και πηγαίνουμε αρκετά συχνά με τον άντρα μου, αλλά και οι ψαροταβέρνες.
Από πού ψωνίζετε; Από το κέντρο του Πειραιά, την Αθήνα, δεν έχω ιδιαίτερη προτίμηση σε κάποιο μαγαζί ή περιοχή.
Τι σας στέλνουν οι δικοί σας από την πατρίδα; Δεν μου στέλνουν τίποτα συνήθως, αλλά όταν έρχονται να μας επισκεφτούν φέρνουν παιχνίδια και ρώσικα βιβλία για τα παιδιά.
Τι σας κάνει εντύπωση στους Έλληνες; Όταν πρωτοήρθα στην Ελλάδα μού έκανε μεγάλη εντύπωση ο τρόπος που μιλάνε, οι έντονες χειρονομίες, οι εκφράσεις του προσώπου, είναι πάρα πολύ εκφραστικοί.
Ποιες συνήθειες/έθιμα έχετε φέρει μαζί σας; Κυρίως το μαγείρεμα. Συνήθως μαγειρεύω ρώσικα φαγητά, δεν θα φτιάξω μακαρόνια με κιμά για παράδειγμα, αλλά και τον εορτασμό της «Παλιάς Πρωτοχρονιάς» στις 14 Ιανουαρίου. Είναι μεγάλη γιορτή για εμάς τους Ρώσους. Α, και το ζεστό τσάι. Κι όταν λέω ζεστό εννοώ στους 98°C (γελάει). Αλήθεια, το τσάι στη Ρωσία το πίνουμε καυτό, εδώ το ζεστό τσάι είναι… κρύο!
Ποιες νέες συνήθειες έχετε αποκτήσει; Το μπάνιο στη θάλασσα το καλοκαίρι, τις διακοπές και το φαγητό έξω σε εστιατόρια και ταβέρνες. Στη Ρωσία συνηθίζουμε όταν πηγαίνουμε κάπου εκδρομή ή διακοπές να παίρνουμε μαζί μας μαγειρεμένο φαγητό.
Τι έχει η Αθήνα που δεν βρίσκετε στη χώρα σας ή το αντίθετο; Στην Αθήνα μπορείς να βρεις αμέτρητα μαγαζιά για να φας φρέσκα θαλασσινά, μπορείς να αγοράσεις φρέσκα λαχανικά και φρούτα όλο το χρόνο. Στη Σιβηρία το χειμώνα έχουμε μόνο κατεψυγμένα. Αυτό που δεν μπορώ να βρω εδώ και μου λείπει είναι τα μούρα. Εκεί έχουμε πολλά δέντρα με μούρα, όπως έχετε εδώ τις ελιές. Δυστυχώς εδώ τα βρίσκω μόνο σε κατεψυγμένα και μόνο σε μαγαζιά που πουλάνε ρώσικα προϊόντα.
Διαβάστε στο αφιέρωμα:
Ethnic Αθήνα - Οι μετανάστες σε αριθμούς
Αίγυπτος - Αργεντινή - Ιαπωνία - Ινδία - Κίνα - Μεξικό - Ρωσία - Ταϋλάνδη