Άνθρωποι ήσυχοι, τακτικοί και πεντακάθαροι… λένε για τις Γιαπωνέζες οι Έλληνες άντρες τους. Οι Γιαπωνέζοι δεν είναι άλλο ένα κύμα μεταναστών. Ζουν στην Αθήνα ανάμεσα στους Έλληνες, όπως οι Έλληνες. Παλιότερα πολλά καράβια πήγαιναν στην Ιαπωνία, οι ναυτικοί ερωτεύονταν Ασιάτισσες και τις έφερναν να ζήσουν μαζί τους στην Ελλάδα. Συνήθως ασχολούνται με τα οικιακά και σπάνια κάνουν ξεναγήσεις ή μεταφράσεις. Όσο για τους άντρες, τις περισσότερες φορές έρχονται στην Αθήνα για μερικά χρόνια με συμβάσεις από τις εταιρείες τους ή δουλεύουν σε γιαπωνέζικα εστιατόρια. Ζευγάρι Γιαπωνέζων θα δει κανείς σπάνια. Στην πλειονότητά τους παντρεύονται Έλληνες, ζουν για πάντα στην Ελλάδα και τα παιδιά τους μεγαλώνουν σαν ελληνόπουλα.
Οι Γιαπωνέζες σύζυγοι είναι τακτικές, τους αρέσει να φροντίζουν το σπίτι τους και τον άντρα τους και να μαγειρεύουν ελληνικά φαγητά, εκτός από κάποιες φορές την εβδομάδα που θα φτιάξουν μια γιαπωνέζικη συνταγή με ελληνικά προϊόντα. Λένε γι’ αυτές ότι είναι χαμηλών τόνων αλλά και χειραφετημένες, ενώ φημίζονται για τον τρόπο που μαγειρεύουν και τα υλικά που χρησιμοποιούν, που δεν είναι συνηθισμένα στην Ευρώπη. Όλα τα φαγητά είναι μαγειρεμένα με υγιεινό τρόπο, ενώ αντί για ψωμί, τρώνε ρύζι. Το μποχάν είναι το συνηθέστερο. Κάποια προϊόντα, όπως το αυθεντικό πράσινο τσάι, δεν μπορούν να τα βρουν στην Ελλάδα και τα ζητούν απ’ τους συγγενείς τους στην Ιαπωνία.
Στην πλειονότητά τους, οι Γιαπωνέζοι είναι μορφωμένοι άνθρωποι και γνωρίζουν την ελληνική ιστορία και τους αρχαίους Έλληνες. Στην Ιαπωνία υπάρχουν δρόμοι με ελληνικά ονόματα. Είμαστε, ωστόσο, δύο εντελώς διαφορετικοί λαοί. Αν ρωτήσεις έναν Γιαπωνέζο αν κάτι του κάνει εντύπωση στους Έλληνες, θα σου πει ότι είμαστε φασαριόζηδες και μας αρέσει να μιλάμε δυνατά. Παρ’ όλα αυτά μας αγαπούν και προσαρμόζονται εύκολα στην ελληνική κουλτούρα. Αν με κάποιους δεν τα πάνε πολύ καλά, αυτοί είναι οι Κινέζοι, με τους οποίους παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να συνεννοηθούν, ενώ τονίζουν ότι τα προϊόντα Made in Japan είναι πολύ καλύτερα από τα Made in China.
Μιλώντας για τη θρησκεία, οι Γιαπωνέζοι είναι σιντοϊστές. Ωστόσο, οι περισσότεροι βαφτίζονται για να μπορέσουν να παντρευτούν και να ζήσουν στην Ελλάδα. Τα παιδιά τους συνήθως μιλούν γιαπωνέζικα ή και γράφουν, αλλά ο τρόπος ζωής τους δεν θυμίζει σε τίποτα ένα παιδί που μεγαλώνει στην Ιαπωνία.
Τα έθιμα και οι παραδόσεις διατηρούνται ζωντανά στους συλλόγους. Μια φορά το μήνα οι Γιαπωνέζοι μαζεύονται, μιλάνε, τρώνε όλοι μαζί και κάνουν τις γιορτές τους. Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας διοργανώνει πολύ συχνά πολιτισμικές εκδηλώσεις, διαγωνισμούς και άλλες συγκεντρώσεις.
Έκο Νισιχάρα/ Βέρα Μενεγάκου
Πρόεδρος του Συλλόγου Νιπόν, πρώην μεταφράστρια σε τουριστικό γραφείο, νυν γυμνάστρια
Πού μένετε; Μένω στην Αγία Παρασκευή.
Γιατί ήρθατε στην Αθήνα; Ο άντρας μου ήταν ναυτικός. Τον γνώρισα σε ένα ταξίδι του στην Ιαπωνία. Αλληλογραφούσαμε και μετά με πήρε μαζί του στην Ελλάδα.
Πώς περνάτε τα σαββατοκύριακα; Πηγαίνουμε σε σπίτια φίλων για φαγητό ή τους καλούμε στο δικό μας. Ο άντρας μου πάει για καφέ με τους φίλους του, εγώ πηγαίνω 4-5 φορές το μήνα με την οικογένειά μου, με κάποια φίλη μου ή με τους γείτονες. Μ’ αρέσει όμως να μένω να φροντίζω το σπίτι και να ακούω Πάριο.
Τι σας στέλνουν οι δικοί σας από την πατρίδα σας; Μου στέλνουν γιαπωνέζικο πράσινο τσάι, μερικά τρόφιμα και βιβλία.
Το αγαπημένο σας ελληνικό φαγητό; Τα παϊδάκια.
Τι σας κάνει εντύπωση στους Έλληνες; Που χαιρετάνε πάντα το πρωί.
Ποια έθιμα έχετε φέρει μαζί σας; Έμαθα στο παιδί μου να λέει ευχαριστώ, συγνώμη, παρακαλώ. Αυτό είναι το μόνο έθιμο για μένα.
Πηγαίνετε στην εκκλησία; Είμαι χριστιανή ορθόδοξη αλλά πηγαίνω κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα. Υπάρχουν όμως Γιαπωνέζοι που πηγαίνουν κάθε εβδομάδα, πιο πολλοί κι από τους Έλληνες.
Η πιο απλή διαφορά Έλληνα-Γιαπωνέζου που μπορείτε να σκεφτείτε; Οι Έλληνες λέτε ό,τι σκέφτεστε, κάνετε πολλή φασαρία και κορνάρετε συνέχεια!
Διαβάστε στο αφιέρωμα:
Ethnic Αθήνα - Οι μετανάστες σε αριθμούς
Αίγυπτος - Αργεντινή - Ιαπωνία - Ινδία - Κίνα - Μεξικό - Ρωσία - Ταϋλάνδη