Αρχειο

Η Ειρήνη Ηλιοπούλου σχεδίασε το εξώφυλλό μας

Η βραβευμένη ζωγράφος μιλάει στην A.V.

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
81720-164955.JPG

Έντονα χρώματα, μικρές λεπτομέρειες, τέλειες απεικονίσεις. Οι πίνακες της Ειρήνης Ηλιοπούλου μοιάζουν σχεδόν με φωτογραφίες, μόνο που καταφέρνει να απεικονίσει καλύτερα και από φωτογραφία στον καμβά της κάθε ατμόσφαιρα και κάθε συναίσθημα. Για μια στιγμή πιστεύεις πως μπορείς να μυρίσεις το άρωμα του κόκκινου μήλου ή του ροδιού, μπορείς να νιώσεις τη δροσιά της θάλασσας στα πόδια σου, μπορείς να μιλήσεις με το κορίτσι στην μπροστινή θέση του σινεμά. Οι πίνακές της μπορούν να σε ταξιδέψουν... και το κάνουν.


Πώς και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την ζωγραφική; Στα σοβαρά ,στα είκοσι έξι μου ,λίγο πριν δώσω εξετάσεις στην ΑΣΚΤ .Μπήκα στην Καλών Τεχνών στα είκοσι επτά. Πριν έκανα άλλες σπουδές… Βρέθηκα στο κατάλληλο περιβάλλον και το κατάλληλο πρόσωπο με παρότρυνε να κάνω αυτό που πάντα ήθελα ,αλλά δίσταζα!

image

Θυμάστε το πρώτο σας σχέδιο; Μαλλον όχι .Θυμάμαι τα σχέδιά μου από το φροντιστήριο για την Καλών Τεχνών και μετά!

image

Από πού αντλείτε έμπνευση για όσα σχεδιάζετε; Από την ίδια την δουλειά, ζωγραφίζοντας! Αυτό που ξεπηδάει απρόσκλητο και σου αλλάζει πορεία ,αυτό ίσως να είναι και η έμπνευση!

image

Μου φαίνεται φοβερά εντυπωσιακό το ότι ζήσατε μέσα στο εγκαταλειμμένο Vieux Colombier στο Παρίσι για ένα χρόνο. Τι σας έμεινε από αυτή την εμπειρία; Το κρύο, η ησυχία, το να μαθαίνεις τους θορύβους ενός τεράστιου χώρου και να τους συνηθίζεις ,το βυσσινί ξεφτισμένο βελούδο στις πολυθρόνες, τα γυμνά δοκάρια η σκηνή χωρίς σκηνικά και με όλα της τα μυστικά στη διάθεσή σου και η αύρα των ιερών τεράτων που είχαν παίξει σ΄αυτήν!

image

Παρίσι ή Αθήνα; Και Παρίσι και Αθήνα! Αν γινόταν μισό μισό….

Τώρα σε ποιά γειτονιά της Αθήνας ζείτε και ποιά είναι τα τρία πράγματα που αγαπάτε σε αυτήν; Στο Λυκαβηττό. Τα καθημερινά μου πήγαινε έλα στον περιφερειακό ,η πόλη και η Ακρόπολη που βλέπω καθημερινά από ψηλά στις διαδρομές μου, οι φίλες μου που έχουν το φαρμακείο και το ψιλικατζίδικο και ένα παράθυρο.

image

Ποιό από τα έργα σας θα ξεχωρίζατε; Ένα του 2010 ,που δεν είναι από τα καλλίτερα μου, αλλά που έχει αιχμαλωτίσει πάνω του το βλέμμα δυο δικών μου ανθρώπων που έφυγαν απ΄τη ζωή!

image

Με τι ασχολείστε αυτή την περίοδο; Ετοιμάζω την ατομική μου έκθεση για τον Μάρτη στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών.

image

Πείτε μας δυο λόγια για το έργο που φιλοξενήσαμε στο εξώφυλλο της Athens Voice. Είναι το καφενείο Φίλιο στην Σκουφά και το έχω ξαναζωγραφίσει για την Athens Voice.Είναι το στέκι μου, ήταν πάντα…

image

Τι σκεφτήκατε όταν είδατε το έργο σας τυπωμένο στο εξώφυλλο μιας εφημερίδας δρόμου που κυκλοφορεί σε όλη την πόλη; Η έκθεση των έργων μας άρα και του εαυτού μας , είναι μέρος της δουλειάς μας. Τα έργα που φεύγουν από το εργαστήριο ακολουθούν την δική τους πορεία , επικοινωνούν με το κοινό με τον ένα η τον άλλο τρόπο….Το τύπωμα ενός έργου στο εξώφυλλο μιας εφημερίδας ,δίνει τη δυνατότητα μιας ευρύτατης δημοσιότητας της δουλειάς μας σε χώρους και κοινό που από μόνοι μας δύσκολα προσεγγίζουμε ,ως εκ τούτου ,η χαρά είναι μεγάλη, αλλά εξίσου μεγάλη είναι και η ανησυχία και η περιέργεια για την ανταπόκριση που θα έχει το έργο στον κόσμο… .μέχρι να ακουστούν τα πρώτα σχόλια…


Η Ειρήνη Ηλιοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Τελείωσε τις σπουδές της στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το 1981 και συνέχισε αμέσως στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι στο εργαστήριο του Leonardo Cremonini μέχρι το 1986. Από το 1987 μέχρι το 1988 έζησε μέσα σε ένα εγκαταλειμμένο θέατρο στο Παρίσι, το Vieux Colombier, ζωγραφίζοντας έργα με το εσωτερικό του Θεάτρου, τα οποία εξέθεσε στην Αθήνα το 1988. Το 1990 εκπροσώπησε την γκαλερί Berggruen στο salon de Mars στο Παρίσι .Από το 1990-1993 ζωγράφισε τοπία στην Νότια Γαλλία , Αμπελώνες και Ορυζώνες, στο Bordeaux και στην Arles και αυτά τα έργα τα παρουσίασε στην ατομική της έκθεση το 1993 στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών. Έχει κάνει 14 ατομικές εκθέσεις στην Γαλλία και την Ελλάδα και η τελευταία ήταν στο Ιστορικό Μουσείο-Αρχείο της Ύδρας. Επίσης έχει πάρει μέρος σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό .Έργα της βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, στο Μέγαρο Μαξίμου ,στην Βουλή των Ελλήνων ,στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, στην Τράπεζα της Ελλάδος ,καθώς και την Εθνική ,Γενική και εμπορική Τράπεζα ,στις Δημοτικές Πινακοθήκες Φλώρινας και Αγρινίου, στις ιδιωτικές Συλλογές Θανάση Μιχαηλίδη και Αζιας και Αντώνη Χατζηιωάννου και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, το Παρίσι, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Το 2014 πραγματοποίησε την 16η ατομική της έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών. Περισσότερα στο www.iliopoulou.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ