Μια στραβοτιμονιά στη Σπύρου Μερκούρη και το πλάνο μου γέμισε ελιές και αστικές κατοικίες. Σε μια αγγελία γράφει «ήσυχος δρόμος με πρασιά». Είμαι στο κέντρο; Ναι. Η Αθήνα έχει ακόμα γειτονιές; Ναι. Οδός Αρχελάου: αστική, old fashioned, ζωντανή. Λήψη πρώτη: Ανοιχτά παράθυρα με απλωμένα σεντόνια. Σπίτια που μυρίζουν γεμιστά, βουαλάζ κουρτίνες που πηγαινοέρχονται απ’ τον αέρα. Λήψη δεύτερη: Γλυκομίλητη πωλήτρια με σκυλάκι κανίς καλημερίζει τους πρωινούς πελάτες. Λήψη τρίτη: Δυο παππούδες παίζουν τάβλι με τραγιάσκες και πίπα, πιο κλισέ από πίνακα του Βαν Γκογκ, αλλά, είναι αλήθεια, η τέχνη αντιγράφει τη ζωή.
Ο άγραφος νόμος της Αρχελάου λέει ότι για κάθε βιτρίνα που ασβεστώνεται, ένα μπαράκι ανοίγει. «Δεν έχει βάφλα, κρέπα, λουκουμά, αλλά όλη η νεολαία είναι εδώ» λέει ο Διονύσης Μέρμηγκας για τη γειτονιά του που γεμίζει σιγά-σιγά μπαράκια και βραδινούς επισκέπτες. «Εύχομαι να μην είναι πυροτέχνημα. Κανείς δεν πίστευε ότι αυτή η περιοχή θα γινόταν στέκι. Πρώτος άνοιξε καφέ ο Μένιος με το “Τρίγωνο” και τον κοροϊδεύαμε. Ποιος θα το πίστευε». Το «Καφεποτείον-Τρίγωνο» δεν αδειάζει ποτέ και ο Μένιος Στεργίου το έχει επιβεβαιώσει παλιότερα στην A.V.: «Στην αρχή δουλέψαμε με κόσμο από την περιοχή, τώρα από παντού. Μας αρέσει εδώ γιατί συχνάζει εκλεπτυσμένος κόσμος – η κληρονομιά του Χατζηδάκι…».
Τα ραντεβού κλείνονται στο αρτίστικο all day «Small 8» με τις ροκ/swing μουσικές, στο «Musique Café and More» με τα αυθεντικά ναξιώτικα, στο «Μαύρο Πρόβατο» που τρως χουνκιάρ μπεγεντί και μιλφέιγ με κρεμ πατισερί… Κάτι άλλο; «Εκλεκτά Κρέατα ο Αντώνης». Μη ζητήσετε κιμά, προσοχή λερώνει. Βάφεται και γίνεται σούπερ ντούπερ μπαράκι. Θα κρατήσουν τα τσιγκέλια και ανοίγοντας την πόρτα του ψυγείου, θα μπαίνεις στην τουαλέτα. Και πριν πας σπίτι δες μια ωραία έκθεση στην γκαλερί Planet Spen του Στέλιου Πενταρβάνη. Σωστό καλλιτεχνικό στέκι.
Μιλώντας για στέκια, ποιος δεν θυμάται την ψαροταβέρνα «Ο άνθρωπος»; Μια μονοκατοικία παλιάς κοπής απ’ όπου πέρασαν ο Χατζηδάκις, ο Ξαρχάκος και όλοι οι παλιοί Έλληνες πολιτικοί. Σήμερα είναι μια μοντέρνα πολυκατοικία. Αυτά κι άλλα πολλά μου είπε η κ. Κουριδάκου, κάτοικος «Βατραχονησίου» από το 1963. «Περιοχή Βατραχονησίου, γράφανε τα παλιά συμβόλαια. Κάτω από την Αρχελάου και τη Βασιλέως Κωνσταντίνου, στο τρίγωνο που σχηματίζεται, περνάει ένα ποτάμι που χύνεται στον Ιλισσό. Το Παγκράτι παλιά ήταν μέχρι το σιντριβάνι, στην Υμηττού, απέναντι από το σινεμά Παλλάς. Οι παλιοί ξέρουν. Τώρα και η Γούβα και ο Άγ. Αρτέμιος λέγονται Παγκράτι». Η Αρχελάου συγκέντρωνε πάντα επιστήμονες και καλλιτέχνες, λένε οι κάτοικοι.
Τσικουδιά Κρήτης χύμα, αραβική πίτα και φαλάφελ 2 ευρώ, σουβλάκια Piggypopoulo, Στεγνοκαθαριστήρια ΤΟ ΦΙΝΟ, Ταχ Ριρ-συνταγές της καρδιάς. Ας μιλήσουμε για μόδα. Στάση στην μπουτίκ της Ελευθερίας Δομένικου «Hallelujah», στον αριθμό 32. Λονδρέζικο στιλ, ψαγμένα ρούχα, χειροποίητα κοσμήματα από ανεξάρτητους σχεδιαστές κι άλλα πολλά. Ενώ το «Juju de Kokimo» στο 20 είναι μια μποέμικη φωλιά με κιμονό, ρούχα με ίσιες γραμμές και περίτεχνα οριγκάμι, όλα φτιαγμένα από τις αδερφές Τζο και Πατρίτσια Μπάμπαρη, «που ήταν από μανάβικο μέχρι βουλκανιζατέρ», μπαίνει στη συζήτηση η κ. Άννα Χρονοπούλου, ιδιοκτήτρια του διπλανού στεγνοκαθαριστηρίου. Η δική της ιστορία στη γειτονιά ξεκινάει κάπου στο ’70, όταν άνοιξε το «Φίνο» και πέρασε από την πρέσα της τα πουκάμισα των πιο γνωστών ανθρώπων της εποχής. «Ξέχασε ένα πουκάμισό του εδώ ο Μάνος Χατζηδάκις και το έχω φυλάξει. Ερχόταν πολύ συχνά. Πολύ καλός άνθρωπος. Τέτοιοι άνθρωποι δεν ξαναγεννιούνται».
Στρίβοντας στην Αρριανού, σταματάμε στο «Boxes ’n Foxes» της πρώην στιλίστριας Χαράς Κονταξάκη, που ξεκίνησε να φτιάχνει αρτίστικα πολύχρωμα κουτιά από τις ταπετσαρίες που τις έμεναν από τις φωτογραφίσεις μόδας. Τώρα έχει έναν πανέμορφο πολυχώρο που βρίσκεις ύφασμα, ταπετσαρία, ρούχο, τέχνη και σύντομα τη δικιά του λίστα κρασιών. Για το φούρνο «Αργυρώ γλυκό ψωμί» σας έχουμε ξαναγράψει. Σπιτικά γλυκά, νοστιμότατο ψωμί και αρτοσκευάσματα. Τώρα η συμπαθέστατη Αργυρώ Ζανιώτη άνοιξε ακριβώς δίπλα μια μικρή μπουτίκ με επώνυμα second hand ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ. «Η κρίση μάς προσγείωσε, φαίνεται. Η μόδα του second hand αρχίζει να μπαίνει και στη δική μας λογική» εξηγεί. Ό,τι δεν φόραγαν πια οι πιστοί shoppers φίλοι της που δούλευαν στη μόδα δεν πάει χαμένο, βρίσκεις καταπληκτικά κομμάτια σε καταπληκτικές τιμές.
Λήψη τέταρτη: Βράδυ. Ο ανήσυχος σκηνοθέτης Βασίλης Μαυρογεωργίου και η ομάδα του έχουν μαζέψει όλους τους θεατρόφιλους Αθηναίους στο Scrow και τους δείχνουν εναλλακτικά μονόπρακτα πλάτη στο βράχο του Άλσους. Η παράσταση αρχίζει. Παρακαλώ, απενεργοποιήστε τα κινητά σας.
Φωτό: Καρολίνα Νιαμονιτάκη