- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μασσαλία
Δημιουργική, νοστιμότατη κουζίνα! Όλα τα προϊόντα, ντόπια και χειροποίητα, επεξεργασμένα επιτόπου, γεύσεις ασυναγώνιστα μοναδικές και μαγειρεμένες με έναν τόσο ξεχωριστό τρόπο που θα αναθεωρήσεις αυτό που χαρακτήριζες μέχρι σήμερα «ελληνική κουζίνα». Θα πάθετε την πλάκα σας με: το χταπόδι σχάρας με φινόκιο, την τηγανιά με δύο είδη μανιταριών, τη χωριάτικη με κριθαρομπουκιές, τους γεμιστούς κολοκυθοανθούς, τον παστουρμά με κατίκι Δομοκού, την καραμελωμένη παντσέτα, τα κεφτεδάκια, το ταλαγάνι, τη φέτα με σος κόκκινης πιπεριάς. Είτε επιλέξεις κρεατικά είτε ψαρικά είτε μεζεκλίκια για το ουζάκι σου, το σίγουρο είναι ότι θα φύγεις από τη «Μασσαλία» με μια εγγυημένα υπέροχη ανάμνηση γεύσης και χαλάρωσης. Μανουσογιαννάκη & Φιλικής Εταιρείας, 231 4003714
Sofita
Στη αγορά Μοδιάνο, εκεί που τη μέρα χτυπά η καρδιά του εμπορίου με ό,τι πιο φρέσκα γεννούν η θάλασσα, οι κήποι και οι φάρμες της πόλης, ενώ τη νύχτα η ιστορία και η πανέμορφα φωτισμένη στοά συνθέτουν ένα επιβλητικό σκηνικό, λες από ταινία του Φελίνι. Εδώ ακριβώς, στο κατά ομολογία κέντρο του κέντρου, βρίσκεται η Sofita. Αυτοπροσδιορίζεται ως workshop kitchen and bar και διαθέτει μια διακόσμηση μοναδικής υφής, εφόσον χειροποίητα μεταμοντέρνα έπιπλα και λάμπες συνομιλούν με εστέτ ελληνικής τεχνοτροπίας και έμπνευσης ντιζάιν κατασκευές. Αυτό το περιβάλλον, όπου λίμνη Κόμο και λίμνη Κερκίνη συνθέτουν έναν καμβά αστικής ψυχαγωγίας μετά μουσικής και ωραίων πιάτων. Και με δεδομένο πως τα της κουζίνας τα επιμελείται η ομάδα του «Μπακάλικον», που εδώ βρίσκει την ευκαιρία να συνθέσει πιάτα πιο casual γκουρμέ προσανατολισμού, αλλά και το ότι οι μουσικές είναι διαλεγμένες από μερικούς από τους πλέον χιπ ντιτζέις της πόλης, το αποτέλεσμα δείχνει μαγικό! Απίστευτη αίσθηση, κινηματογραφική ατμόσφαιρα, ποτό, φαγητό, χορός, συνεύρεση. Αξέχαστο και... άχαστο, ειδικά μετά την ταινία. Ερμού 24-26, 6948 188119
Pastaflora Darling
Περασμένος αιώνας, οδός Ζεύξιδος, στενάκι απρόσωπο και καταφρονεμένο. Μέχρι που ο Δημήτρης και ο Γιάννης ανοίγουν ένα καφέ, ένα μπαρ, ένα γλυκό ποπ αλμοδοβαρικό «κουτούκι», όρεξη να είχες και έβρισκες δεκάδες χαρακτηρισμούς να της προσδώσεις. Το βασίλειο της Χόλι Γκολάιτλι, της Μαίρης Αρώνη το καπηλειό, βίντατζ διάκοσμος πριν εφευρεθούν και ο όρος και η μανία. Κι όλη η πόλη πέρασε και θαύμασε και δοκίμασε τσάι με Andy Williams, κέικ με Patty Bravo, λικεράκια με Henry Manchini, μέρες και νύχτες χαράς, ευγένειας, φαν και πολιτισμού. Και πήρε μπρος και ο πεζόδρομος της Ζεύξιδος και έγινε talk of the town και place to be και σούπερ ντούπερ, δεκάδες μπαράκια και καφέ, όμορφα, κομψά, φασαριόζικα και εξίσου στιλάτα της προσέδωσαν την αίγλη του χιπ και του απόλυτου προορισμού, όμως, από τον περασμένο αιώνα έως και σήμερα, για την Pastaflora και τους θαμώνες της μοιάζει να μην άλλαξε τίποτα. Παραμένει μια πρωτεύουσα αξία, ένα αδιαφιλονίκητο state of mind, ένα γλυκό καταφύγιο ύπαρξης και κουλτούρας επί του τι θεωρείται απάντηση στην ερώτηση «κάπου να αράξουμε, να κουβεντιάζουμε, να γελάσουμε, να συζητήσουμε, να ακούσουμε Divine Comedy και να ευφρανθούμε». Gentle. Ζεύξιδος 6 , 2310 261518
Φρειδερίκο Αγάπη μου
Στο κορφοβούνι της Ολύμπου, πάνω από την Εγνατία, περικυκλωμένος από τα ερείπια της Ρωμαϊκής Αγοράς, τις αρ ντεκό πολυκατοικίες, ζει ο θρυλικός σκύλος Φρειδερίκος. Μεγαλοπρεπής και μοσχοαναθρεμμένος, αφού σε αντίθεση με τον αγωνιστή Λουκάνικο δεν μεγάλωσε στις μάχες και τα δακρυγόνα αλλά στα πούπουλα και τη χλιδή, ευτύχησε να δει το όνομά του να γίνεται μπαρ θεσπέσιο, τόπο συνεύρεσης μοναδικό. Το δίδυμο αδελφάκι της Pastaflora Darling, για τους vintage lovers της αποκέντρωσης, της χαλαρής ιδιωτικότητας και των speak easy κοκτεϊλάτων απολαύσεων, προσφέρει ποτό, καφέ, ωραίες φράντζες-θαμώνες και ρετρολαγνεία επί του διακόσμου. Εννοείται πως περιφέρεται, πάντα σνομπ και μεγαλοπρεπής, ο σκύλος-ιδέα Φρειδερίκος, πως το μέρος μοιάζει σαν ιδανικό κυλικείο της Καλών Τεχνών, πως η μουσική είναι ultra lounge ώστε οι παρευρισκόμενοι να επιδίδονται σε θερμό κουβεντολόι καθώς έξω παρελαύνει ο βαρύς χειμώνας. Ολύμπου 87, 2310238532
Habanera
Εξωτική κουζίνα όπου η κουλτούρα της Κουβάς, του Πουέρτο Ρίκο, του Άγιου Δομίνικου και της Καραϊβικής έσονται εις μερίδες εύγεστες και τεράστιες. Μετά των αντίστοιχων κοκτέιλ, εφόσον εδώ η Θεσσαλονίκη έμαθε να πίνει μοχίτο και καϊπιρίνιες, μια δεκαετία τουλάχιστον πριν γίνουν τα «εθνικά μας» αφεψήματα. Σε ένα καταπληκτικό νεοκλασικό, όπου με το που περνάς την πόρτα του μοιάζει σαν να διακτινίστηκες στα περίχωρα του Βαραδέρο ή της Αβάνας, μπορεί όμως και της Πλάγια Ντελ Κάρμεν στο Μεξικό, tapatizers, ensaladas, fajitas, grills, burritos, tacos σε περιμένουν για τραπέζι τρικούβερτο και... Μargaritas Megalas. Τορτίγιας, πιπεριές, κόκκινα φασόλια, λαχανικά, chilli con carne και μια κουστωδία από φαντεζί σάλτσες για ντρέσινγκ, είναι μερικά μόνο από τα καλούδια του καταλόγου. Δεν είναι τυχαίο, ούτε το πετάμε έτσι στα αλόγιστα: το Habanera είναι το μοναδικό έθνικ ρέστο-μπαρ της Θεσσαλονίκης, όπου πλέον λογίζεται ως θεσμός αλλά και ως αξιοθέατο. Βίβα!
Γεωργίου Παπανδρέου 29, 2310 869331
Ακαδημία
Το εστιατόριο «Ακαδημία» στην Αγίου Μηνά πέρα από φίνα πιάτα και κουζίνα διαθέτει και μια ιστορία που τα έχει όλα: φιλία, λαϊκές αγορές, κήπους, τέχνη, όνειρα, φαντασία, εξαγωγές και χύτρες που αχνίζουν. Άνοιξε το 2011, παραμονή Χριστουγέννων. Συζητήθηκε γρήγορα, μαθεύτηκε από στόμα σε στόμα, από φίλο σε φίλο. Ίσως γιατί ως κουζίνα αλλά και χώρος εξέπεμπε ένα άλλου είδους σήμα πολιτισμού. Έχει ποιότητα, φαντασία, αλλά και ποντάρει πολύ στις πρώτες ύλες. Μερικά από τα ωραιότερα πιάτα της Ακαδημίας, το συκώτι με καραμελωμένα κρεμμύδια, το κριθαρότο με γαρίδες, η πατατοσαλάτα με πέστροφα καπνιστή, ο σπιτικός λευκός ταραμάς, το καλαμάρι βυθού σοταρισμένο με πέστο βασιλικού και ντοματίνια. Στις σαλάτες που σερβίρονται περιλαμβάνονται φρεσκότατα προϊόντα που καλλιεργούν οι δυο Κωστάδες στον κήπο τους στα Βασιλικά. «Φαΐ σπιτικό» εκατό τοις εκατό δηλαδή. Αγίου Μηνά 3, 2310 521803
Colors
Λέξεις-κλειδιά για δυο εξαιρετικά μικρά ξενοδοχεία, που έκαναν πράξη τους όρους «καινοτομία» και «εξωστρέφεια», εφαρμόζοντάς τους στον τομέα υποδοχής και φιλοξενίας: ποπ, casual, απίστευτο ντιζάιν, value for money accommodation, γνήσια ελληνική φιλοξενία, urban travelers, μίνιμαλ αισθητική σε πεντάμορφα διατηρητέα κτίρια, παράδοση και φρέσκο, υπηρεσίες πεντάστερης διαβίωσης σε τιμή hostel. Αυτά ως προς το να μπείτε στο κλίμα, την ατμόσφαιρα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα δυο διαμαντάκια μικρά ξενοδοχεία που οραματίστηκαν και έστησαν ο Φώτης και η Χριστίνα Δρακοπούλου. Δωμάτια εξοπλισμένα, πέρα από τα πεντακάθαρα και πανέμορφα κρεβάτια, με κονσόλες Nintendo Wii, εσπρεσιέρες, fair trade είδη περιποίησης, δανειστική βιβλιοθήκη και ένα σύνολο αχρέωτων υπηρεσιών, που αρκεί μια ανάγνωση των σχολίων που άφησαν οι περαστικοί για να πάρετε την αίσθηση και το ρυθμό τους. Το low cost σέρβις του Φώτη, της Χριστίνας και των δύο Colors, σε συνδυασμό με τον υπέρτατο διάκοσμο, καλωδίωσαν τη Θεσσαλονίκη με τα αντίστοιχης αισθητικής, χαράς και λειτουργικότητας urban boutique hotels του Παρισιού και της Νέας Υόρκης. Τσεκ! Βαλαωρίτου 21, 2310 502280/ Οπλοποιού 1, 2316 007676
Be*
Κοκτέιλ, φαγητό, μουσική, η φιλοσοφία του Be*. Μοιάζει να δραπέτευσε από σκηνή του Girls ή από στίχους των Belle and Sebastian ή από σελίδες του «i-D» και του «Monocle». Στήνει τα πιο καραμελωμένα κυριακάτικα brunch αλλά και τα πιο twee απογευματινά πάρτι. Και μπορεί να υπερηφανεύεται πως το animal burger, τα φαλάφελ και η λίστα των κοκτέιλ του είναι ο ορισμός του μέλλοντος για ανάλογους cozy χώρους. Τα γαλάζια σεπαρέ, τα μοναστηριακά τραπέζια, οι ζωγραφιστοί με κιμωλία τοίχοι και το ευγενέστατη crew των παιδιών που επιμελούνται τα της απόλαυσης και της ατμόσφαιρας, σε συνδυασμό με τις παρέες των Θεσσαλονικιών του κέντρου, που επιτέλους βρήκαν ένα στέκι χαλαρής διαβίωσης, το έκαναν από τις αρχές του καλοκαιριού, που ξεκίνησε, έως τα πρώτα κρύα του φετινού χειμώνα, το πιο συζητημένο σποτ της πόλης. Άκου μας. Κομνηνών 10 & Μητροπόλεως, 2310 021010
Θερμαϊκός
Για τη Θεσσαλονίκη είναι το ίδιο ιερό όσο και για τη Νέα Υόρκη το CBGB’s. Γιατί από εδώ ξεκίνησαν αλλά και συνεχίζουν όλα. Και μπορεί το μαγαζί του Μήλου να σφάλισε τις πόρτες του, όμως εδώ, θες η τύχη, θες ο κόσμος που ποτέ δεν έπαψε να τον συζητάει και να τον γλεντά, θες η θέα, οι μουσικάρες του που πάντα θα αποτελούν ορόσημο και ανθό του καινούργιου, θες η αίσθηση πως βρίσκεσαι σε ένα μέρος που άνετα μπορείς να το αποκαλέσεις «σπίτι», και τίποτα δεν άλλαξε! Το ασπρόμαυρο πάτωμα, τα κορίτσια του Γκογκέν, ο πίνακας του Βέντερς, τα πλοία απέναντι, τα πιο εντάξει παιδιά της πόλης και... long live. Τόπος σκέτη συγκίνηση. Λεωφόρος Νίκης 21, 2310 239842
Paraty
Ένα white urban lounge στα Λαδάδικα, νέα άφιξη, που συζητιέται όχι μόνο για τις καφεΐνες, τα ποτά, τη μουσική, το ντιζάιν και το εντυπωσιακό του κτίσμα. Γιατί η φιλοσοφία του έρχεται από τα βάθη της Βραζιλίας, εκεί που βρίσκεται το ομώνυμο χωριό ψαράδων και καλλιτεχνών που συμβιώνουν χρόνια τώρα εν είδει μιας μεγάλης κοινότητας. Με πίνακες της Γαλλίδας ζωγράφου Φλοράνς που εκθέτει μέχρι τα τέλη του μήνα και με φιλοδοξία να διαθέτει το χώρο του (καλύτερος και από γκαλερί) σε όσα ανήσυχα παιδιά του βορρά επιθυμούν να δείξουν τη δουλειά τους, το Paraty έρχεται να προστεθεί στην τάση «επιστροφή στα Λαδάδικα», στήνοντας ένα θεματικό πάρκο εξαίσιων γεύσεων, φύλων και δράσεων. Πίνδου 8, Λαδάδικα, 2310522403
Da Leonardo Cucina Italiana
Αδελφάκι του «Da Leonardo», στο Πολύχρονο της Χαλκιδικής. Το μενού ανανεώνεται διαρκώς, αλλά στα άχαστα highlights του περιλαμβάνονται οι πίτσες Prosciutto Crudo Rucola, Bufalina και Tartufata. Από τα ζυμαρικά ξεχωρίζουν τα Tortelli Verdi al Burro e Salvia, Garganelli alla Leonardo, Gnocchi al Gorgonzola e Pere και η σαλάτα Caesars. Μην παραλείψετε και τα Saltimbocca alla Romana, ήτοι σκαλοπίνια χοιρινά, prosciutto, φασκόμηλο και λευκό κρασί (γιάμι!). Φιλίππου 50, Πυλαία, 2310323377
Ο κήπος του Θερμαϊκού
Μποέμικο ουζερί, καλλιτεχνικό μεζεδοπωλείο, εναλλακτικό καφέ, νέα άφιξη στην περιοχή του Ντορέ, νέα χαρά, νέες γεύσεις, όλος ο καλός ο κόσμος, αφού ψαράκια, κρέας και παρέες προσέρχονται, δοκιμάζουν και απολαμβάνουν. Ο κόσμος εννοούμε, γιατί τα ψαράκια και τα κρέατα στα τηγανιά και τις σχάρες, τα ευγενή τσίπουρα και τα φιρμάτα κρασιά στα ποτήρια, και ορίστε η πιο νέα άφιξη στην κατηγορία ελληνικό φαγητό με άποψη, γούστο, αξεπέραστη γεύση και... υπογραφή! Καθότι το όνομά του δεν πηγάζει από τη θέα και μόνο του θαλάσσιου κόλπου που σου προσφέρεται εμπρός σου αλλά και από την ομάδα του μπαρ Θερμαϊκός, που συνέλαβαν την ιδέα και την υλοποίησαν. Νικηφόρου Φωκά 2, πλατεία Τσιρογιάννη (Ντορέ)
Μπακάλικον
Το «εδώ θα φας καλά» δεν είναι κλισέ, αλλά η απόλυτη αλήθεια. Το μεζεδοπωλείο, που με έδρα το Ναυαρίνο στήνει σπονδές στη γεύση, μπορεί να περηφανεύεται πως σερβίρει το καλύτερο βουβαλίσιο μπιφτέκι της πόλης. Και όχι μόνο. Ποικιλία καλοψημένων κρεατικών, τυριά από όλη την Ελλάδα, χαλούμια, κεφαλοτύρια, κόκκινα κρασιά , το ταχύτερο που θα συναντήσετε είναι η γευστική ευδαιμονία. Σε ένα περιβάλλον διανθισμένο από vintage ασπρόμαυρες εικόνες μιας Θεσσαλονίκης που σώζεται μόνο πλέον στις διηγήσεις των παλαιοτέρων, το «Μπακάλικον» κερδίζει οποιοδήποτε γαστριμαργικό σποτ υπάρχει στα πέριξ της πλατείας Ναυαρίνου. Πλατεία Ναυαρίνου 7, 2310 227676