Αρχειο

Παιδική Xαρά

Ο κόσμος του παιδικού βιβλίου είναι μαγικός, σαν τον κόσμο των παιδιών.

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 273
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7128-16276.jpg

Ο κόσμος του παιδικού βιβλίου είναι μαγικός, σαν τον κόσμο των παιδιών. Και μέσα σε αυτόν μπορούν να συνυπάρξουν ιστορίες γραμμένες από τη Madonna, γκράφιτι του Banksy, ακόμα και με ευφάνταστο τρόπο γραμμένες συμβουλές διατροφής.

  «ΣΧΟΛΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2009-2010» Για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου, εκδ. Μεταίχμιο, € 3

Στο εξώφυλλο το πιο αναγνωρίσιμο έργο του Banksy, του διασημότερου γκραφιτά στον κόσμο, σε προϊδεάζει ότι αυτό που ακολουθεί θα σε εκφράζει. Στο εσωτερικό, το υλικό για την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναλλάσσεται με τις πληροφορίες για τον Δαρβίνο, τις υπέροχες εικόνες από το comic του Γιώργου Μπότσου για τα δικαιώματα των παιδιών και βέβαια όλες τις αργίες του σχολικού έτους. 

  «Η ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΙΤΡΙΝΗΣ ΓΑΤΑΣ» Κρις Ρίντελ, εκδ. Πατάκη, € 10,50, για παιδιά +6

Κάθε Κυριακή ο Κρις Ρίντελ δημοσιεύει κόμικ του στην εφημερίδα Observer. Πρόσφατα ο μικροσκοπικός και μαλλιαρός κύριος Ούλοφ, η Ούρσουλα που αλλάζει συνεχώς χτενίσματα, η κυρία Μπούκη - Μπουμπούκη και άλλοι ήρωες από τη Μεγαλόπολη, που συνταράσσεται από μυστηριώδεις ληστείες, έγιναν πρωταγωνιστές σε ένα εξαιρετικό μαυροκόκκινο graphic novel.

  «ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ» Eric Carle, εκδ. Καλειδοσκόπιο, € 10,90

Ένας συγγραφέας και εικονογράφος, από τους πλέον κλασικούς της εποχής μας, μιλάει για την αξία της διατροφής με ευφάνταστες ομοιοκαταληξίες (εδώ το ελληνικό κείμενο της Ελένης Καστρισίου είναι ιδανικό): «Κι ύστερα όλοι μας παρέα πάμε βόλτα στον Καρέα, όπου βλέπουμε τη Μάρω, αλεπού από την Πάρο…». 

  «ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΕΣ» Madonna, μτφ. Ρένα Ρώσση Ζαΐρη, εκδ. Ψυχογιός, € 7,70, από 11 ετών

Έχει μεταφραστεί σε 41 γλώσσες, το διαβάζουν όλες οι ηλικίες, στο εξωτερικό χαρακτηρίστηκε πολύ «αγγλικό» και πολύ «μοδάτο». Μικρή περιγραφή για ένα παιδικό βιβλίο γραμμένο από τη super star Madonna. Θέμα της ιστορίας ένα κοριτσάκι, η Έμι, που έχει φρικάρει γιατί πρόκειται να αποκτήσει αδελφάκι.

Ατζέντα:

>> Πέντε διαδρομές στον κόσμο της φωτογραφίας για παιδιά 7-10 ετών (από 1/11) και 8-12 ετών (από 7/11) στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη. Πληρ.: 210 3671.067-70.

>> Έναρξη λειτουργίας για το παιδικό στέκι των εκδόσεων Άγκυρα. Κάθε Σάββατο στις 11.30 εκπαιδευτικά προγράμματα και γνωριμία με γνωστούς συγγραφείς. Στις 3/10 το θέμα είναι «Ζώα υπό εξαφάνιση». Σόλωνος 124, 210 3837.667

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ