Αρχειο

Εκλογές 2009 #14

Για να υπερασπιστούμε τα αυτονόητα

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 273
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7070-16129.jpg

  Του Ανδρέα Καρίτζη, υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθήνας

Για να υπερασπιστούμε τα αυτονόητα

Τα τελευταία 5 χρόνια που κυβέρνησε, η ΝΔ διέλυσε στην κυριολεξία το κράτος. Πούλησε ή χάρισε δημόσια περιουσία και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, άδειασε τα δημόσια ταμεία, διασπάθισε την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις, απαξίωσε συνειδητά τη δημόσια παιδεία και υγεία. Η αυτονόητη απαίτηση για σταθερή δουλειά με ωράριο και ένσημα έφτασε να θεωρείται προνόμιο που πρέπει να εκλείψει. Όλα αυτά βαφτίστηκαν «αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις». Μέχρι πρότινος, η αντιπολίτευση που έκανε το ΠΑΣΟΚ, ήταν πως ο Καραμανλής δεν προχωρά στις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και τις οποίες είχε

ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη. Σήμερα ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει το έργο της ΝΔ στις ιδιωτικοποιήσεις, στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά. Ο ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το διάστημα πάλεψε σχεδόν μόνος για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων Ελλήνων και μεταναστών, βρέθηκε απέναντι στα συμφέροντα της νύχτας και των μεγαλοεργολάβων. Πρότεινε και εξακολουθεί να προτείνει συγκεκριμένες και ρεαλιστικές πολιτικές για την έξοδο από την κρίση και τη βελτίωση της ζωής, για την αποφασιστική αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης. Για τη δράση του υπέστη πολιτικό κόστος, το οποίο και ανέλαβε με παρρησία. Σήμερα ζητάει την ψήφο σου για να συνεχίσει να αγωνίζεται στη Βουλή και στο δρόμο για τα ίδιες θεμελιώδεις αξίες και για τα ίδια, αυτονόητα, κοινωνικά αγαθά.

  Της Αναστασίας Χριστοδουλοπούλου, υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθήνας

Με ρίζες στην ελληνική κοινωνία

Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα. Γιατί, παρά την τραυματική δημόσια εικόνα του τον τελευταίο καιρό, έχει αποκτήσει ρίζες στην ελληνική κοινωνία.

Δεν μπορεί να διαγραφεί εύκολα από τις συνειδήσεις των ανθρώπων η πολιτική τόλμη και η ανιδιοτέλεια με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε σε όλα τα κρίσιμα επίδικα των τελευταίων χρόνων.

Η πολιτική παρουσία του μέσα κι έξω από τη Βουλή αποτέλεσε υπόδειγμα δράσης για την Αριστερά του 21ου αιώνα.

Δέχθηκε επιθέσεις, γιατί το πολιτικό σύστημα θέλει τα κόμματα να διαχειρίζονται την κοινωνική κρίση και όχι να φέρνουν στο προσκήνιο την ξεχασμένη κοινωνία, τους ανθρώπους χωρίς φωνή, που η πολιτική του νεοφιλελευθερισμού έχει καταδικάσει να ζουν στο περιθώριο, χωρίς ελπίδα. Θέλει την ελεγχόμενη κυβερνητική εναλλαγή μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Γι’ αυτό εργάζεται τόσο ακούραστα σήμερα για την πολιτική αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ.

Για να μην υπάρξει καμία ουσιαστική αλλαγή στη ζωή των καθημερινών ανθρώπων. Για να κερδίσει χρόνο, μήπως ξεπεράσει την κρίση του.

Όμως, όσο κι αν πασχίζει, και ανεξάρτητα αν θα τα καταφέρει, οι μνήμες από την πρόσφατη ιστορία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι ζωντανές.

Ο κοινωνικός θυμός δεν μετατρέπεται εύκολα ούτε σε κοινωνική συναίνεση ούτε σε σιωπή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο πιο δυνατός είναι μέσα στη Βουλή, τόσο πιο δυνατή θα είναι η φωνή της διαμαρτυρίας και της μαχητικής αντιπολίτευσης.

  Του Στέφανου Τζουμάκα, υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθήνας

Χρειαζόμαστε αναδιανομή του πλούτου

Η χώρα έχει ανάγκη μια νέα κυβέρνηση με συνολική οικονομική πολιτική. Με κυρίαρχη πολιτική την ανάπτυξη και δευτερεύουσα τη διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης. Χρειάζεται νέο μοντέλο ανάπτυξης, βιώσιμης και αειφόρου, αποκέντρωση και αυτονομία στην πολιτική, όχι τηλεπεριφέρειες και τηλεβουλευτές.

Οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν ήδη τοποθετηθεί υπέρ της ανάπτυξης, των επενδύσεων, της παραγωγής και των θέσεων εργασίας. Οι συντηρητικές δυνάμεις συνεχίζουν να μιλούν μόνο για το χρέος και το έλλειμμα. Η οικονομία μετράται με τριάντα και πλέον δείκτες και όχι μόνο με το χρέος και το έλλειμμα. Χρειαζόμαστε πολιτική επί των αιτίων και επί των αποτελεσμάτων. Επίσης χρειαζόμαστε αναδιανομή του πλούτου και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας είμαστε πίσω από την Μποτσουάνα και ότι το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας χρειάζεται αναβάθμιση εκπαιδευτική, μορφωτική και τεχνολογική. Με χαμηλές αμοιβές παράγονται χαμηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα. Και εμείς δεν διαθέτουμε εφεδρικούς στρατούς σε συνθήκες οικονομικού και κοινωνικού dubbing.

Η νέα κυβέρνηση θα έχει ως προτεραιότητες την πράσινη ανάπτυξη, την ενεργειακή ανεξαρτησία με ήπιες μορφές ενέργειας που μπορεί να δώσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Θα υποστηρίξει την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, την ανακύκλωση και τις σύγχρονες επιχειρήσεις με ισχυρή τεχνολογική βάση και ποιότητα.

Είναι γνωστό ότι για να βρει κανείς χρήματα ή πρέπει να έχει ανάπτυξη και να παράγει πλούτο ή να έχει σωστό φορολογικό σύστημα που θα αποδίδει πόρους ή να διαθέτει τράπεζα και νόμισμα για την εξοικονόμηση χρημάτων. Εμείς θέλουμε ένα συνδυασμό ανάπτυξης και δίκαιας φορολόγησης.

Όσον αφορά στο ευρώ και στο χρέος της χώρας, έχουμε τη δυνατότητα για μια νέα διαπραγμάτευση.

Υπενθύμιση για όσους κινδυνολογούν. Η Κίνα έχει δανείσει το αμερικανικό δημόσιο 1 τρισ. δολάρια μέχρι τώρα. Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ανέρχεται σε 14,5%, καθώς και το χρέος του Ην. Βασιλείου ανέρχεται σε 12,5%. Όλες οι χώρες δανείζονται, σημασία έχει να έχουν σχέδιο και σωστή δημοσιονομική πολιτική και όχι κυβερνήσεις που δεν μπορούν να εισπράξουν ούτε το ΦΠΑ.

Οι πολίτες της χώρας μας ανησυχούν κυρίως για την ανεργία και τη ρύπανση και αντιλαμβάνονται καθημερινά τη μείωση της αγοραστικής δύναμης του υποβαθμισμένου εισοδήματός τους.

Ζητούν λύσεις και λύσεις υπάρχουν.

Τα προβλήματα είναι κοινά και το διεθνές περιβάλλον είναι στο διπλανό μας supermarket, είναι στο internet, είναι σε ένα δις ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο ύδωρ, σε ένα δις που ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. Επιμονή σε μια προοδευτική και δημοκρατική πολιτική με ανάπτυξη, παραγωγικές επενδύσεις και προστασία του περιβάλλοντος.

Για τη χώρα, για την Ευρώπη και σε διεθνή κλίμακα.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ