Αρχειο

Εκλογές 2009 #11

Τις εκλογές τις ζήτησε ο λαός

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 273
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7065-16117.jpg

  Συνέντευξη του νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα στο Γιώργο Ανδρέου

Τις εκλογές τις ζήτησε ο λαός

Κύριε Μίχα, αυτό που επίμονα ζητούσατε από τη Νέα Δημοκρατία έγινε, είμαστε πλέον στην τελική ευθεία των εκλογών…

Στην ουσία, τις εκλογές αυτές τις ζήτησε ο λαός και ο λαός θα τις κερδίσει. Το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε αυτή την ανάγκη, τη διεκδίκησε και δικαιώθηκε. Δεν το είδαμε κομματικά, αλλά με κοινωνικούς όρους, καθώς η χώρα οδηγείτο σε αδιέξοδο, πολιτικό και  οικονομικό. Η πολιτική πλάνη της ΝΔ δημιούργησε κρίση διαρκείας στην κοινωνία και έπρεπε να προστατέψουμε τον τόπο από αυτή. Τώρα, το λόγο έχουν οι πολίτες και πιστεύω πως θα αξιολογήσουν σωστά την ευκαιρία που τους δίνεται επιλέγοντας το όραμα από τον καιροσκοπισμό, το σχέδιο από την αδράνεια και τις φθηνές δικαιολογίες.

Αυτές οι εκλογές είναι από τις ελάχιστες αναμετρήσεις που κρίνονται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ έχει σημασία η λεπτομέρεια, δηλαδή το εύρος της διαφοράς και η αυτοδυναμία.

Το σύντομο χρονικό διάστημα αφορά αποκλειστικά στην προεκλογική περίοδο. Γιατί, κατά τα άλλα, η χώρα ταλαιπωρήθηκε πέντε ολόκληρα χρόνια από τη ματαιόδοξη πολιτική της ΝΔ. Όσον αφορά στην αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, επιτρέψτε μου να μην το θεωρώ λεπτομέρεια, αλλά μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και το μέλλον της. Και επειδή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, εκτιμώ πως οι πολίτες θα δώσουν ψήφο αυτοδυναμίας στην ελπίδα, στην ηθική και την τόλμη, κατ’ επέκταση στο ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ και στον πρόεδρο Γιώργο Παπανδρέου.

Ωστόσο, η ΝΔ ισχυρίζεται πως το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τη χώρα είναι ασαφές, αντιφατικό και ανεφάρμοστο. Εσείς τι λέτε;

Εγώ λέω πως η ΝΔ συνεχίζει να κάνει το μοναδικό πράγμα που γνωρίζει καλά… να παραπλανεί τον κόσμο με σκοπιμότητες και μηδενιστική λογική. Αυτό ακριβώς που σήμερα πληρώνει, τη μιζέρια σε όλα τα επίπεδα και την καλλιέργεια του φόβου στους πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ δούλεψε πάνω στο πρόγραμμά του με πίστη για τους  Έλληνες και όραμα για τη χώρα. Δημιουργήσαμε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, με πέντε βασικούς πυλώνες, με στόχους που ανοίγουν τους ορίζοντες για μια νέα πορεία. Για μια Ελλάδα με φωνή στη διεθνή σκηνή που θα διεκδικεί αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια. Για ένα νέο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, την Πράσινη Ανάπτυξη που θα αναβαθμίσει το φυσικό και ανθρώπινο πλούτο. Για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα υπηρετεί τις ανάγκες των παιδιών μας και της δημοκρατικής κοινωνίας, δίνοντας προοπτική στη χώρα και στον πολιτισμό της. Για ένα κράτος πρόνοιας που θα διασφαλίζει σε όλους ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Και τέλος, αλλά πολύ σημαντικό, για ένα κράτος δίκαιο και ευνομούμενο που θα χτίσει μια αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη. Θα τον σέβεται, θα τον προστατεύει και, πάνω απ’ όλα, θα τον εμπιστεύεται. Η προγραμματική πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι πρόταση ευθύνης.  

Και αναφορικά με την οικονομία, εάν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση και προχωρήσει σε δανεισμό, δεν θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση της χώρας;

Η οικονομία μας χρειάζεται βαθιές ανάσες τόνωσης. Η αγορά δεν αντέχει άλλο και ζητά άμεση ενίσχυση της ρευστότητας για να προχωρήσει, οι ακάλυπτες επιταγές έχουν χτυπήσει «κόκκινο». Σημασία έχει, λοιπόν, το έλλειμμα που δημιουργείται να προκύπτει από την οργανωμένη ανάταξη της οικονομίας, από τις επενδύσεις, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτά είναι που σταδιακά θα αποφέρουν πολλαπλά οφέλη στην οικονομία και στον πολίτη, βγάζοντας τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο. Ένα αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ. Ξέρετε ότι σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ η ανταγωνιστικότητα στη χώρα μας είναι σήμερα κάτω από της Μποτσουάνα, της Κολομβίας και του Καζακστάν; Μέχρι πότε θα σηκώνει ο Έλληνας τα βάρη των πελατειακών σχέσεων και της δημόσιας σπατάλης; Αυτές οι πολιτικές είναι που γεννούν κινδύνους και κάνουν αβάσταχτο τον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών. Ο δρόμος της κατρακύλας είναι ο πάτος, εκεί ακριβώς που μας έφτασε η νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ.

Ξέρετε ότι αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν θα υπάρχει περίοδος χάριτος για το κόμμα που θα εκλεγεί, ούτε ανοχή από τους πολίτες. Το κλίμα είναι πολύ δύσκολο στην κοινωνία. Αυτό το έχει συνειδητοποιήσει το ΠΑΣΟΚ;

Θα ήθελα, με αφορμή την ερώτησή σας, να σταθώ στο γεγονός ότι από τη στιγμή που άρχισαν να καταφθάνουν τα πρώτα θετικά μηνύματα των πολιτών για το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό μας Γιώργο Παπανδρέου, τα υποδεχτήκαμε προσγειωμένα και νηφάλια. Και αυτό γιατί γνωρίζουμε καλά την τεράστια ευθύνη που έχουμε απέναντι στην κοινωνία και τα προβλήματά της. Απέναντι στη νεολαία και τα όνειρά της. Απέναντι στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας και τις ανάγκες τους. Ειλικρινά θεωρώ ότι, σήμερα, καμία παράταξη δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών, αν δεν είναι προσγειωμένη στην πραγματικότητα. Το ΠΑΣΟΚ με οδηγό τον Γιώργο Παπανδρέου θ’ αναδείξει ανθρώπους με ποιότητα και ήθος. Ανθρώπους νέους στο πνεύμα και αξιοπρεπείς στην καθημερινότητά τους, όπως ο ίδιος ο πρόεδρός μας και ευελπιστώ νέος πρωθυπουργός της χώρας.

  Του Βασίλη Κικίλια, υποψήφιου της ΝΔ στην Α΄ Αθήνας

Συμμετοχή στις επιλογές

Είναι άραγε η πολιτική ντεμοντέ; Έχει πάψει να «περνά η μπογιά» της; Μας αφορά εμάς τους νέους; Της μόδας είναι το απολιτίκ. Γιατί να ασχοληθώ, θα πει κανείς. Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική έχει απαξιωθεί στα μάτια των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των νέων. Και μη νομίζετε. Δεν πρόκειται να αποδυθώ σε μια προσπάθεια υπεράσπισης αυτού που σήμερα καλείται πολιτική. Ούτε πρόκειται να δικαιολογήσω πράγματα και καταστάσεις. Εκείνο όμως που θα υπερασπιστώ είναι η εξασφάλιση του δικαιώματος του πολίτη να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του και να μπορεί να κάνει τη φωνή του γνωστή. Και για να γίνει αυτό, οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τι σημαίνει πολιτική και πώς μπορούμε εμείς οι νέοι να συμμετέχουμε πιο ενεργά στη δημόσια ζωή.

Η δική μας αγωνία είναι να μπορέσουμε να μιλήσουμε τη δική μας γλώσσα. Και αυτή η γλώσσα είναι πιο άμεση, πιο ανθρώπινη, πιο κατανοητή. Μπορεί να μας λείπει εμπειρία, αλλά επιτρέψτε μας να συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε. Και ονειρεύομαι δεν σημαίνει πετάω στα σύννεφα. Ο κόσμος απαιτεί σήμερα από τους πολιτικούς εντιμότητα, ειλικρίνεια, δικαιοσύνη, συνέπεια και  διάθεση να εργαστούν προς το κοινό συμφέρον. Ο κόσμος απαιτεί πολιτικούς καθαρούς. Να σκύβουν πάνω στα προβλήματά τους, να διαχειρίζονται τη δύσκολη καθημερινότητα και να προσπαθούν για ένα πιο ανθρώπινο αύριο. Η πολιτική, αντίθετα με αυτό που κοινώς πιστεύεται, είναι πολύ περισσότερο από την ψήφιση ενός νομοσχεδίου ή την ικανοποίηση ενός αιτήματος ή «ρουσφετιού». Η ουσιαστική ευθύνη του πολιτικού έγκειται στο γεγονός ότι οφείλει να εμπνεύσει τον πολίτη. Η εξουσία του πολιτικού έγκειται στο ότι νομιμοποιεί συμπεριφορές και προσφέρει άλλοθι για τις επιλογές του πολίτη. Πολιτική είναι όλες οι συνειδητές, πολλές φορές και ασυνείδητες, προσωπικές και κοινωνικές επιλογές που κάνουμε κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Η πολιτική είναι παντού, είναι η καθημερινότητά μας. Η πολιτική είναι πάνω απ’ όλα η απόφαση για έκθεση των θέσεων του καθενός και οι λειτουργοί της οφείλουν να κατανοήσουν το ρόλο τους και την αποστολή τους, καθώς αποτελούν τον καθρέφτη της κοινωνίας. Με δεδομένο το τελευταίο, πολύ φοβάμαι ότι όσο πιο απαξιωμένοι είναι οι πολιτικοί τόσο πιο απαξιωμένη θα γίνεται και η κοινωνία.

Η στάση της απάθειας είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να διαιωνίσουν αυτά που τους πληγώνουν. Ανήκω και εγώ σε μια νέα γενιά ανθρώπων που θέλει να εκφραστεί διαφορετικά. Και το δικό μου το «διαφορετικά» σημαίνει συμμετοχή. Αυτό το «καλύτερο αύριο» που όλοι ονειρευόμαστε περνά από τη συμμετοχή στις επιλογές τού σήμερα. Ας το κατανοήσουμε αυτό. Και  προσωπικά δεν ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου ούτε από συνήθεια ούτε από απλή διεκπεραιωτική υποχρέωση προς τη δημοκρατία. Η στιγμή των εκλογών αποτελεί την αποκορύφωση των δικαιωμάτων του πολίτη, συμπυκνώνει τεράστια δύναμη που δεν πρέπει να σπαταλιέται. Δική μας ελπίδα είναι, και θεωρώ και όλων των πολιτών, να προκρίνουμε τους κατάλληλους με όρους αξιοσύνης και όχι επετηρίδας. Να υπάρχει ανανέωση, γιατί εμείς οι νέοι άνθρωποι μπορούμε να δώσουμε νέος ύφος και ήθος στην πολιτική, να κοιτάξουμε τον ψηφοφόρο μας στα μάτια και να αρθρώσουμε νέο πολιτικό λόγο. Εμείς οι νέοι απαιτούμε νέο καθεστώς λογοδοσίας πρώτα απ’ όλα για εμάς τους ίδιους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ