Αρχειο

Εκλογές 2009 #9

Πράσινη ανάπτυξη, ακτοπλοΐα, Πειραιάς

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 273
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7058-16101.jpg

  Του Δημήτρη Καρύδη, υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Πειραιά και Νησιών

Πράσινη ανάπτυξη, ακτοπλοΐα, Πειραιάς

Εμείς οι πολίτες του Πειραιά και των νησιών βλέπουμε στο πλαίσιο της Πράσινης Ανάπτυξης σημαντικές ευκαιρίες όχι μόνο αναστροφής της άσχημης κατάστασης των τελευταίων ετών, αλλά κυρίως ευκαιρίες ανάπτυξης και προόδου σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της περιοχής.

Η Πράσινη Ανάπτυξη εξασφαλίζει ένα διαφανές και υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον με νέα αναπτυξιακά κίνητρα αλλά αυστηρότερο κρατικό και κοινωνικό έλεγχο, σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενεργειακή βελτίωση των κτιρίων, οι βιοκαλλιέργειες, ο οικοτουρισμός, η βελτίωση των μαζικών  μεταφορών και της ακτοπλοΐας.

Με τη δίκαιη κατανομή του πλούτου εξασφαλίζονται, μεταξύ άλλων, οφέλη στους πολλούς, ίσες ευκαιρίες, δικαίωμα σε πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας σε ένα καθαρό και υγιές φυσικό και δομημένο περιβάλλον.

Η ενεργοποίηση των πολιτών του Πειραιά διασφαλίζεται από την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και ενημέρωση, τη διαρκή διαβούλευση και τη συμμετοχική αποκεντρωμένη λήψη των αποφάσεων. Εξάλλου βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της Πράσινης Ανάπτυξης αποτελεί η ουσιαστική λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών μέσα από μια νέα αποκεντρωμένη λειτουργία του κράτους, που θα ενώνει τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις στο πλαίσιο μιας νέας Αναπτυξιακής, Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Συμφωνίας με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ένα παράδειγμα για το πώς θα παρέμβει η πράσινη ανάπτυξη στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στον τομέα της Ναυτιλίας - Ακτοπλοΐας αφορά σε άμεση λήψη μέτρων όπως:

Την αναθεώρηση και διεύρυνση της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών όλων των κλασικών ρύπων από τα πλοία στις θάλασσες και τα λιμάνια.

• Την ανάπτυξη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ως κύριο εργαλείο εφαρμογής Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, με στόχο τη βελτιστοποίηση της χρήσης του θαλάσσιου χώρου, προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Πρωτοβουλίες εθνικές ή τοπικές φορέων του Πειραιά για τη δημιουργία περισσότερων θαλάσσιων περιοχών «χαμηλής ρύπανσης», ξεκινώντας σαν πιλοτική εφαρμογή από τον Αργοσαρωνικό.

«Πρασίνισμα» των λιμένων με την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας, που επιβάλλει (από 1/1/2010) στα εμπορικά σκάφη που βρίσκονται ελλιμενισμένα στο λιμάνι του Πειραιά ή και των νησιών μας είτε να χρησιμοποιούν καύσιμο με ιδιαίτερα χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο είτε να συνδέονται με εξωτερική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (όπου υπάρχει σχετική υποδομή), μηδενίζοντας έτσι κατά τη διάρκεια του ελλιμενισμού τις εκπομπές τους.

Τον αποτελεσματικότερο επανασχεδιασμό της κυκλοφορίας στο λιμάνι του Πειραιά.

Την αναβάθμιση του στόλου με νεότευκτα πλοία, με προδιαγραφές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κατοίκων και των συνθηκών στον Αργοσαρωνικό, τα νησιά μας και στο χερσαίο Πειραιά. 

  Ανάλογα μέτρα και ενέργειες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για  όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής δραστηριότητας του Πειραιά και των νησιών μας.

Του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, υποψήφιου της ΝΔ στη Β΄ Αθήνας

Προς τους απανταχού αναποφάσιστους: χωρίς φόβο, εις πείσμα

Μένουν λίγες μόνο μέρες από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Ο αριθμός των  αναποφάσιστων μειώνεται, αλλά παραμένει υψηλός. Η τελική τους απόφαση θα κρίνει το αποτέλεσμα.

Ο αναποφάσιστος είναι ο «άρχοντας» κάθε εκλογής. Αυτόν έχουν στόχο οι προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων. Ο αναποφάσιστος είναι σκεπτόμενος και προβληματισμένος. Δεν είναι προκαταβολικά ταγμένος ούτε ψηφίζει ένα κόμμα από παράδοση. Σταθμίζει μέχρι τέλους τα υπέρ και τα κατά των διάφορων πολιτικών προτάσεων. Είναι κυρίως νέος ψηφοφόρος και σχετικά ανώτερου μορφωτικού επιπέδου. Ενημερώνεται όχι από την κομματική εφημερίδα, αλλά από το διαδίκτυο και τις νέες πηγές επικοινωνίας. Έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό και συγκρίνει. Μετέχει σημαντικού μεριδίου της πληροφορίας και των ιδεών που διακινούνται παγκοσμίως. Κατά τεκμήριο, οι Αθηναίοι είναι περισσότερο αναποφάσιστοι από τους ψηφοφόρους της υπόλοιπης χώρας, όπου οι παραδοσιακές κομματικές δεσμεύσεις και οι πελατειακές σχέσεις παραμένουν ισχυρότερες. Με λίγα λόγια, ο τυπικός αναποφάσιστος είναι αναγνώστης της ATHENS VOICE.

Για τους παλιότερους πολιτικούς, ο αναποφάσιστος ψηφοφόρος ήταν α-πολίτικος. Για μένα είναι ο σύγχρονος ψηφοφόρος που κινείται πέρα από ιδεοληψίες και περιχαρακώσεις, στη βάση της πρακτικής και της αποτελεσματικότητας της πολιτικής πρότασης κάθε κομματικού φορέα αλλά και προσωπικά κάθε πολιτευτή.

Σέβομαι απόλυτα τον αναποφάσιστο ψηφοφόρο και πιστεύω ότι του χρωστάμε την αλήθεια. Κάποιοι του τάζουν «λαγούς με πετραχήλια» και κάποιοι άλλοι, στα άκρα, του καλλιεργούν το φόβο και την ανασφάλεια. Εγώ πιστεύω ότι οι σημερινές προκλήσεις είναι μεγάλες αλλά αντιμετωπίσιμες και προσφέρουν ευκαιρίες για όλους.

Ο κόσμος αλλάζει. Ο κρατισμός έχει προ πολλού πεθάνει. Η σύγχρονη, πολύμορφη κοινωνία του 21ου αιώνα χρειάζεται ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος που θα εγγυάται την κοινωνική αλληλεγγύη και την προστασία του περιβάλλοντος. Όμως, παράλληλα, θα επιτρέπει στην επιχειρηματικότητα και τη δημιουργικότητα του  Έλληνα να παράγει ευημερία για όλους και στην κοινωνία των πολιτών να συμπληρώνει τα ελλείμματα αυτο-οργάνωσης και κοινωνικής ευαισθησίας μας.

Σε λίγες βδομάδες θα γιορτάσουμε τα 20χρονα της πτώσης του τείχους του Βερολίνου. Όμως, συχνά τα τείχη στη σκέψη μας παραμένουν αγέρωχα. Είναι ανάγκη να απεγκλωβιστούμε και να διδαχθούμε από τα λάθη μας και τη διεθνή εμπειρία. Πώς άραγε αντιμετωπίζουν οι βορειοευρωπαϊκές κοινωνίες το πρόβλημα της μετανάστευσης, της κοινωνικής ασφάλισης ή της παιδείας; Πού πέτυχαν και πού απέτυχαν;

Νέες ιδέες υπάρχουν πολλές. Μερικές πιο χρήσιμες από τις άλλες. Όμως η κοινωνία μας έχει συχνά δείξει μια εμμονή στην πεπατημένη. Είναι βέβαιο ότι για να προχωρήσουμε, πρέπει να αλλάξουμε. Με πρόνοια γι’ αυτούς που αδικούνται. Αλλά με το βλέμμα στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Με πίστη στις δυνατότητες της Ελλάδας και πείσμα ότι θα πετύχουμε, χωρίς φόβο και εύπεπτες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ