- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Του Θανάση Α. Τσούρα, υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθήνας
Ψήφος ελπίδας για μια θυμωμένη κοινωνία
Η ψήφος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου είναι ψήφος μιας θυμωμένης κοινωνίας. Ψήφος ενός νέου που δεν βρίσκει δουλειά, αν και έχει πολλά προσόντα. Ενός Αθηναίου που είδε να καίγονται οι τελευταίες ανάσες πρασίνου. Ενός πολίτη που ταλαιπωρείται από ένα «ξεχαρβαλωμένο» σύστημα υγείας. Ενός γονιού που δεν έχει χρήματα για να πληρώσει το φροντιστήριο. Ενός μικρέμπορου που έχει μπλεχτεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
Θυμός, φόβος και αγανάκτηση. Για τη διαπλοκή, την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία. Τους μισθούς και τις συντάξεις φτώχειας. Τις δεκάδες χρυσοπληρωμένες επιτροπές – διαβατήριο των λίγων, των ημετέρων, των εκλεκτών. Για την οικονομική ανασφάλεια που μας κατατρώει. Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Τους τραπεζικούς πλειστηριασμούς. Το χαράτσι σε ακίνητα και κινητά. Την ακρίβεια στα καύσιμα. Την αύξηση των λογαριασμών ρεύματος, νερού, τηλεφώνου. Για την ανεργία, που συνεχώς αυξάνεται. Τις απολύσεις, που αποτελούν μόνιμο θέμα στα δελτία των οκτώ. Για την έλλειψη ασφάλειας στις γειτονιές, που τρομάζει. Για το «φακελάκι» και το «λάδωμα», που θεωρούνται από πολλούς πλέον αυτονόητα.
Οργή. Για μια καθημερινότητα αφόρητη. Για την παρατεινόμενη σκανδαλώδη ακυβερνησία των τελευταίων 5,5 χρόνων. Την ακυβερνησία που καταρρακώνει το εθνικό μας γόητρο, καταδικάζοντάς μας στην ηττοπάθεια.
Καταντήσαμε ένας λαός κουρασμένων και αγανακτισμένων ιδιωτών. Που ο καθένας κοιτάει τον εαυτούλη του. Πώς να χωρέσει τόσες έγνοιες και υποχρεώσεις σε ένα 24ωρο. Καθένας μας, μέρος μιας «απολιτίκ» και αδιάφορης μάζας. Που απαξιώνει την πολιτική, τους πολιτικούς, μοιραία –όμως– και το ίδιο το πολίτευμα. Η φράση «όλοι είναι ίδιοι» μας στοιχειώνει. Στοιχειώνει το μέλλον μας. Το αύριο της χώρας.
Και το στοίχημα για εμάς είναι ακριβώς αυτό. Να «βγάλουμε» ξανά τον πολίτη στην κοινωνία. Να τον κάνουμε συμμέτοχο στην εξουσία. Επίκεντρο της πολιτικής. Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του στον εαυτό του και την πατρίδα.
Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε όραμα και σχέδιο. Έχουμε την πολιτική βούληση να συγκρουστούμε, για να έχουμε ένα κράτος που σέβεται τους πολίτες. Για ένα κράτος που διασφαλίζει αποτελεσματικά το δικαίωμα στην εργασία, την παιδεία, την υγεία, την ασφάλιση, το περιβάλλον. Με μόνο γνώμονα τις αρχές και τις αξίες μας. Τη διάθεση για προσφορά.
Οραματιζόμαστε την Ελλάδα των αξιών, της αλληλεγγύης, του κράτους δικαίου, της λογοδοσίας, της συμμετοχής. Με όλους τους Έλληνες, για όλους τους Έλληνες. Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να μετατρέψουμε το θυμό σε ελπίδα.
Μαζί στη Νέα Αλλαγή.
Συνέντευξη της Κάτιας Λεμπέση, υποψήφιας των Οικολόγων Πράσινων στη Β΄ Αθήνας, στον Προκόπη Δούκα
«Η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει από μια πράσινη στροφή»
Η εκδότρια του «Κέδρου» αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασιών (αλλά με μεγάλη καχυποψία προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), υποστηρίζει ότι μόνο το κόμμα της έχει συνεκτική οικολογική πολιτική και ζητάει από την επόμενη κυβέρνηση ένα σοβαρό σχέδιο για την παιδεία, την έρευνα και την τέχνη.
Αν μπείτε στη Βουλή και δεν υπάρξει αυτοδυναμία, πιστεύετε ότι το κόμμα σας πρέπει να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ; Με τη ΝΔ;
Καταρχήν ο λόγος που εμείς θέλουμε να μπούμε στη Βουλή είναι για να φέρουμε άμεσα αλλαγές στην ποιότητα της ζωής των συμπολιτών μας. Επίσης πιστεύουμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να περάσουμε μια κουλτούρα συνεργασιών μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο, βάζοντας φρένο στο είδος της νομής της εξουσίας που εφαρμόζουν τα δύο κόμματα εδώ και χρόνια. Οπότε, ναι, πιστεύω ότι το κόμμα μας πρέπει σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ, αν τεθεί θέμα συνεργασίας, να συνεργαστεί. Βλέπω σαν ένα πιθανό σενάριο να δίνουμε ψήφο ανοχής για σχηματισμό κυβέρνησης αν συμφωνήσουμε προγραμματικά στην επίτευξη συγκεκριμένων λύσεων για χρόνια προβλήματα της χώρας, όπως το θέμα της διαφάνειας και της διαφθοράς, του Ασωπού, του Αχελώου και γενικά της διαχείρησης των υδάτινων πόρων, το δασολόγιο, τα σκουπίδια, τα αυθαίρετα, την απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης, την ουσιαστική προώθηση της εναλλακτικής ενέργειας κτλ. Αλλά τόσο με το ΠΑΣΟΚ όσο και με τη ΝΔ έχουμε τεράστια αγωνία όσον αφορά τη φερεγγυότητά τους. Ειδικά η ΝΔ και ο κύριος Σουφλιάς απέβησαν ιδιαίτερα προβληματικοί στην περιβαλλοντική τους πολιτική. Το θέμα είναι να μας πείσουν ότι πραγματικά θα κάνουν πράξη μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια αυτά που θα συμφωνηθούν. Πιστεύω όμως ότι τίποτα από αυτά δεν θα χρειαστεί να γίνει, γιατί προβλέπω αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με εξακομματική Βουλή.
Πολλοί δηλώνουν οικολόγοι – ή ότι έχουν προγράμματα με σοβαρό οικολογικό προσανατολισμό. Γιατί εσείς είστε «περισσότερο» οικολόγοι;
Γιατί είναι στο πολιτικό μας DNA. Εμείς είμαστε οι μόνοι που προτείνουμε μια ΣΥΝΕΚΤΙΚΗ πολιτική που συνδέει το περιβάλλον με την οικονομία και την κοινωνία. Όλα τα άλλα είναι μπαλώματα χωρίς όραμα και χωρίς να προβάλλουν για τη χώρα μας ένα βιώσιμο μέλλον.
Πιστεύετε οτι η Ελλάδα μπορεί να κάνει ουσιαστική οικολογική στροφή στο μοντέλο ανάπτυξής της; Μπορεί να γίνει η «Δανία του Νότου», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν έχει τίποτε να χάσει και έχει μόνο να κερδίσει από μια στροφή στην πράσινη οικονομία, μακριά από τα αναπτυξιακά μοντέλα που μας έχουν οδηγήσει στο τέλμα που είμαστε σήμερα και που υποστηρίζουν το συγκεκριμένο πολιτικό και διοικητικό σύστημα της χώρας. Βαριά βιομηχανία δεν έχουμε, ενώ έχουμε μια διαλυμένη γεωργία, μια στρεβλή κτηνοτροφία και αλιεία, και λάθος κατευθύνσεις στον τουρισμό. Επίσης εισάγουμε ηλεκτρισμό και πετρέλαιο αντί να παράγουμε ενέργεια από τους αστείρευτους, καθαρούς και υπέροχους πλούσιους πόρους που έχουμε, τον ήλιο, τον αέρα και τη γεωθερμία.
Ποια είναι η θέση των οικολόγων για το ζήτημα της μετανάστευσης και τα προβλήματα γκετοποίησης που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της Αθήνας;
Η γκετοποίηση στο κέντρο της Αθήνας έχει να κάνει με την υποβάθμιση αυτών των περιοχών στις οποίες τα προβλήματα εντείνονται με την παρουσία εκεί μεταναστών που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα στη χώρα μας. Χρειαζόμαστε να κάτσουμε κάτω μαζί με τα άλλα κόμματα και να χαράξουμε μια σοβαρή μεταναστευτική πολιτική, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα οργανώνει σωστούς μηχανισμούς για τους αιτούντες άσυλο και θα αναγκάζει τη Δυτική Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, αναθεωρώντας το Δουβλίνο ΙΙ.
Προερχόμενη από το χώρο των εκδόσεων, ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι βασικές προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης στον πολιτισμό;
Δεν είναι θέμα βασικών προτεραιοτήτων. Τι να πρωτοσκεφτεί κανείς; Εδώ και χρόνια δεν έχουμε σοβαρή πολιτική όσον αφορά τον πολιτισμό: ούτε όραμα ούτε πολιτική βούληση ούτε ουσιαστικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να προτείνει ένα σοβαρό σχέδιο για την παιδεία, την έρευνα και την τέχνη, που θα βασίζεται στις αρχές της δημιουργίας ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων που θα μπορούν να σέβονται τη διαφορετικότητα και να δρουν υπεύθυνα και δημιουργικά μέσα στο κοινωνικό και φυσικό τους περιβάλλον.