Αρχειο

Εκλογές 2009 #5

Συνέντευξη της Βάσως Παπανδρέου, υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ  στη Β΄ Αθήνας, στον Ευτύχη Παλλήκαρη

4766-35219.jpg
Νίκος Γεωργιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 273
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7048-16080.jpg

  Συνέντευξη της Βάσως Παπανδρέου, υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ  στη Β΄ Αθήνας, στον Ευτύχη Παλλήκαρη

«Ισχυρή αυτοδυναμία δεν σημαίνει αλαζονεία»

Στο ΠΑΣΟΚ πήραμε το μάθημά μας με τις δύο απανωτές εκλογικές ήττες και αλλάξαμε, λέει η Βάσω Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι τυχαίο πως η πρώτη κουβέντα που είπε ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν για εκείνους που ράβουν κοστούμια και ταγέρ. Η ισχυρή αυτοδυναμία, τονίζει, δεν σημαίνει αλαζονεία.

Το ΠΑΣΟΚ παλεύει για την αυτοδυναμία μέχρι και το «παρά πέντε» της κάλπης, αλλά την είχε και παλιότερα, πάνω από μια φορά μάλιστα, χωρίς να αποφύγει τα λάθη και, τελικά, την ήττα. Ποια είναι η εγγύηση ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να πετύχει;

Παλεύουμε για μία ισχυρή αυτοδυναμία. Και τονίζω το «ισχυρή», στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ισχυρή κυβέρνηση. Δεν σημαίνει αυτό ότι δεν θα αναζητήσουμε συναινέσεις και συνεργασίες, έστω και σε επιμέρους ζητήματα. Αλλά, αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς ισχυρή αυτοδυναμία.

Δεν είναι αλαζονεία, δεν είναι εξουσιαστική διάθεση, όπως προσπαθούν να το παρουσιάσουν ορισμένοι. Κάναμε τις προτάσεις μας στα άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου. Δεν εισακουστήκαμε. Δεν υπάρχουν προγραμματικές συζητήσεις. Επομένως, δεν μπορούμε να μιλούμε για μετεκλογικές συνεργασίες.

Αλλά η Ελλάδα δεν περιμένει, όπως δεν περιμένουν και τα προβλήματα. Καλούμε όλους τους  Έλληνες και τις Ελληνίδες να σκεφτούν για τη χώρα. Στο ΠΑΣΟΚ πήραμε το μάθημά μας, με τις δύο απανωτές εκλογικές ήττες.

Εγώ είπα πολύ σκληρά πράγματα μετά από την ήττα του 2007. Πολλοί με κατηγόρησαν, αλλά ήταν πράγματα που έπρεπε να ειπωθούν. Και ήταν μια παρέμβαση που συνέβαλε σε μεγάλες αλλαγές μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη κουβέντα που είπε ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν για εκείνους που ράβουν κοστούμια και ταγιέρ. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την κυβέρνηση, έχει να κάνει με ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό.

Αλλάξαμε. Και τώρα μπορούμε να ζητήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, χωρίς να ντρεπόμαστε για το έργο μας, που ήταν μεγάλο, αλλά και με επίγνωση των λαθών μας.

Η ΝΔ εξακολουθεί να μιλά για ένα ΠΑΣΟΚ που δεν έχει πρόγραμμα και σχέδιο και έναν Γ. Παπανδρέου που τάζει λαγούς με πετραχήλια, χωρίς αντίκρισμα. Δεν είναι βάσιμη αυτή η κριτική; Γιατί πράγματι έχουμε ακούσει πολλές υποσχέσεις τελευταία.

Δεν υπάρχει δέσμευση του ΠΑΣΟΚ που να μην είναι κοστολογημένη, όπως και δεν υπάρχει πολιτική που να μην έχει συζητηθεί ευρύτατα. Για παράδειγμα, το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που έχουν αντικειμενική αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους. Το καταθέσαμε σε ανύποπτο χρόνο, μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ακόμα και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών δεν είχε αντιρρήσεις επί της αρχής. Και τώρα μας καλεί η ΝΔ να το αποδοκιμάσουμε. Πρόκειται για ακόμα μία εξαπάτηση του ελληνικού λαού από την πλευρά της ΝΔ.

Και φυσικά, δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Γνωρίζουμε την πραγματική κατάσταση στα δημοσιονομικά. Αλλά πρέπει να σας πω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει παραλάβει οικονομικό χάος δύο φορές από τη ΝΔ. Και το ’81 και το ’93. Και στις δύο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα ήταν θετικό για τον πολίτη. Έτσι θα γίνει και τώρα.

Υπάρχει μια αίσθηση ότι το χρέος και το έλλειμμα είναι μια σχετικά απλή υπόθεση να αντιμετωπιστεί, εάν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση, την ώρα που πληρώνουμε ακόμα χρέη –κατά τη ΝΔ– της προηγούμενης διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. Ποια είναι η «μαγική συνταγή» που δεν είχε η ΝΔ;

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Υπάρχει το νοικοκύρεμα, για το οποίο έχει δεσμευτεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Τώρα, για τα χρέη και ποιος τα δημιούργησε, ρωτήστε καλύτερα τον κ. Αλογοσκούφη και τον κ. Παπαθανασίου. Αν και θεωρώ ότι και οι δύο θα σας παραπέμψουν στον κ. Καραμανλή.

Βλέπετε, τελικά, περιθώρια συνεργασιών με ΣΥΡΙΖΑ εφόσον κατακτήσετε την αυτοδυναμία;

Κοιτάξτε, δεν έχει σημασία τι βλέπω εγώ. Σημασία έχει τι λένε οι πολίτες. Οι οποίοι δηλώνουν υπέρ της συνεργασίας, σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνούν με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Θέλουν την αυτόνομη πορεία του και βάλλουν κατά του ΠΑΣΟΚ. Ας τους κρίνει ο λαός, τόσο για τις προθέσεις τους όσο και για το αποτέλεσμα της στάσης τους. Η δική μας στάση υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας δεν πρόκειται να αλλάξει. 

  Συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη, υποψήφιας της ΝΔ στην Α΄ Αθήνας, στο Νίκο Γεωργιάδη

«Σημασία έχει η ουσία»

Εξαιρετικά προσεκτική, η Ντόρα Μπακογιάννη επιλέγει να μην εκτεθεί προεκλογικά για τα μελλούμενα στη Νέα Δημοκρατία. Προφανώς γνωρίζει καλύτερα τους εσωτερικούς συσχετισμούς. Αντιθέτως, εξαίρει τη στάση του Κώστα Καραμανλή, για τον οποίο δηλώνει πως επιχειρεί κάτι πολιτικά ανορθόδοξο. Κυριακή κοντή γιορτή, συνηθίζει να επαναλαμβάνει ο λαός.

Πιστεύετε πως στον εναπομείναντα χρόνο το στοίχημα «Συσπείρωση» της ΝΔ θα κερδηθεί; Απολύτως. Η ανατροπή είναι στο χέρι μας. Άλλωστε δεν υφίσταται εικόνα διάλυσης στη ΝΔ, πάρα τις ομολογουμένως φιλότιμες προσπάθειες κάποιων ΜΜΕ. Όλοι μαζί είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Η συσπείρωσή μας αυξάνεται μέρα με τη μέρα, πράγμα που θα φανεί και στις κάλπες στις 4 Οκτωβρίου. Περιμένετε και θα δείτε!

Τι νομίζετε πως θα συμβεί στο χώρο του κυβερνώντος κόμματος σε περίπτωση καθαρής ήττας της ΝΔ και αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ; Την ώρα που δίνουμε αυτή τη μάχη μια τέτοια κουβέντα δεν έχει ούτε νόημα, ούτε εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων αποφασίζει την τελευταία εβδομάδα κι εμείς πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις να τους πείσουμε. Είμαι πεπεισμένη ότι την Κυριακή οι πολίτες θα κρίνουν, θα συγκρίνουν και θα επιλέξουν τη ΝΔ, γιατί μπορούμε με ρεαλισμό και υπευθυνότητα να πάρουμε τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτούνται για να βγάλουμε τη χώρα αλώβητη από τη μεγαλύτερη διεθνή οικονομική κρίση των τελευταίων ογδόντα ετών.

Οι συζητήσεις εντός της κοινωνίας και σε όλα τα επίπεδα σας θέλουν να διαδραματίζετε πρωταγωνιστικό ρόλο στη ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές. Εσείς προσωπικά τι σκέφτεστε για το ενδεχόμενο αυτό; Όπως σας είπα, εγώ σκέφτομαι μόνο την εκλογική μάχη που δίνουμε. Σενάρια τέτοιου τύπου δεν με απασχολούν. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή και ο τόπος χρειάζεται μεγάλες αλλαγές. Θα συμβούλευα λοιπόν όλους να δείξουν υπευθυνότητα και σοβαρότητα, ώστε να τα καταφέρουμε.

Πιστεύετε πως ο πολιτικός λόγος που αρθρώνετε είναι πειστικός απέναντι στους νέους ανθρώπους ηλικίας 18-44; Σας απαντώ ευθέως πως όχι, όχι επαρκώς. Θεωρώ ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Για πολλά χρόνια επικράτησε στην ελληνική πολιτική σκηνή η λογική του χαμηλότερου κοινού παρανομαστή. Σε μια προσπάθεια να τα έχουμε όλοι καλά με όλους στρογγυλεύαμε τα λόγια μας και στο τέλος καταλήγαμε να μη λέμε τίποτα πέραν του προφανούς και απελπιστικά βαρετού ξύλινου πολιτικού κλίσε. Ποτέ δεν μου ταίριαζε αυτός ο τρόπος άσκησης πολιτικής. Οφείλω, λοιπόν, να σας πω ότι είμαι υπερήφανη για την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ. Ο Κώστας Καραμανλής επιχειρεί το πολιτικώς ανορθόδοξο. Λέει όλη την αλήθεια στους Έλληνες χωρίς ωραιοποιήσεις. Επιλέγει συνειδητά να είναι χρήσιμος αντί για ευχάριστος. Προτάσσει πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Αυτό αποτελεί αναμφισβήτητα ένα βήμα μπροστά. Μια κατάκτηση του πολιτικού μας πολιτισμού.

Τη λύση στη γαλλική Κεντροδεξιά την έδωσε ένας Σαρκοζί, που αφομοίωσε τα ακραία συντηρητικά στοιχεία, στην ιταλική Κεντροδεξιά ένας Μπερλουσκόνι, με τις αμφιλεγόμενες συμμαχίες του, στη γερμανική Κεντροδεξιά τη δίνει μία Μέρκελ. Εσείς πώς τοποθετείστε απέναντι στις τρεις αυτές «προτάσεις» της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς; Το στοίχημα σήμερα στον κόσμο είναι να ξεφύγουμε από την περιδίνηση της οικονομικής κρίσης απελευθερώνοντας τις δυνάμεις της ανταγωνιστικότητας, τις δυνάμεις της παραγωγής, τις δυνάμεις της δημιουργίας. Πάντοτε πίστευα στις πλατιές κοινωνικές συμμαχίες πάνω και πέρα από τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Γι’ αυτό και δεν αισθάνομαι άνετα με ταμπέλες. Οι έννοιες Αριστερά και Δεξιά είναι πλέον ξεπερασμένες. Πάντοτε πίστευα στη δυναμική και την εξωστρέφεια της μεγάλης φιλελεύθερης και δημοκρατικής παράταξης της ΝΔ. Γιατί σημασία στην πολιτική έχουν οι ιδέες, οι προτάσεις, το πρόγραμμα. Σημασία έχει η ουσία. 

 

Πιστεύετε πώς ο κ. Καρατζαφέρης μπορεί να διεκδικήσει ρόλο εντός της ΝΔ... μετεκλογικά; Ο κύριος Καρατζαφέρης θα παίζει το ρόλο που εδώ και χρόνια υποδύεται, κι αυτός είναι ένας ρόλος που δεν έχει θέση εντός της ΝΔ. Συμμερίζομαι απόλυτα την άποψη του Κώστα Καραμανλή ότι η ΝΔ δεν είναι σημαία ευκαιρίας.

Ελληνοτουρκική προσέγγιση, προοδευτική διαχείριση του ζητήματος της μουσουλμανικής μειονότητας, Σκοπιανό, σχέδιο Ανάν κ.λπ. Θα στηρίξετε στο μέλλον τέτοιες «εξωστρεφείς» λογικές, σε αντίθεση με μία «ενδοστρεφή» τάση που κυριαρχεί στο κόμμα σας για τα θέματα αυτά; Νομίζω ότι μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια στο Υπουργείο Εξωτερικών έχω δώσει σαφή δείγματα γραφής. Μία είναι η κυρίαρχη λογική της ΝΔ διαχρονικά σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Είναι η λογική των μεγάλων και γενναίων αποφάσεων με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Από την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και την πολιτική της ισονομίας και ισοπολιτείας στη Θράκη, η οποία θυμίζω ξεκίνησε επί ΝΔ, μέχρι τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας με ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις ή τις προσπάθειες επίλυσης του Σκοπιανού και το Βουκουρέστι. Αυτή είναι η αλήθεια. Ξέρετε, υπήρξα πάντοτε υπέρμαχος της συναίνεσης στα μεγάλα εθνικά ζητήματα. Όταν περνάμε τα σύνορα της χώρας πρέπει να είμαστε ενωμένοι, σαν μια γροθιά. Ας μην τραβάμε λοιπόν ανύπαρκτες γραμμές στην άμμο κι ας εστιάσουμε στους κοινούς μας στόχους.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ