Αρχειο

Δεν είναι απλά ένα κόσμημα

Η Βάλλυ Κοντίδη μας ξεναγεί στην έκθεση «Συμβολίστε το σήμερα»

50591-153528.jpg
Μαρία Κοραχάη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
68855-138619.JPG

Πώς θα ήταν ένα κόσμημα που αποτυπώνει το σήμερα; Όμορφο; Σκούρο; Σκληρό; Η καλλιτεχνική ομάδα J.A.W. και επιπλέον μερικοί ακόμα καλλιτέχνες το αποπειράθηκαν. Το αποτέλεσμα είναι 42 διαφορετικές, συμβολικές οπτικές της εποχής μας. Τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι αυτά που αντέχουν στον χρόνο: μέταλλα και γυαλί. Υλικά-σύμβολα του δικού μας τώρα, που θα κάνουν τα κοσμήματα να αντέξουν στον χρόνο και να «φτάσουν» μέχρι την επόμενη γενιά, ώστε αυτή να αποκρυπτογραφήσει τα μυστικά της εποχής μας.

n

Άντρια Πρασίνου

Έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο; Η Βάλλυ Κοντίδη, ιδρυτικό μέλος της ομάδας J.A.W. και καλλιτέχνης, λέει ότι «όσο περνούν τα χρόνια γίνονται όλο και πιο πολλές εκθέσεις εικαστικού κοσμήματος – παλιά ήμασταν πέντε περίεργοι». Τώρα δηλώνει ευχαριστημένη με τα διάφορα σεμινάρια και εργαστήρια που γίνονται για χάρη του κοσμήματος, αν και «εικαστικός δεν γίνεσαι σε ένα 3ωρο σεμινάριο». Έχει, ωστόσο ο κόσμος καιρό για τέτοια ή μαζί με όλα και η τέχνη περνάει τη δική της κρίση; «Στην Ελλάδα, η τέχνη από παλιά παραγκωνιζόταν, πόσο μάλλον τώρα που υπάρχει κρίση. Ωστόσο το εικαστικό κόσμημα το αντιμετωπίζουμε πιο καλά. Είναι εφαρμοσμένη τέχνη. Το φοράς, είναι πιο χρηστικό». Το εικαστικό κόσμημα έχει μόδες; «Το εικαστικό όχι τόσο, επηρεάζεται από τις εποχές, Ίσως υπάρχουν μόδες στα υλικά. Τώρα ας πούμε είναι το 3d printing. Σχεδιάζεις σε έναν υπολογιστή και το τυπώνεις σε τρεις διαστάσεις».

n

Στέλλα Δεληγιάννη

Η συγκεκριμένη έκθεση είναι αμιγώς καλλιτεχνική και έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. «Για δική μας ευχαρίστηση και ενημέρωση του κοινού» θα πει. Θα δούμε 42 επαγγελματίες Έλληνες σχεδιαστές σύγχρονου κοσμήματος που δούλεψαν με το ευρύ θέμα «Συμβολίστε το σήμερα» και έχουν απεικονίσει ο καθένας τη δική του ματιά με «συμβολισμούς του σήμερα-θραύσματα του αύριο» και αυτός είναι και ο τίτλος της έκθεσης.

Το έργο της Βάλλυς Κοντίδη (κάτω) λέγεται Box Memories και είναι μια εγκατάσταση που περιέχει κοσμήματα. Είναι ένα αυτοβιογραφικό έργο, με επιμεταλλωμένα αντικείμενα-σύμβολα περιόδων και αξιών της ζωής της εγκιβωτισμένα σε κουτιά-φέρετρα.

n

Στο αριστερό κουτί υπάρχει ένα προφυλακτικό-καρφίτσα που εκφράζει τόσο τη δική της σεξουαλικότητα, όσο και το aids-μάστιγα των καιρών μας. Στο δεξί, έχει φτιάξει ένα δαχτυλίδι με έναν σκοπευτή, για να απεικονίσει τη σκληρότητα της παιδικής ηλικίας αλλά και τους πολέμους της εποχής μας.

Στην έκθεση θα δούμε βίντεο από την προεργασία μέσα στο εργαστήρι, ενώ θα πραγματοποιηθούν και ξεναγήσεις και εργαστήρια για την ιστορία, την αξία, την μελέτη αλλά και την παρασκευή ενός κοσμήματος.

 

Παγκράτης Παγκρατίδης-video artist

INFO: 31/5-9/6. Καθημερινά:12.00 - 22.00, Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ