- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έχοντας κλείσει 10 χρόνια το MEGARON+ και με τον υπεύθυνο του προγράμματος Κώστα Κωστή (Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών) να δίνει το στίγμα του μέλλοντος («Πριν από όλα σκεφτήκαμε ότι η οργάνωση των εκδηλώσεων του Μέγαρον + θα πρέπει να περιβάλλεται αλλά και να υλοποιείται από ανθρώπους που παρακολουθούν συστηματικά τα διεθνή αλλά και εγχώρια τεκταινόμενα στον τομέα τους και συνεπώς μπορούν να προτείνουν θέματα αλλά και πρόσωπα που βρίσκονται στην αιχμή του ενδιαφέροντος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μία συμβουλευτική επιτροπή, η οποία θα συμμετέχει στην οργάνωση του προγράμματος. Διακεκριμένοι επιστήμονες και δημοσιογράφοι από διάφορους τομείς, έχουν δεχτεί να συμμετάσχουν»), ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Α’ εξαμήνου για το 2014. Μερικές από τις εκδηλώσεις είναι:
Από τη διάλεξη του Αλ Γκορ
Ο νομπελίστας Γάλλος φυσικός Serge Haroche, διαπρεπής Καθηγητής (έδρα Κβαντικής Φυσικής), Διοικητής του Collège de France καθώς και Καθηγητής της École Normale Supérieure στο Παρίσι θα παρουσιάσει και θα εξηγήσει στο κοινό τα «Παράδοξα και παράξενα του κβαντικού κόσμου». Συντονίζει ο Λεωνίδας Ρεσβάνης, τέως Καθηγητής της Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Σερζ Αρός θα αναφερθεί στην κβαντική θεωρία, η οποία γεννήθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και αποτελεί αναμφίβολα την πιο ισχυρή σύλληψη του ανθρώπινου πνεύματος· μια θεωρία που μας διαφωτίζει σχετικά με τους νόμους της φύσης: από αυτούς που εξηγούν τον μικρόκοσμο έως αυτούς που διέπουν την εξέλιξη του σύμπαντος στο σύνολό του. Χάρη στη βαθιά γνώση που μας έδωσε σχετικά με τα φαινόμενα του μικρόκοσμου, η θεωρία αυτή άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη πολλών τεχνολογιών του σύγχρονου κόσμου, οι οποίες έφεραν επανάσταση στην καθημερινή μας ζωή, όπως το λέιζερ και ο υπολογιστής.
(4/2, ώρα 7μμ)
Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2003-2011) Jean-Claude Trichet και μέλος της Τράπεζας για τους Διεθνούς Διακανονισμούς συζητά με τον έγκριτο γάλλο δημοσιογράφο Jean-Marie Colombani. Η ελληνική κρίση θα βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
(10/2, ώρα 7μμ)
«Ενάντια στη ρεαλιστική παράδοση» είναι το θέμα της συζήτησης που φιλοξενεί το Megaron Plus στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Οι λογοτέχνες μιλούν στο κοινό τους» που διοργανώνεται σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο «Ο Αναγνώστης». Ομιλητές είναι οι συγγραφείς: Αχιλλέας Κυριακίδης, Τάσος Γουδέλης και Άρης Μαραγκόπουλος. Με τους συγγραφείς συνομιλεί ο ιστορικός λογοτεχνίας Γιώργος Αριστηνός.
(18/2, ώρα 7μμ)
«Ο συγγραφέας σήμερα σε περιβάλλον κρίσης» είναι το θέμα της συζήτησης που διοργανώνει το Megaron Plus σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων. Ομιλητές είναι: o Hans Eideneir, καθηγητής βυζαντινής και νεοελληνικής φιλολογίας στα Πανεπιστήμια Κολωνίας και Αμβούργου, ο Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας, πρώην Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, ο Γιάννης Κιουρτσάκης, συγγραφέας και δοκιμιογράφος, η Τζίνα Πολίτη, ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου – συγγραφέας και ο Vincenzo Rotolo, καθηγητής νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμου, Πρόεδρος του Σικελικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Συντονίζει η Έλενα Χουζούρη, συγγραφέας-δοκιμιογράφος.
(27/2, ώρα 7μμ)
«Εξερευνήσεις στα μονοπάτια της μνήμης» είναι το θέμα της συζήτησης που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Κύκλου ‘Η Επιστήμη στη ζωή μας’. Ομιλητές είναι η Χριστίνα Κουλούρη, καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Νίκος Κουρέτας, ψυχίατρος-ψυχαναλυτής, ο Ανδρέας Κούρκουλας, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο Δημήτρης Παπανικολάου, λέκτορας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Οξφόρδης. Συντονίζει η Φωτεινή Στυλιανοπούλου, καθηγήτρια Βιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
(11/3, ώρα 7μμ)
«Μεταρρυθμίσεις και Οικονομική Ανάπτυξη» είναι το θέμα του συζήτησης που ανήκει στο κύκλο δημοσίων συζητήσεων με τίτλο ‘Μεταρρυθμίσεις: Με το Βλέμμα στο Μέλλον’. Η συζήτηση- με ομιλητές που θα ανακοινωθούν προσεχώς- πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), την Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, την Κίνηση Πολιτών και την Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς.(20/3, 7μμ)
«Πρόσωπα της Λογοτεχνίας: Αλκη Ζέη». Στο πλαίσιο του κύκλου ‘Οι λογοτέχνες μιλούν στο κοινό τους’ που διοργανώνεται σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο ‘Ο Αναγνώστης’, για το έργο της Αλκη Ζέη για τα παιδιά θα μιλήσει η συγγραφέας Λίλα Κονομάρα, για το έργο της που απευθύνεται σε ενήλικες, ο κριτικός λογοτεχνίας, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. Με την Αλκη Ζέη συνομιλεί η κριτικός παιδικής λογοτεχνίας Μαρίζα Ντεκάστρο, ενώ παρεμβαίνει ο παιδικός της φίλος, ποιητής Τίτος Πατρίκιος. Αποσπάσματα από έργα διαβάζει η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου.
(31/3, ώρα 7μμ)
«Ελληνογερμανικές παρεξηγήσεις κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης. Ο ρόλος των ΜΜΕ και της πολιτικής» είναι το θέμα της συζήτησης που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Deutsche Welle. Ομιλητές είναι οι : Peter Limbourg, γενικός διευθυντής της Deutsche Welle, Χρήστος Μεμής, διευθυντής της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Παπαδημούλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και Hans-Joachim Fuchtel, υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας, εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία.
(4/4, ώρα 7μμ)
Δύο εξέχουσες προσωπικότητες, δύο ευρωπαίοι διανοητές, ο Philippe Daverio κριτικός τέχνης και δημοσιογράφος και ο Jean-Claude Casanova οικονομολόγος συζητούν με τον διαπρεπή γάλλο δημοσιογράφο, τ. διευθυντή της γαλλικής Le Monde και ιδιαίτερα δημοφιλή στο κοινό του Megaron Plus, Jean-Marie Colombani. O πολιτισμός και η οικονομία είναι στο στόχαστρο αυτής της συζήτησης.
(7/4, ώρα 7μμ)
Ενταγμένη στον Κύκλο ‘Ευρώπη, οικονομία και ανάπτυξη’ είναι η διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή των οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Chicago Booth School of Business, Luigi Zingales. «Πού βαδίζει η Ευρώπη;» είναι ο τίτλος της διάλεξης που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών(ΙΟΒΕ).
(14/4, ώρα 7μμ)
Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σειρά διαλέξεων του College de France, ανήκει η ομιλία του Pierre-Michel Menger, καθηγητή της Έδρας Κοινωνιολογίας της δημιουργικής εργασίας. Θέμα της: «‘Ικανότητα ή ταλέντο; τα καινούρια ρούχα του εργαζόμενου». Η σημειολογία του ταλέντου, σε σύνδεση με την επαγγελματική εξέλιξη και την αμοιβή αλλά και τα συστήματα αξιολόγησης των προσωπικών προσόντων είναι θέματα που θα θίξει η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αυτή διάλεξη.
( 29/4, ώρα 7μμ)
Ενταγμένη στον Κύκλο «Ευρώπη, οικονομία και ανάπτυξη» είναι η και διάλεξη του Martin Hellwig, διευθυντή του Max Planck Institute for Research on Collective Goods της Βόννης. Τράπεζες, Κυβερνήσεις και Νομισματική Ένωση σε καιρό κρίσης είναι ο τίτλος της ομιλίας που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών(ΙΟΒΕ).
(6/5,ώρα 7μμ)
Ο καθηγητής Λουκάς Παπαδήμος έχει την επιστημονική διοργάνωση συζητήσεων η πρώτη από τις οποίες φέρει τον τίτλο «Ανάπτυξη και Απασχόληση στην Ευρώπη» και εντάσσεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας. Στη συζήτηση μετέχουν οι : Tito Boeri, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Bocconi της Ιταλίας, Juan Jimeno, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Alcalá de Henares της Μαδρίτης, Επικεφαλής Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ισπανίας, Vito Gaspar, Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας(2011-2013), Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tufts των ΗΠΑ, Philip Lane, Καθηγητής Οικονομικών στο Trinity College, Ιρλανδία, Χριστόφορος Πισσαρίδης, κάτοχος βραβείου Νόμπελ, regius καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics και Μιχάλης Χαλιάσος, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης. Συντονίζει ο καθηγητής Λουκάς Παπαδήμος
(12/5, ώρα 6μμ)
Η τέχνη της φωτογραφίας βρίσκει τη θέση της στο πρόγραμμα του Megaron Plus. Την εκπροσωπεί ο διακεκριμένος φωτογράφος Christopher Makos με μια διάλεξη που έχει τον τίτλο «Τραβάω φωτογραφίες γιατί δεν έχω μνήμη» (Ι take photographs because I have no memory). Η διάλεξη του ελληνικής καταγωγής αμερικανού φωτογράφου που έχει στο ενεργητικό του πορτρέτα διασήμων, από τη Λιζ Τέιλορ ως τον Σαλβαδόρ Νταλί και βέβαια τις περίφημες φωτογραφίες του Αντυ Ουώρχολ της σειράς ‘Lady Warhol’, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ
(4/6, ώρα 7μμ)
Πολυαναμενόμενη είναι η διάλεξη του γάλλου καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Philippe Aghion (Φιλίπ Αγκιόν), διάλεξη που ανήκει στον Κύκλο «Ευρώπη, οικονομία και ανάπτυξη».
(24/6,ώρα 7μμ)
Όλες οι διαλέξεις και οι συζητήσεις του Megaron Plus είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με δελτία προτεραιότητας
και μεταδίδονται ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας webcast.grnet.gr
Από την ομιλία του Jean-Claude Juncker, Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην Πρόεδρος του Eurogroup
Κεντρική φωτό: Από την ομιλία του Ίρβιν Γιάλομ
Φωτογραφίες: (©Χάρης Ακριβιάδης) είναι από παλιότερες εκδηλώσεις του MEGARON+