Αρχειο

Η Λάουρα Κέβεσι είναι η πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας της ΕΕ

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Εισαγγελέα θα είναι ανεξάρτητο, με αρμοδιότητα να διερευνά, να διώκει και να εκδικάζει εγκλήματα κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20775202.jpg
© STEPHANIE LECOCQ / EPA

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, η Ρουμάνα Λάουρα Κέβεσι κρίθηκε η καταλληλότερη για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Κρατών-Μελών για την ανάδειξη του πρώτου Γενικού Εισαγγελέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεκίνησαν την άνοιξη, ολοκληρώθηκαν μόλις σήμερα με την Ρουμάνα Λάουρα Κοντρούτσα Κέβεσι να αναλαμβάνει επικεφαλής στο νεοσυσταθέν γραφείο. Η 46χρονη ήταν η αρχική επιλογή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και παρά την αρχική αντίρρηση του Συμβουλίου, εντέλει πήρε τη θέση.

Μετά και την τυπική έγκριση η νέα Γενική Εισαγγελέας θα επωμισθεί το τιτάνιο έργο της έρευνας και προσαγωγή στη Δικαιοσύνη υπόπτων για διασυνοριακές απάτες. Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο, τουλάχιστον 50 δισ. Ευρώ εσόδων από τον ΦΠΑ χάνουν από τους εθνικούς προϋπολογισμούς σε όλη την Ευρώπη μέσω διασυνοριακής απάτης.

Μετά τη συμφωνία, ο επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων,  Χουάν Αγκιλάρ δήλωσε ότι: «Η κ. Κοβεσί είναι η κατάλληλη επιλογή για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα. Έχει εξαιρετικές επαγγελματικές δυνατότητες, ενώ η Ρουμανία δεν είχε μέχρι σήμερα κάποιο σημαντικό πόστο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από εδώ και στο εξής θα είναι μία από τις πιο δυναμικές γυναίκες ηγέτες στην Ένωση.»

Η Πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού, Μόνικα Χοχλμάιερ είχε να πει και αυτή τα καλύτερα για τη νέα Γενική Εισαγγελέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς «είναι εξαιρετικά ταλαντούχα, με ένα εντυπωσιακό ρεκόρ απέναντι στη διαφθορά, έχοντας επιδείξει αξιοζήλευτη αντοχή και υπομονή».

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Εισαγγελέα θα είναι ανεξάρτητο, με αρμοδιότητα να διερευνά, να διώκει και να εκδικάζει εγκλήματα κατά του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως απάτες, διαφθορά ή σοβαρές διασυνοριακές απάτες στον τομέα του ΦΠΑ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ