- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Tην Κυριακή η Θεσσαλονίκη έκανε Πρωτοχρονιά και με αυτή την έννοια, ευτυχισμένο το νέο έτος! Η χρονιά άλλαξε κάπως πρόωρα στον Βορρά γιατί παραδόθηκε αναπλασμένη η Νέα Παραλία. Και ούτε το κρύο ούτε η βροχή, που σταματούσε και δυνάμωνε από το πρωί, απογοήτευσε τον κόσμο που τόσο αδημονούσε απλώς να περπατήσει ξανά στην προκυμαία, να κοιτάξει τον μεγαλύτερο ορίζοντα όπως φαίνεται μονάχα από δω, να περπατήσει ασυναίσθητα ως την άκρη του κρηπιδώματος και να χαμηλώσει το βλέμμα στο νερό.
Για να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανάπλασης και να παραδοθεί ενιαίο το γραμμικό πάρκο των τεσσάρων χιλιομέτρων, από τον Λευκό Πύργο έως το Μέγαρο Μουσικής στα ανατολικά, χρειάστηκαν δυόμισι χρόνια. Τόσο έμεινε η πόλη χωρισμένη στα δύο. «Καλορίζικη η νέα παραλία» έλεγαν κάποιοι αντί για καλημέρα. Οι περισσότεροι στέκονταν και φωτογράφιζαν την αχνή γραμμή της θάλασσας απέναντι στα Πιέρια, πολλοί είχαν κατεβάσει το ποδήλατο και άλλοι το σκύλο τους, παιδάκια έτρεχαν πάνω κάτω στην παραλία, ορισμένοι παρακολουθούσαν τα φολκλόρ χορευτικά συγκροτήματα στο ύψος του Μακεδονία Παλλάς, χαίρονταν σαν μικρά παιδιά.
Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, που σημειωτέον ήταν έργο σχεδιασμένο από τον πρώην δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο, καταδικασμένο σήμερα για το γνωστό σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, κόστισε 32,1 εκατ. ευρώ και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Η καταπληκτική ανάπλαση –όμορφο είναι το απλό, ο σεβασμός στον ανοιχτό δημόσιο χώρο, κατά πώς λέγεται– σχεδιάστηκε από το γραφείο των Πρόδρομου Νικηφορίδη και Μπερνάρ Κουόμο. Αντί για πλακόστρωτο χρησιμοποιήθηκε χυτό δάπεδο και στο κρηπίδωμα στρώθηκε ξύλινη επένδυση. Το πιο βασικό, κατά μήκος της νέας παραλίας διαμορφώθηκαν 15 θεματικά πάρκα, συνολικά 238 στρέμματα με γρασίδι και θάμνους, μικρές αλέες και ξύλινα παγκάκια, όμορφες κολόνες ηλεκτροφωτισμού και τρία αναψυκτήρια (άγνωστο γιατί, παραμένουν κλειστά). Η μοναδική παραφωνία είναι οι εγκαταστάσεις των ναυταθλητικών ομίλων που δεν εντάχθηκαν στο σχέδιο ανάπλασης και πληγώνουν την αρμονία, όπως κι ένα παλιό καφέ-μπαρ με παλιότερα προβλήματα αδειοδότησης και αισθητικής.
Το λίφτινγκ της Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης συμβαίνει 60 χρόνια μετά την αρχική επιχωμάτωση του παραλιακού μετώπου, από τον Λευκό Πύργο και προς ανατολικά. Οι εργασίες, που έκτοτε σημάδεψαν τη φυσιογνωμία ολόκληρης της πόλης, ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 1957, την ίδια χρονιά που ξηλώθηκαν οι γραμμές του τραμ στη Θεσσαλονίκη κι έγινε η διάνοιξη κεντρικών οδών, όπως η Εγνατία και η Βασιλίσσης Όλγας. Για τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου μετά τον Λευκό Πύργο, όπου μέχρι τότε υπήρχαν μόνο φυσικοί κολπίσκοι, χρησιμοποιήθηκαν κύβοι σκυροδέματος και πάσσαλοι. Κάτω από τα μπλόκια της προκυμαίας πέρασαν γραμμές της ΔΕΗ και του δικτύου ύδρευσης, ενώ κατασκευάστηκε και η λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου, που διατρέχει το παραλιακό μέτωπο. Το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» άρχισε να κατασκευάζεται το 1962 σε έκταση που ανήκει στο Ταμείο Ασφάλισης των υπαλλήλων του ΟΤΕ, προκαλώντας αντιδράσεις για την κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου και τον όγκο του. Αλλοίωσε αισθητικά τη νέα προκυμαία, παραδόθηκε κατά την περίοδο της δικτατορίας.
Στο μεταξύ, στα σημερινά εγκαίνια ο κόσμος πύκνωνε όσο δυνάμωνε η βροχή. Στην παραλία περπατούσαν μεγάλες παρέες, αλλά και μοναχικές φιγούρες. Ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης εμφανίστηκε για λίγο και όπως είπε σήμερα ήταν μια άτυπη παράδοση της παραλίας, καθώς τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την Άνοιξη. Και η συννεφιά μαλάκωνε όλες τις σκιές στα πρόσωπα. Ας πούμε ότι η Θεσσαλονίκη ήταν σήμερα μια καλοζωισμένη κυρία της Βασιλίσσης Όλγας. Χωρίς περιττά στολίδια στο πρόσωπο και τα χέρια, φρεσκαρισμένη διακριτικά και σικάτα, αρχόντισσα με αέρα. Με μαλακωμένες σκιές στο πρόσωπο και όχι εκτεθειμένη σε εκείνο το σκληρό φως που συνήθως μισούν οι φωτογράφοι.