Αρχειο

Γερμανία: «Γκρεμίστηκε» η Μέρκελ, καταποντίστηκε το SPD

Μεγάλη έκπληξη οι Πράσινοι που είναι δεύτερο κόμμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνγκελα Μέρκελ
Άνγκελα Μέρκελ © EPA/CLEMENS BILAN

«Γκρεμίστηκε» η Μέρκελ στις ευρωεκλογές παρά την πρωτιά των Χριστιανοδημοκρατών. Καταποντίστηκε το SPD-3ο κόμμα. Μεγάλη έκπληξη οι Πράσινοι -2ο κόμμα

Μεγάλη έκπληξη έρχεται από τα πρώτα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη Γερμανία. 

Παρά το γεγονός ότι οι Χριστιανοδημοκράτες τερματίζουν πρώτοι, τα ποσοστά τους καταποντίστηκαν. Την ίδια ώρα, οι Σοσιαλδημοκράτες καταποντίστηκαν, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία τους ανανδεικνύονται τρίτο κόμμα.

Μεγάλη έκπληξη των φετινών ευρωεκλογών είναι οι Πράσινοι που είναι δεύτερο κόμμα, ενώ το ακροδεξιό AfD δεν ανεβάζει τα ποσοστά του.

Ειδικότερα, σημαντικές απώλειες για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία δείχνει η πρώτη πρόγνωση αποτελέσματος των ευρωεκλογών από το ARD, με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) να συγκεντρώνει ποσοστό 28% (-7,3 από τις προηγούμενες ευρωεκλογές) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να καταγράφει απώλειες 11,8 μονάδων και να περιορίζεται στο 15,5%. Μεγάλοι κερδισμένοι φαίνεται ότι θα είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι συγκεντρώνουν 22% (+11,3 από το 2014). Η Αριστερά κερδίζει το 5,5% των ψήφων, με πτώση 1,9%, το ίδιο και οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι όμως ενισχύθηκαν κατά 2,1%, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει 10,5% (+3,4% από το 2014).

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφθασε το 59% (48,1% το 2014).

Ήττα των Σοσιαλδημοκρατών στη Βρέμη

Δεύτερο κόμμα με απώλειες 8,3 μονάδων από τις προηγούμενες εκλογές και ποσοστό 24,5% αναδεικνύεται το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες στις κρατιδιακές εκλογές της Βρέμης, οι οποίες θεωρούνται βαρόμετρο για τις εξελίξεις στο κόμμα. Πρώτο κόμμα, σύμφωνα με το exit poll της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, είναι η Χριστιανική Ένωση (CDU-CSU), με 25%, η οποία ενισχύεται κατά 3,1 μονάδες έναντι του 2014.

Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό 18% (+2,9), η Αριστερά 12% (+2,5), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 7% (+1,5) και οι Φιλελεύθεροι 6% (-0,6).

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της σημερινής Bild, ο πρώην αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς ετοιμάζει «πραξικόπημα» εναντίον της αρχηγού Αντρέα Νάλες και διαθέτει για την ανατροπή της από την θέση της επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τις ψήφους των 80 από τους 152 βουλευτές.

Καρενμπάουερ:  Το αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μας

«Καλύτερη δουλειά» από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος «απέχει πολύ από το να έχει την (απαραίτητη) δυναμική και δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις τις οποίες περίμεναν οι πολίτες», ζήτησε η αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, σχολιάζοντας την πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Το αποτέλεσμα «δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που έχουμε οι ίδιοι για τον εαυτό μας ως λαϊκό κόμμα», δήλωσε, τόνισε ωστόσο ότι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) πέτυχε να αναδειχθεί «η ισχυρότερη δύναμη τόσο στις Ευρωεκλογές όσο και στις τοπικές εκλογές στην Βρέμη».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ