Αρχειο

Μαρούσι

Διαδρομές και στάσεις

114984-626784.jpg
Ελεονώρα Βερυκοκίδη
ΤΕΥΧΟΣ 457
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
53275-117493.jpg

Το αρχαίο «Άθμονον» και σημερινό Μαρούσι, αφού δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα εμπορικά, «ανασκουμπώθηκε» και σήμερα αποτελεί ένα από τα καλύτερα σημεία των Βορείων Προαστίων για πρωινούς καφέδες, απογευματινές βόλτες και νυχτερινές εξόδους. Τα τελευταία εννέα χρόνια, η αγορά του Αμαρουσίου έχει περάσει από διάφορες διακυμάνσεις. Το πολλά υποσχόμενο 2004 έφυγε, αφήνοντας πίσω του τεράστια έξοδα για το δήμο και κατ’ επέκταση για τους δημότες. «Ο θάνατος του εμποράκου» ήταν αργός και βασανιστικός. Το πρώτο χτύπημα ήρθε το 2006, ένα χρόνο περίπου μετά από τη δημιουργία του «The Mall Athens», όπου τα σχετικά πιο μικρά εμπορικά καταστήματα άρχισαν να μετρούν μειωμένο τζίρο. Και πράγματι το Mall προκάλεσε μια μεγάλη αλλαγή στα μέχρι τότε δεδομένα της τοπικής αγοράς. Για παράδειγμα, οι καταναλωτές που μέχρι τότε επέλεγαν το Κέντρο του Αμαρουσίου για τις αγορές τους, σταματούσαν πλέον στη στάση «Νερατζιώτισσα».

Παρόλα αυτά, η αγορά συνέχισε να κινείται μέχρι που ήρθε η χαριστική βολή της oικονομικής κρίσης. Περισσότερα από 40 μαγαζιά έχουν κλείσει στο Μαρούσι τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ τα ενοίκια έχουν πέσει θεαματικά. Στην Κηφισίας, το 2009, ένας χώρος 90 τ.μ. ενοικιαζόταν στα 1.200 ευρώ, ενώ σήμερα ένας χώρος 85 τ.μ. ενοικιάζεται ακόμα και στα 300 ευρώ. Όμως, συνέβη και κάτι άλλο. Κάτι που πιθανότατα δεν θα συνέβαινε, αν η αγορά δεν είχε δεχτεί αυτή την αλλαγή. Στη θέση των εμπορικών καταστημάτων που έκλεισαν, άνοιξαν χώροι εστίασης, μπαράκια, μπιραρίες, μπιστρό και καλλιτεχνικά καφενεία μοναδικής αισθητικής. Οι άνθρωποι που αποφάσισαν να καταπιαστούν με αυτό το επάγγελμα δεν άνοιξαν απλά «ένα ακόμα καφεμπαργουατέβερ». Αντιθέτως, έκαστος έβαλε την προσωπικότητά του σε αυτό, με αποτέλεσμα τα μαγαζιά της περιοχής να είναι στην πλειοψηφία τους μοναδικά και αυθεντικά, δίνοντας μια άλλη νότα στο άλλοτε καθαρά εμπορικό Μαρούσι. Αν υπάρχει κάποιο θετικό στοιχείο που προέκυψε από την υπόθεση της κρίσης, τότε σίγουρα είναι αυτό.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι μικρά μαγαζιά που ήταν από τη φύση τους αυθεντικά, κατάφεραν να επιβιώσουν παρά την κρίση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το μικρό μαγαζί με την τεράστια ποικιλία ξηρών καρπών «Χασιώτη». Βρίσκεται στον πεζόδρομο της Ερμού για περισσότερα από 40 χρόνια. Πρόσφατα έκλεισε το παλιό μαγαζί και άνοιξε καινούργιο ακριβώς απέναντι. Είναι τόσο ιδιαίτερο που, όταν περνάς από μπροστά του σταματάς και χαζεύεις τα γλυκά του κουταλιού και τα «χύμα» δημητριακά. Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι επιβίωσε λόγω του είδους των προϊόντων, αλλά κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί, καθώς πολλά άλλα καταστήματα τροφίμων έκλεισαν εν μία νυκτί.

Άλσος Συγγρού

Κληροδότημα της Ιφιγένειας Συγγρού με σκοπό «την εκπαίδευση καλών γεωργών και κηπουρών», το Άλσος Συγγρού (ή Κτήμα Συγγρού) είναι, ίσως, το τελευταίο αστικό δάσος του λεκανοπεδίου. Βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κηφισίας στα σύνορα Αμαρουσίου-Κηφισιάς και το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από Δάσος Χαλεπίου Πεύκης (Pinushalepensis). Σε μια έκταση 1.000 στρεμμάτων, θα συναντήσεις σπάνια πουλιά, μελισσοκόμους, ποδηλάτες, εθελοντές να βοηθούν στο κλάδεμα των λιόδεντρων, φωτογράφους, πεζοπόρους, άλλους να μαζεύουν χόρτα κι άλλους να μαζεύουν μυρωδιές.

Εκεί βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, το προσωπικό του οποίου διοργανώνει μεγάλη γκάμα δράσεων για όλους τους πολίτες σε συχνή βάση, με τη βοήθεια εθελοντών, όπως είναι «Οι Φίλοι Δάσους Συγγρού» αλλά και του Δήμου. Το ΙΓΕ είναι εκείνο που έχει την ευθύνη διαχείρισης του Δάσους Συγγρού. Υπάρχει, ωστόσο, ένα νομοσχέδιο που προωθείται από πλευράς Υπουργείων Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέσα από το οποίο επιχειρείται η κατάργηση του ΙΓΕ και η ενσωμάτωσή του στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα». Με την κατάργηση του ΙΓΕ, όμως, το Κτήμα Συγγρού κινδυνεύει να γίνει «φιλέτο», όπως λένε πολλοί, γεγονός που συναντά την αντίδραση των πολιτών.

n

Κλάδεμα λιόδεντρων στο Άλσος Συγγρού

Πλατεία Ηρώων

Η Πλατεία Ηρώων είναι ένα σημείο της πόλης όπου συναντιούνται άνθρωποι από διαφορετικές γενιές. Η μία της πλευρά αποτελεί σημείο συνάντησης των skaters και φίλων των αστικών αθλημάτων, ενώ στην άλλη της πλευρά φιλοξενεί κόσμο μεγαλύτερων ηλικιών που απολαμβάνει καθημερινά τον καφέ του. Αν και θα μπορούσε κάλλιστα να δημιουργηθεί εκεί κάποιο skate park, σύμφωνα με τα σχέδια του δήμου, στην πλατεία θα δημιουργηθεί στο μέλλον παιδική χαρά, ενώ ένας πρότυπος χώρος άθλησης και αναψυχής για τους skaters θα δημιουργηθεί δίπλα στο Ο.Α.Κ.Α.

Βιοκλιματική Ανάπλαση

Η Βιοκλιματική Ανάπλαση του ιστορικού εμπορικού κέντρου του Δήμου Αμαρουσίου έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και αποτελεί, ίσως, το μεγαλύτερο «πράσινο έργο» που έγινε ποτέ στο Μαρούσι. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη παρέμβαση στους δρόμους και το δίκτυο των πεζόδρομων, που έχει ως στόχο τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου. Το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπλαση της πλατείας Αγίας Λαύρας, κατασκευή Πυλών για την ανάδειξη των εισόδων του Εμπορικού Κέντρου, ενιαία μορφολογία της όψης των κτιρίων καθώς και της επίστρωσης δαπέδου, παρουσία φωτοβολταϊκών στοιχείων, πίδακες νερού, εναλλάκτες αέρα, εγκατάσταση μοντέρνου αστικού εξοπλισμού και ανακατασκευή των δικτύων κοινής ωφέλειας. Το έργο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει προϋπολογισμό 7.600.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από τη Νομαρχία. Φυσικά, αυτές τις μέρες όλο και κάποιο στενό θα πετύχεις σκαμμένο στο Μαρούσι, τολμώ όμως να πω με βεβαιότητα ότι το έργο προχωρά με μεγάλη ταχύτητα.

Αστικός Μύθος

«Ο ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου “Πανόραμα” πλάκωσε κάποτε στο ξύλο τον πρώην δήμαρχο». Η παραπάνω πρόταση βασίζεται σε λεγόμενα πραγματικών ανθρώπων, αλλά όχι πραγματικών γεγονότων. Κυκλοφορεί στην περιοχή ως ιστορικό γεγονός εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά πρόκειται για κάτι που δεν συνέβη ποτέ.

Tips

Το Μαρούσι είναι γειτονιά. «Το να ζεις και να έχεις μικρή επιχείρηση στο Μαρούσι σημαίνει ότι καθημερινά συναντάς τους ανθρώπους που ψωνίζουν από το μαγαζί σου. Δεν μπορείς και δεν θες να τους κοροϊδέψεις. Αυτός είναι κι ο λόγος που η ποιότητα είναι de facto στα μαγαζιά της περιοχής» λέει ο Άρης, που διατηρεί μαζί με τη γυναίκα του το κατάστημα «Χασιώτη».

Ο Δήμος Αμαρουσίου ενδέχεται να κατοικείται από τους πιο ενεργούς πολίτες που θα συναντήσεις. Πολλοί από αυτούς συμμετέχουν σχεδόν σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο για τις αποφάσεις που αφορούν το δήμο, συμμετέχουν εθελοντικά στην πυροπροστασία του Δάσους Συγγρού, ενώ υπάρχει αφθονία Πρωτοβουλιών και εθελοντικών ομάδων όπως οι «Φίλοι του Δάσους Συγγού», η Εθελοντική Πρωτοβουλία «Σώμα Δάσους Συγγρού», το μπλογκ «Κόντρα στον Καιρό», η Πρωτοβουλία «Πλατεία Ηρώων Βοήθεια», η Πρωτοβουλία «Δημοτική Κίνηση», ο «Σύλλογος Κασταλία» κ.ά.

Το όνομα της πόλης προκύπτει από το επίθετο Αμαρυσία που αναφέρεται στη λατρευθείσα θεά αρχαία θεά Αρτέμιδα.


Μη χάσεις

Αυτή την Κυριακή διοργανώνεται από το δήμο και το ΙΓΕ η «Παδειατροφή». Πρόκειται για μία εκδήλωση οικολογικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνει διαδρομή για όλη την οικογένεια στο Άλσος Συγγρού, συζητήσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου, ενώ στο τέλος θα προσφερθούν δώρα, επιτραπέζια παιχνίδια και φρέσκα φρούτα. Θα ξεκινήσει στο χώρο στάθμευσης έναντι της εισόδου του Δάσους Συγγρού επί της Λεωφόρου Κηφισίας και θα καταλήξει στο Αμφιθέατρο του Δάσους.


Φωτό: Ειρήνη Παπαβασιλείου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ