Κανένα από τα αναζητούμενα παιδιά στην παγκόσμια λίστα της Ιντερπόλ δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την πεντάχρονη Μαρία, τη μικρή που βρέθηκε στον καταυλισμό των Ρομά στα Φάρσαλα. Αυτή την απάντηση έδωσαν πριν από λίγες ώρες οι κεντρικές υπηρεσίες της διεθνούς αστυνομίας -με έδρα τη Λυών- στην ΕΛ.ΑΣ.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πάντως εκτιμούν ότι ένα από τα επικρατέστερα σενάρια είναι η μικρή να βρέθηκε στα χέρια των Ρομά μετά την εξάρθρωση κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών μέσω Βουλγαρίας την περίοδο 2008-2010 ή να έχει «διακινηθεί» μεταξύ αθιγγάνων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, αναφέρει το «Βήμα».
Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται πως σύμφωνα με έγγραφα των βουλγαρικών αρχών, «τα κυκλώματα υιοθεσίας δρουν ολοένα πιο συχνά μετά και το άνοιγμα των συνόρων με τη γειτονική χώρα λόγω της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αστυνομικοί διερευνούν ακόμη την υπόθεση ληστείας τον Νοέμβριο του 1999 με πρωταγωνιστή τον 39χρονο αθίγγανο που εμφανίσθηκε ως πατέρας του παιδιού και θύμα του έναν ταχυδρόμο στην κεντρική Ελλάδα».
Το έγγραφο της Ιντερπόλ βασίσθηκε στη σύγκριση του DNA της πεντάχρονης με τη σχετική λίστα με γενετικό υλικό για περίπου 610 αγνοούμενα πρόσωπα σε όλο τον κόσμο (ανάμεσά τους και 61 παιδιά σε ηλικία που ταιριάζει με το κοριτσάκι από τα Φάρσαλα) που έχει στη διάθεσή της η Διεθνής Αστυνομία.
Στη σχετική καταγραφή της Ιντερπόλ δεν προσδιορίζεται καμία εθνικότητα αλλά και κανένα όνομα για την πεντάχρονη, δείγμα της ασάφειας που υπάρχει ακόμη στις διωκτικές αρχές για την προέλευση του κοριτσιού.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., το κοριτσάκι θα εξετάσει και ειδικός ανθρωπολόγος - ιατροδικαστής ο οποίος πολλές φορές υποβοηθά τις έρευνες των διωκτικών Αρχών προκειμένου να προσδιορισθεί η χώρα προέλευσης ενός ατόμου.
Δ.Κ.