Αρχειο

Δημοσκόπηση: Θύμα επίθεσης 1 στους 4 γκέι

Παγκόσμια Ημέρα κατά της ομοφοβίας

41521-93503.jpg
Αγγελική Νικολάρη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
41404-87791.jpg

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας, (17Μαϊου) 93.000 άτομα απάντησαν σε μια μεγάλη δημοσκόπηση της ΕΕ σχετικά με τις διακρίσεις λόγω της σεξουαλικότητας. Το ένα τέταρτο των ομοφυλόφιλων ανθρώπων που ρωτήθηκαν, δηλώνουν ότι έχουν υποστεί επιθέσεις ή βίαιες απειλές κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο οργανισμός της ΕΕ που υπερασπίζεται τα Θεμελιώδη δικαιώματα, πραγματοποίησε την έρευνα σε άτομα που ζουν σε χώρες της ΕΕ και στην Κροατία. Τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά αν αναλογιστεί κανείς τις προηγμένες κοινωνίες που θέλουμε ή πιστεύουμε πως ζούμε.

n

Η online έρευνα ζήτησε από ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και τρανσέξουαλ συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια, για το αν είχαν βιώσει διακρίσεις, βία, λεκτική κακοποίηση ή μίσος για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου.

●Περίπου το 26% των ερωτηθέντων (και το 35% των διαφυλικών ερωτηθέντων) δήλωσαν ότι έχουν δεχθεί επίθεση ή απειλούνται με βία τα τελευταία πέντε χρόνια.

●Οι περισσότερες εκδηλώσεις βίας πραγματοποιήθηκαν σε δημόσιους χώρους και διαπράχθηκαν από περισσότερα από ένα άτομα, με τους επιτιθέμενους να είναι κατά κύριο λόγο άνδρες.

●Περισσότεροι από τους μισούς από όσους δήλωσαν ότι είχαν δεχθεί επίθεση δεν ανέφεραν το περιστατικό στις αρχές, πιστεύοντας ότι καμία δράση δεν θα ληφθεί για το θέμα.

●Οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν προσωπικά διακρίσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους πριν από την έρευνα, αν και το 90% δεν ανέφερε επίσημα κανένα περιστατικό.

●Περίπου το 20% των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ερωτηθέντων και το 29% των διαφυλικών ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν υποστεί διακρίσεις στην εργασία ή όταν ψάχνουν για μια θέση εργασίας.

●Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν προσπαθήσει να αποκρύψουν τη σεξουαλικότητά τους στο σχολείο. 

Επιπλέον, φαίνεται ότι οι διακρίσεις με βάση τη σεξουαλικότητα είναι πιο συχνές στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες αλλά σε νεότερα σε ηλικία άτομα.

n

Ο ομοφυλόφιλος John Van Breugel από την Ολλανδία ανέφερε στο BBC την προσωπική του εμπειρία: «Έκανα γνωστή τη ταυτότητά μου ως gay στα 17. Ο καλύτερος μου φίλος δε μου ξαναμίλησε από τότε αλλά οι γύρω μου ήταν αρκετά δεκτικοί. Έχω βιώσει τον κοινωνικό ρατσισμό για την επιλογή μου αλλά η οικογένεια και οι φίλοι μου πάντα με υποστήριζαν.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι: « η ΕΕ πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων μίσους κατά των ομοφυλόφιλων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων σε χώρες που επέτρεψαν να συμβούν ομοφοβικές επιθέσεις».

Στις 17 Μαΐου 1990, η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και από τότε καθιερώθηκε να είναι η Παγκόσμια μέρα κατά της ομοφοβίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ