- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο υψηλόβαθμο στέλεχος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, έδωσε ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. «O Ενρίκο Λέτα δέχθηκε με επιφύλαξη την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ιταλικής προεδρίας, Ντονάτο Μάρα.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σχολιάζει: «Το βιογραφικό του 46χρονου εντολοδόχου, Ενρίκο Λέτα, έχει πολλά στοιχεία, τα οποία είναι πιθανό να ικανοποιήσουν τόσο τις διεθνείς αγορές αλλά και τους διεθνείς εταίρους της Ρώμης».
Και απαριθμεί: «είναι νέος, μετριοπαθής, φιλο-ευρωπαίος και παρά το γεγονός ότι είναι ένα δημόσιο πρόσωπο χαμηλών τόνων, είναι μέλος της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ εδώ και πολλά χρόνια. Ο Λέτα είναι αγγλομαθής και με πολύ καλή γνώση και κατανόηση οικονομικών».
Ο Ενρίκο Λέτα είναι ο δεύτερος νεώτερος σε ηλικία πρωθυπουργός μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εμφάνισή του εμπνέει εμπιστοσύνη και σοβαρότητα. Λέγοντας το «ναι» στον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δεν έκρυψε την αμηχανία του και δεν κατέφυγε σε βαρύγδουπες υποσχέσεις για άμεση έξοδο της χώρας από την κρίση. Τουναντίον αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ιταλία και στην έλλειψη αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος της χώρας. «Η ευθύνη είναι βαριά, ίσως πιο βαριά από όσο μπορούν να αντέξουν οι ώμοι μου», είπε στους δημοσιογράφους έξω από το προεδρικό μέγαρο.
Ο Λέτα απηύθυνε έκκληση προς όλους τους βουλευτές να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις ώστε να πείσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρεκκλίνει λίγο από την γραμμή της αυστηρής λιτότητας.
Ο Ενρίκο Λέτα προέρχεται από την κεντρώα πτέρυγα του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος. Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών που κυριαρχούσε στη μεταπολεμική πολιτική σκηνή της Ιταλίας. Σε ηλικία 31 ετών ήταν ήδη αντιπρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο δημιουργήθηκε από τη διάσπαση των Χριστιανοδημοκρατών. Δύο χρόνια μετά σε ηλικία 33 ετών ανέλαβε το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Και πάλι ήταν το νεώτερο διορισμένο στέλεχος του υπουργικού συμβουλίου στη μεταπολεμική Ιταλία.
Έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη δεκαετία του ’90 ήταν επικεφαλής της επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, η οποία προετοίμαζε την ένταξη της χώρας στο ευρώ. Έχει, επίσης, περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Ναπολιτάνο επέλεξε τον Λέτα πιστεύοντας ότι θα είναι πιο αποδεκτός από όλες τις παρατάξεις σε μια κυβέρνηση συνασπισμού σαν αυτή που προηγήθηκε με επικεφαλής τον Μάριο Μόντι.
Εξάλλου, ο θείος του, Τζιάνι Λέτα, είναι εκ των στενότερων συνεργατών του Σίλβιο Μπερλουσκόνι τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο πρώην πρωθυπουργός έδειξε τις διαθέσεις του απέναντι στον Λέτα από νωρίς. Ήδη ο Μπερλουσκόνι εξήγγειλε ότι για να εξασφαλίσει η νέα κυβέρνηση την υποστήριξή του θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην κατάργηση του καθόλου λαοφιλούς φόρου ακίνητης περιουσίας.
Τέλος, η θέση του Λέτα δεν αποκλείεται να υπονομευθεί και από το ίδιο του το κόμμα. Σύμφωνα με τους αναλυτές ο μετριοπαθής δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντζι, ο οποίος θεωρείται ανερχόμενο στέλεχος των Δημοκρατικών, δεν επιθυμεί διακαώς η προσπάθεια του Λέτα να στεφθεί από επιτυχία. Το Reuters εκτιμά ότι αν ο Λέτα καταφέρει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να πάρει κάποια πειστικά μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας, τότε θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην ιταλική πολιτική σκηνή για την επόμενη δεκαετία.