- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Άρειος Πάγος δικαίωσε 50χρονη εργάτρια που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει λόγω πιέσεων του εργοδότη
Αποτελεί εργατικό ατύχημα η απόπειρα αυτοκτονίας, εφόσον είναι αποτέλεσμα συνεχούς σφοδρής πιέσεως του εργοδότη για πρόσθετη εργασία, έκρινε ο Άρειος Πάγος και επιδίκασε σε εργαζομένη το ποσό των 60.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη. Παράλληλα, κρίθηκε από την Δικαιοσύνη ότι η καταγγελία της σύμβασης που ακολούθησε έγινε από λόγους εμπάθειας και εκδίκησης, με αποτέλεσμα να είναι παράνομη και καταχρηστική.
Αποτελεί εργατικό ατύχημα η απόπειρα αυτοκτονίας, εφόσον είναι αποτέλεσμα συνεχούς σφοδρής πιέσεως του εργοδότη για πρόσθετη εργασία, έκρινε ο Άρειος Πάγος και επιδίκασε σε εργαζομένη το ποσό των 60.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη.
Παράλληλα, κρίθηκε από την Δικαιοσύνη ότι η καταγγελία της σύμβασης που ακολούθησε έγινε από λόγους εμπάθειας και εκδίκησης, με αποτέλεσμα να είναι παράνομη και καταχρηστική.
Ο Άρειος Πάγος εξέτασε την περίπτωση 50χρονης εργάτριας, η οποία αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει έπειτα από τις πιέσεις των εργοδοτών της να αναλάβει ως πρόσθετη εργασία τα καθήκοντα καθαρίστριας. Ειδικότερα, η εργαζόμενη προσλήφθηκε το 1993 σε επιχείρηση αλλαντοποιίας στη Βόρεια Ελλάδα. Τον Απρίλιο του 2008, της ζητήθηκε να αναλάβει τον καθαρισμό των χώρων μιας άλλης επιχείρησης του ιδίου ομίλου, μέχρι να προσληφθεί καθαρίστρια. Η εργαζομένη αρνήθηκε την παράλληλη απασχόληση, ωστόσο οι εργοδότες συνέχισαν να την πιέζουν, την εξύβρισαν και την απείλησαν με απόλυση. Έπειτα από μια επεισοδιακή συνάντησή της με το νομικό εκπρόσωπο της επιχείρησης, η εργαζομένη πήγε στην κουζίνα, πήρε ένα μαχαίρι και έκοψε τις φλέβες στο αριστερό της χέρι. Μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο νοσοκομείο, και έλαβε δίμηνη αναρρωτική άδεια. Τρεις μήνες μετά την επιστροφή της στην εταιρεία τον Αύγουστο του 2008, οι εργοδότες κατήγγειλαν την εργασιακή της σύμβαση.
Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση, η οποία είχε δεχθεί ότι οι συνθήκες εργασίας ήταν εκτάκτως δυσχερείς και ασυνήθιστες και είχαν προκαλέσει υπέρμετρη καταπόνηση του οργανισμού αυτής. Τόσο το Εφετείο όσο και ο Άρειος Πάγος έκριναν ότι το ατύχημα, ανεξάρτητα αν οφειλόταν σε εκούσια πράξη της εργαζόμενης ή όχι, αποτελεί εργατικό ατύχημα. Το δικαστήριο όχι μόνο επιδίκασε αποζημίωση, αλλά επιπλέον έκρινε καταχρηστική και άκυρη την απόλυση της εργαζόμενης, καθώς έγινε από λόγους εκδίκησης.