Αρχειο

Αντιδράσεις για το ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
34484-75812.JPG

Νέο, πιο αυστηρό πλαίσιο για την απόδοση ιθαγένειας, ακόμα και σε παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Ραγκούση (2010). Ήδη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χαράλαμπο Αθανασίου, προκειμένου να προωθηθούν οι σχετικές αλλαγές, ωστόσο παραμένουν οι επιφυλάξεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Ο Γιάννης Ραγκούσης

Για «ακροδεξιό σενάριο» έκανε λόγο ο Γιάννης Ραγκούσης, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να χορηγείται ιθαγένεια στα παιδιά δεύτερης γενιάς σε ηλικία 18 ετών. «Το δικαίωμα της ιθαγένειας για τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών το προσέφερε, με πλήρη συνείδηση της ιστορικής, εθνικής της ευθύνης, η πλειοψηφία των προοδευτικών δυνάμεων της Βουλής» ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι δεν είναι δυνατόν τα παιδιά που δεν έχουν γνωρίσει καμιά άλλη πατρίδα από την Ελλάδα να στερούνται των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και να αποκλείονται από την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία. «Η ιθαγένεια δεν είναι τόσο ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής, γιατί γι' αυτά τα παιδιά εδώ είναι ο τόπος τους, όσο ζήτημα ισονομίας και ισοπολιτείας. Μια κοινωνία δεν μπορεί να ονομάζεται δημοκρατική, όταν δεν έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις όλοι όσοι αποτελούν οργανικό μέρος της. Ο καινούργιος νόμος για την ιθαγένεια που θα φέρει η κυβέρνηση πρέπει να είναι συμβατός με αυτή τη θεμελιώδη δημοκρατική αρχή», προσθέτει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ