Αρχειο

Το πέρασμα της Νατάσσας

 Η Νατάσσα Μποφίλιου συζητάει με έναν άγνωστο

Τάκης Σκριβάνος
ΤΕΥΧΟΣ 420
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την περίμενα στο Άστυ 68, στο Γκάζι, σε ένα τραπεζάκι κολλητά στην τζαμαρία που βλέπει στις ράγες του τρένου στην Κωνσταντινουπόλεως. Είχα παραγγείλει φραπέ και μαζί μού έφεραν και ένα πιατάκι με δύο κομμάτια κέικ αλειμμένα με μερέντα. Κοιτούσα μια το κέικ και μια έξω, μήπως έρχεται η Νατάσσα Μποφίλιου, την οποία δεν είχα συναντήσει ποτέ ξανά. Άπλωσα το χέρι, πασαλείφτηκα με λίγη μερέντα, το φρέσκο κέικ άρχισε να γίνεται κομματάκια και αγωνιζόμουν να το καταπιώ στα γρήγορα. Έφθασε ακριβώς εκείνη τη στιγμή. Όμορφη κοπέλα. Γύρω στα 30, με κοντά ξανθά μαλλιά λίγο σε στιλ ροκαμπίλι, μαύρα και κόκκινα ρούχα, γόβες και διχτυωτό καλσόν. Ευγενέστατη, ομιλητική, έξυπνη, μιλήσαμε για τις νέες παραστάσεις που αρχίζει με τους στενούς της συνεργάτες και φίλους Γεράσιμο Ευαγγελάτο και Θέμη Καραμουρατίδη από 2 Φλεβάρη και για ό,τι άλλο συζητάει κανείς με έναν άνθρωπο που συναντά για πρώτη φορά.

Η Αθήνα

Γεννήθηκα στην Αθήνα, στους Αγίους Αναργύρους, όπου έζησα για ένα χρόνο. Μετακομίζαμε τακτικά, στην Κηφισιά, στην Πεύκη. Τώρα μένω στον Σταυρό Αγίας Παρασκευής με τις δύο κολλητές μου, την Αργυρώ και τη Μόνικα. Έχω μια εξοικείωση με το δρόμο. Βάλε τις μετακομίσεις, βάλε και τις 130 συναυλίες εκτός Αθηνών τα τελευταία τέσσερα χρόνια… Λατρεύω την Αθήνα, είναι μια ζωντανή πόλη που ακολουθεί το ρυθμό των ανθρώπων της. Όταν ομορφαίνουν οι ζωές τους ομορφαίνει κι αυτή, όταν ασχημαίνουν το… παθαίνει κι εκείνη.  Όπου υπάρχει καλό φαγητό στην πόλη το ξέρω. Προτείνω Άστυ 68 και Chez Lucien στα Πετράλωνα, που έχει φθηνό αλλά καλό κρασί. Για βράδυ Batman στον Νέο Κόσμο, Αρχάγγελο στο Γκάζι, Black Rose στου Ψυρρή, πλατεία Καρύτση. Παλιότερα πηγαίναμε συνέχεια στην Αδριανού στο Μοναστηράκι.

Η καθημερινότητα

Είμαι λίγο υπναρού και συνήθως ξυπνάω κατά τη μία. Εάν δεν έχω ταξίδι ή άλλη επαγγελματική δουλειά, θα πάω για καφέ το απόγευμα με φίλους και το βράδυ θέατρο, σινεμά, για ποτό ή φαγητό, ή σε κάνα σπίτι. Σινεμά είδα και μου άρεσε η «Άννα Καρένινα». Είδα και μια παράσταση των Guillotinas τους οποίους προτείνω, όπου τους πετυχαίνετε να τους βλέπετε. Θα είναι και μαζί μας, ανοίγουν την καινούργια παράστασή μας. Από θέατρο προτείνω επίσης την παράσταση «΄Η» στο 104, όπου θα παίζει και η Νέλλυ, η μία από τα τέσσερα αδέρφια μου.

Οι άνθρωποι

Με ενοχλεί τρομερά η υποκρισία, τη σιχαίνομαι, δεν μ’ αρέσουν τα ψέματα. Και η αγένεια με εξοργίζει. Με γοητεύει η καθαρότητα, ένα καθαρό βλέμμα, ένας άνθρωπος που δεν κρύβει αυτό που είναι. Σε έναν άνθρωπο που είναι καθαρός, μπορώ να του συγχωρέσω πολλά άλλα ελαττώματα. Ένας φίλος μου, για παράδειγμα, είναι πάρα πολύ πεισματάρης. Όμως τον αγαπώ τόσο πολύ, που πλέον αντιμετωπίζω αυτό του το ελάττωμα ως κάτι χαριτωμένο.

Οι αξίες

Η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, η τέχνη. Δεν μπορώ να υπάρξω χωρίς κάτι από αυτά.

Η πολιτική

Έχω τελειώσει Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική. Προέρχομαι επίσης από μια κλασική μεταπολιτευτική οικογένεια αριστερών. Πιστεύω πως κάθε άνθρωπος οφείλει να είναι πολιτικοποιημένος, γιατί η πολιτική διαμορφώνει τη ζωή και την καθημερινότητά μας, δεν είναι κάτι έξω από εμάς. Ψηφίζω αριστερά, ΚΚΕ. Δεν συμφωνώ σε όλα μαζί του, αλλά ταιριάζει πιο πολύ με τις θεωρητικές και φιλοσοφικές μου αναζητήσεις.

Οι διακοπές

Αγαπώ τη Φολέγανδρο και πηγαίνω συχνά. Αν πάτε, οπωσδήποτε να επισκεφθείτε την παραλία Κάτεργο. Από εξωτερικό, Γαλλία και κυρίως νότια Γαλλία. Έχω κάνει τη διαδρομή με αυτοκίνητο, τα χωριά της είναι σαν παραμύθι.

Συναυλίες, κοινό, αμοιβές στον καιρό της κρίσης

Δεν μπορώ να πω ότι βίωσα την κρίση. Ο κόσμος έρχεται, αλλά κι εμείς έχουμε πάντα φθηνό εισιτήριο. Και οι αμοιβές μας δεν έχουν πέσει, αλλά έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν πήραμε πολλά χρήματα. Απλά βιοποριζόμαστε μέσα από τη μουσική στο βαθμό ενός καλού επαγγελματικού επιπέδου, ας πούμε.  Σήμερα, ο κόσμος που θα βγει έξω θα «επενδύσει» τα χρήματά του. Δεν θα πάει κάπου τυχαία, αλλά συνειδητά. Θα έρθει να σε ακούσει. Αυτό από τη μία δημιουργεί μεγαλύτερες απαιτήσεις, από την άλλη βοηθάει τα live να είναι καλύτερα.

Οι συνεργάτες

Με τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο και τον Θέμη Καραμουρατίδη κλείνουμε δέκα χρόνια φιλίας και εννέα συνεργασίας. Μαζί με τη σχέση μας εξελίχθηκε και η δουλειά μας. Άλλαξαν όλα, χωρίς… να αλλάξει τίποτα. Είναι ευλογία να δημιουργείς με ανθρώπους που είσαι τόσο κοντά.

Η παράσταση

 «Με αυτές τις παραστάσεις κλείνουμε έναν κύκλο, γιατί ετοιμαζόμαστε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Όταν τελειώσουμε θα μείνουμε κάποιους μήνες εκτός δουλειάς, θα κρατήσουμε κάποιες αποστάσεις από το υλικό και τα τραγούδια μας, να ξεκουραστούν κι εκείνα κι εμείς. Έτσι, επειδή κλείνουμε αυτό τον κύκλο, θα κάνουμε ένα πέρασμα από τις στιγμές και τα τραγούδια που χτύπησαν περισσότερο μέσα μας». Νατάσσα Μποφίλιου

«Θα κινηθούμε σε όλα τα τραγούδια της δισκογραφίας μας από το 2004. Θα είναι μια μικρή αναδρομή στη δεκαετία, που κλείνει μέσα από τέσσερις μικρές ενότητες. Θα είναι μια παράσταση λιτή, που θα βασίζεται στο αίσθημα των τραγουδιών». Γεράσιμος Ευαγγελάτος

«Ένα μικρό μέρος της παράστασης αφορά τραγούδια άλλων, ξεχωριστά για εμάς, που κάποια από αυτά τα έχουμε βάλει στα live μας και παλιότερα. Η δική μου προσπάθεια είναι να βάλω ενορχηστρωτικά τη δική μου πινελιά, σεβόμενος τη βάση τους». Θέμης Καραμουρατίδης


Info :

Οι παραστάσεις με τίτλο «Το πέρασμα των μάγων» θα αρχίσουν στις 2 Φεβρουαρίου και θα παρουσιάζονται κάθε Σάββατο, στο Kyklos Live Stage. Την επιμέλεια προγράμματος έχει ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, τις ενορχηστρώσεις ο Θέμης Καραμουρατίδης. Συμμετέχουν και οι Guillotinas Project. Παίζουν οι μουσικοί: Θέμης Καραμουρατίδης (πιάνο), Φοίβος Κουντουράκης (τύμπανα), Σωτήρης Καστάνης (κιθάρες), Γιώργος Μπουλντής (μπάσο), Άρης Ζέρβας (τσέλο), Δημήτρης Κουζής (βιολί, μαντολίνο). Ιερά Οδός 74 (είσοδος από Κασσάνδρας 23), Βοτανικός, 210 3424.299, www.kykloslive.gr


Εικονογράφηση: Κωσταντίνος Γεωργαντάς