Αρχειο

Ιανουάριος 10+3

13 Καλές ιδέες για τον πρώτο μήνα του '13

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 418
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

1.Τρέξιμο στην χιονισμένη Πάρνηθα

Στα καταπληκτικά μονοπάτια του Αϊ-Γιώργη και της Πλατανοπηγής, στην Πάρνηθα, που αναμένεται να είναι στρωμένη από χιόνι. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς super δρομέας, αφού παράλληλα με τη μεγάλη διαδρομή των 16,5 χλμ. θα διεξαχθεί και η πιο βατή των 5 χλμ. Ο αγώνας, που διοργανώνεται από τη Mountain Sports, θα γίνει την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, με αφετηρία και τερματισμό το χώρο αναψυχής στην περιοχή Μέλια, 2,5 χλμ. πριν από το πάρκινγκ του τελεφερίκ της Πάρνηθας. Δηλώσεις συμμετοχής στο www.mountain-sports.gr  Τ.Σ.


2. Ο Φοίβος ανάβει τα καλοριφέρ

n

Όταν τα αναμμένα καλοριφέρ γίνονται κεντρικό θέμα συζήτησης είναι σίγουρο ότι τίποτε δεν μένει όρθιο. Ο Φοίβος Δεληβοριάς ξεκινά τη νέα αυτή Χρονιά –με κεφαλαίο το άγνωστο Χ– στη σκηνή του Passport στον Πειραιά, όπου από 19/1 και για 6 Σάββατα, παρέα με τέσσερις θερμόαιμους μουσικούς, θα επανεφεύρουν με ό,τι μέσο διαθέτουν τον ηλεκτρισμό. Ροή από το προσωπικό του best of, από όλα τα τραγούδια που συναντήθηκαν μαζί του από το 1989 μέχρι σήμερα με πρόθεση να ξαναφανταστούν την ιστορία τους και στόχο να ξεγελάσουν το χειμώνα, ώσπου να ξεκουμπιστεί. Εφοιβική ζεστούλα... Γ.Δ.


3. Σουρεαλιστικοί Έρωτες

n

Πρώτη ατομική έκθεση του νέου καλλιτέχνη Θοδωρή Λάιου με θεαματικά, υπερμεγέθη έργα έντονα επηρεασμένα από την κουλτούρα της street art, της γραφιστικής τέχνης, της pop art, με θεόρατα ανθρωπόμορφα τέρατα, σουρεαλιστικές, ψυχεδελικές εικόνες, σκηνικά από παράδοξα κόμικ και ιαπωνικά anime, splatter βγαλμένα από ηλεκτρονικά παιχνίδια, δουλεμένα με μαρκαδόρο πάνω σε τεράστιες ξύλινες επιφάνειες. Χαοτικοί κόσμοι υπέροχα πλασμένοι, με τίτλο «Alienated Love».

Art Zone 42 Gallery, 8-26/1, Βασ. Κωνσταντίνου 42, 210 7259.549  Δ.Τ.

Φωτό: "Alienated Love" Art Zone


4.Μαθήματα στο Μουσείο της Ακρόπολης

Από τις 15/1 το Μουσείο Ακρόπολης καθιερώνει το Εργαστήριο Τεχνών. Οι αρχαιολόγοι-φροντιστές και οι συντηρητές του μουσείου ανοίγουν το επάγγελμά τους στο κοινό. Θα παρουσιάζουν τις τεχνικές με τις οποίες δημιουργούν πιστά αντίγραφα και τις πλέον σύγχρονες εργαστηριακές εφαρμογές για την κατανόηση των εκθεμάτων. Πρώτο μάθημα: η

τρισδιάστατη αντιγραφή των γλυπτών. Από Τρίτη έως Κυριακή, δύο φορές την ημέρα, στις 11 π.μ. και στις 12 το μεσημέρι. Σε κάθε εργαστήρι μπορούν να συμμετέχουν 20 επισκέπτες τη φορά και θα τηρείται σειρά προτεραιότητας. Για τη συμμετοχή απαιτείται το εισιτήριο ημέρας. Λ.Χ.


5. Tarantino, δώσε αίμα

n

«Django, o Τιμωρός». Ο Κουέντιν Ταραντίνο γυρίζει πίσω στο παρελθόν, δύο χρόνια πριν ο αμερικάνικος εμφύλιος εξαλείψει τη δουλεία, και αφηγείται με τρελό κέφι, αναχρονιστική μουσική και μπόλικους κουβάδες αίμα, ένα αστείο μα και σκληρό γουέστερν για το ταξίδι ενός σκλάβου στην ελευθερία μέσα από την εκδίκηση και πολλούς, πολλούς πυροβολισμούς. Εξωφρενικό και απολαυστικό, όπως το περιμένετε! Από την επόμενη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

* Και ένα μεγάλο φαβορί για τα Όσκαρ: «Zero Dark Thirty» της (πρώτης γυναίκας που κέρδισε Όσκαρ σκηνοθεσίας, για το «Hurt Locker»), Κάθριν Μπίγκελοου. Θρίλερ βασισμένο στην αληθινή ιστορία του κυνηγητού του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Κερδίζει (σχεδόν) ένα βραβείο την ημέρα. Γ.Κ.


6. Πάρε - Δώσε

n

1ο Εναλλακτικό Φεστιβάλ Χρηματοδότησης «ΠΑΡΕ-ΔΩΣΕ». Ιδέες δημιουργών (γραφίστες, φωτογράφοι, video artists, κομιξάδες, web designers, βιομηχανικοί σχεδιαστές) που ψάχνουν χρηματοδότη και επισκέπτες που γνωρίζουν τη δημιουργικότητα και τις εντυπωσιακές (ή σχεδόν…) ιδέες άλλων, ψηφίζουν και αναδεικνύουν την πρόταση που κερδίζει τη χρηματοδότηση.

Στις 26-27/1 στο  Ε.Δ.Ω. (Προφήτου Δανιήλ 18, Κεραμεικός) θα παρουσιαστούν οι ιδέες (με όσο πιο ελκυστικό τρόπο γίνεται, για να κερδίσουν την ψήφο του κοινού).

Περισσότερες πληροφορίες στο www.groopio.com. Λ.Χ.


7. Toro Y Moi: Ένας ωραίος nerd στην Αθήνα

n

Παίζει chillwave; Lo-Fi; Synthpop; Mικρή σημασία έχει. Ο Αμερικανός παραγωγός Chazwick Bundick έρχεται στην ώρα του νέο άλμπουμ με τον ετεροχρονισμένο τίτλο «June 2009». Έρχεται στο Bios καλεσμένος του Plissken Festival για πρώτη φορά στις 18/1, στην πρώτη γυαλοφορεμένη χιπστεριά του ’13. Ωραία. Επόμενος συναυλιακός σταθμός Washed Out και Neon Indian, παρακαλώ. Γ.Δ.

Φωτό: "Toro y Moi στο Bios" Patrich Jeffords


8. Η Ξένια Καλογεροπούλου στο Ντιβάνι του Ίρβιν Γιάλομ 

n

«Ο Δήμιος του Έρωτα» του Ίρβιν Γιάλομ, ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, μεταφέρεται στη σκηνή μέσω μιας απροσδόκητης σκηνοθεσίας από τον Κώστα Γάκη. Η Ξένια Καλογεροπούλου (Θέλμα) «ξαπλώνει» στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή Μηνά Χατζησάββα (Ίρβιν), ζητώντας να απαλλαχθεί από την ερωτική εμμονή της με τον παλιό της ψυχαναλυτή.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από 21/1, 210 3418.579 Δ.Μ.

Φωτό: "Ο Δήμιος του έρωτα" Ελ. Γεροδήμου, Χρ. Παπαδόπουλος, Ξ. Καλογεροπούλου, Μ. Χατζησάββας


9. Μικρά, εντυπωσιακά animation από τη Γερμανία

n

Το Ινστιτούτο Goethe σε συνεργασία με το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton 7 παρουσιάζουν από 15/1 μέχρι 19/2 μια ανθολογία 37 έργων που διακρίθηκαν σε γερμανικά και διεθνή φεστιβάλ και δίνουν μια εικόνα της δημιουργίας και των εξελίξεων στο χώρο της animation στη Γερμανία κατά το χρονικό διάστημα 2000-2007. Οι κινηματογραφιστές παίζουν με το σχέδιο, τις κινούμενες κούκλες, με πλαστελίνη και με την τεχνική της τρισδιάστατης computer animation. Όλες οι ταινίες έχουν υπότιτλους και στα αγγλικά. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες στο www.beton7.com Λ.Χ.

Φωτό: Animation στο Goethe


10. Tο ρομάντσο της ζωής μας

n

Το περιμένουν όλοι σαν όαση. Καλλιτέχνες με τα πινέλα στο χέρι, γραφίστες, νέοι άνθρωποι με ιδέες και ελπίδες για να ενταχθούν στην πρώτη ελληνική Θερμοκοιτίδα στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Στα γραφεία του παλιού περιοδικού Ρομάντσο, Αναξαγόρα 6-8. Τα πρώτα δοκιμαστικά ανοίγματα ξεκίνησαν και περιμένουμε μέσα στον Ιανουάριο το επίσημο οpening. Αναμείνατε. Γ.Δ.


11. Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν

n

Δύο υπερταλαντούχα θεατρικά πλάσματα (Κατερίνα Ευαγγελάτου, σκηνοθεσία, και Στεφανία Γουλιώτη στο διπλό ρόλο της Σεν Τε και του Σουί Τα) ενώνουν τις δυνάμεις τους, έχοντας στο πλευρό τους σπουδαίους συνεργάτες, για μία απρόσμενη απόδοση του έργου του Μπέρτολτ Μπρεχτ – μια παραβολή για το πώς το καλό και το κακό συνδέονται με τις παραγωγικές διαδικασίες.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από 23/1, 210 9005.800  Δ.Μ.

Φωτό: Μικέλα Τσόντζου (Στα πλαίσια του σεμιναρίου "Athens Voice- Δημιουργώντας ένα editorial " της σχολής οπτικοακουστικών μέσων και νέων τεχνολογιών


12. Στο δρόμο με την Πάολα Ρεβενιώτη

n

Η πρωτοπόρος στις gay και τρανς διεκδικήσεις, ακτιβίστρια και πόρνη Παόλα Ρεβενιώτη εκθέτει τις εικόνες που φόρτωσε στη μνήμη της αναζητώντας το περιθώριο στο κέντρο της Αθήνας. Οι λήψεις και τα video που προέκυψαν από τις βόλτες της στην πόλη παρέα με το σκυλάκι της, τη Lucy, θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για το επόμενο ντοκιμαντέρ της στο Youtube (www.youtube.com/thepaolaproject). Το σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκθεσης έκανε ο εικαστικός και αρχιτέκτονας Ανδρέας Αγγελιδάκης.

The Breeder, Ιάσονος 45, Μεταξουργείο, 17/1 - 16/2, 210 3317.527. Δ.Τ.

Φωτό: της Πάολας Ρεβενιώτη (The Breeder)


13. Η Μαντάμ Παρί στο Rex

n

«Κόκκινα Φανάρια». Τα δωμάτια του «σπιτιού» της Μαντάμ Παρί στήνονται στη σκηνή του Rex με τα κορίτσια να ζουν τις προσωπικές τους ιστορίες («Μη φύγεις Ντορή, θα φαρμακωθώ») – ναι, αυτές που γνωρίσαμε οι περισσότεροι από την κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου του Αλέκου Γαλανού. Για την παράσταση που σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Ρήγος χρησιμοποίησε και πηγές από την ιστορία της Τρούμπας και μαρτυρίες από ιερόδουλες. Παίζουν: Ν. Αλεξίου, Κ. Ασπιώτης, Ε. Δημητροπούλου, Μ. Κίτσου, Ε. Κοκκίδου, Κ. Μιχαήλ, Π. Μπουγιούρης, Α. Πουλοπούλου, Φ. Ριμένας, Ν. Στραβοπόδης, Θ. Τζήμου. Ε. Τοπαλίδου, Γ. Τσεμπερλίδης, Ν. Ψαρράς. Από 17/1, Rex-Κοτοπούλη (Εθνικό Θέατρο), 210 3301.881  Δ.Μ.


X-tra Περιπτώσεις

  • Ο Τσάβες στο Τιτάνια.

     

  • Η Ναυπλιώτου με τους Tricky Pony στο Faust, κάθε Τρίτη. Σοκ και δέος.

     

  • Καινούργια boutique (υγρής) σοκολάτας, το πειραιώτικο Via Gelato, Καραΐσκου 111.

     

  • Ο (Θάνος) Μικρούτσικος στο Παλλάς με ολοκαίνουργια λαϊκά και star cast.

     

  • Clubbing: Το νέο (κορμοράνικο) βιομηχανικό Pixi στην Ευμολπιδών 11.

     

  • (Never ending) λατρεία για το new wave: To Death Disco του πιστού Λεωνίδα Σκιαδά στη Λεπενιώτου & Ωγύγου 16 στου Ψυρρή.