Αρχειο

Η γειτονιά της IKEA

Στο ανατολικό Λονδίνο

114854-718303.jpg
Μαρίνα Μαρκαντώνη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21686-52768.jpg

Mέχρι τώρα μόλις άκουγες το όνομα IKEA σου έρχονταν στο μυαλό τα εκατοντάδες γουστόζικα, εφευρετικά, αλλά και πολλές φορές άχρηστα πράγματά του, που φαντάζουν στα καταναλωτικά σου μάτια σαν την ιδανική λύση για το σπίτι. Σε άλλους βέβαια το πρώτο πράγμα που τους ερχόταν στο μυαλό είναι το κτίριο – λαβύρινθος - αποθήκη με τα γεμάτα ράφια από συναρμολογούμενα αντικείμενα, τα οποία πρέπει να μεταλλαχτείς στον Bob τον Μάστορα για να τα μεταφέρεις/στήσεις. Τώρα όμως όλοι μπορούν να είναι ήσυχοι: το μυαλό τους θα πηγαίνει κατευθείαν σε μια “γειτονιά” του ανατολικού Λονδίνου. Γιατί; Γιατί τα ΙΚΕΑ αποφάσισαν να στήσουν τη δική τους πόλη!

Στο ανατολικό Stratford, κοντά στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του 2012, η σουηδική πολυεθνική και το παρακλάδι της, η κατασκευαστική Landprop, κατέθεσαν τα σχέδια τους για να ιδρύσουν μια καινούργια “γειτονιά” σε 260 στρέμματα της εν λόγω περιοχής, που απέκτησαν το 2009.

n

1200 σπίτια, 2 πύργοι με γραφεία, ένα ξενοδοχείο, πάρκα, γήπεδα και πολλά άλλα στην “ουτοπική” πόλη του ΙΚΕΑ. Φυσικά εννοείται πως μία τέτοια αποικία δεν θα μπορούσε να πάσχει από κυκλοφοριακό κομφούζιο, έτσι εκτός του ότι οι περισσότεροι δρόμοι θα είναι πεζοδρομημένοι θα υπάρχει ένα υπόγειο γκαράζ που θα κρατάει μακριά της τα ανεπιθύμητα οχήματα. Επίσης μην ξεχνάμε ότι στα σχέδια τους περιλαμβάνεται και η κατασκευή 2 υδάτινων καναλιών στα οποία θα κινούνται ταχυ-ταξίπλοα. Συγγνώμη, το Λονδρέζικο Stratford είναι αυτό ή μια δεύτερη Στοκχόλμη;

Παρόλο που οι άνθρωποι του IKEA επιμένουν στις καλές προθέσεις τους, δηλαδή να φτιάξουν έναν χώρο ευχάριστο που θα τονώνει τις σχέσεις των κατοίκων του με διάφορα δρώμενα και καθημερινές δραστηριότητες στην πόλη, που δεν θα θυμίζει με τίποτα πολυκατάστημα, έχουν μακροπρόθεσμα σχέδια για αυτό το εγχείρημα. Όλοι οι κάτοικοι θα πληρώνουν ενοίκια και δεν θα πουληθεί το παραμικρό. Η κιτρινομπλέ πολυεθνική θα είναι για πάντα “η κυρία του σπιτιού”, γι’ αυτό όσοι ονειρευτήκατε κάποια αγορά στην Λονδρέζικη Στοχόλμη ξεχάστε την.

nn

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ