Αρχειο

Μια ιστορία με φραμπουάζ και τσίπουρο…

«Σήκω, μη κάθεσαι. Έλα στις Σπέτσες. Άκου τη θάλασσα…»

Look Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μόλις έσκασε ο ήλιος της Άνοιξης. Στη Μεσόγειο, ακόμα και οι πιο σκοτεινές στιγμές του χειμώνα, παίρνουν μια ανάσα ελευθερίας με το πρώτο ανοιξιάτικο φως. Αγάπη και γλυκό κουράγιο έρχονται και σε τραβάνε από το μανίκι. Μία φωνή, σου μιλάει τρυφερά στο αυτί: «Σήκω, μη κάθεσαι. Έλα στις Σπέτσες. Άκου τη θάλασσα…»

Και ξαφνικά βρίσκεσαι στις Σπέτσες. Σχεδόν στα κρυφά απ’ όλους, έχεις αποδράσει. Μικρά απολαυστικά τίποτα σε ξεκλειδώνουν από την ένταση του άγριου χειμώνα, καθώς κάθεσαι στη βεράντα του Ποσειδωνίου, στην προκυμαία των Σπετσών. Γύρω σου, η ιστορία μίας εποχής που η Ελλάδα αγωνιζόταν με αίμα και πίστη – και παράλληλα έχτιζε εκείνη την πανέμορφη, ιδιαίτερη αισθητική της, που θα ονομαζόταν «νεοκλασικό στυλ». Το μέτρο, η αρχιτεκτονική, η λιτότητα του κλασικού, η παράδοση, οι γεύσεις, έτσι όπως γράφτηκαν στη νεοκλασική Ελλάδα και ξαναζωντανεύουν ατόφιες σε αυτό το ιστορικό ξενοδοχείο. Poseidonion Grand Hotel.

n

Βραβείο κοινού 2011, στην κατηγορία «Ιστορικά ξενοδοχεία» από την ελληνική έκδοση του «Conde Nast Traveller». Φέτος, το ξενοδοχείο είναι υποψήφιο στην shortlist της κατηγορίας «Classic Hotels» στα διεθνώς αναγνωρισμένα «Boutique Hotel Awards». Ίσως είναι λίγο περιττό να αναφέρει κανείς όλες αυτές τις διακρίσεις του Poseidonion Grand Hotel, όταν από μόνο του, από την πρώτη ματιά, από την πρώτη στιγμή που πατάς τα υπέροχα μωσαϊκά, του, αγγίζεις τα λευκά λινά τραπεζομάντηλα και αφήνεσαι στη γοητεία του ιστορικού παρελθόντος, σε κερδίζει.

Φέτος, από την 1η Ιουνίου, ο βραβευμένος chef Χριστόφορος Πέσκιας θα δημιουργεί τις γεύσεις που θα συνοδεύουν αυτή την καλαίσθητη εμπειρία που προσφέρει το εστιατόριο «On the Verandah» του ξενοδοχείου. Παραδοσιακές Σπετσιώτικες γεύσεις με απρόοπτους συνδυασμούς και αρώματα Πελοποννήσου και όλα αυτά με τη ματιά ενός σύγχρονου ανθρώπου που αγαπάει το παρελθόν όσο και το σήμερα. Το ίδιο και στο «Library Bar Brasserie», με νέες προτάσεις για πρωινό, πρώτες ύλες από ντόπια προϊόντα, σπιτικές μαρμελάδες και λαχταριστά κέικ. Κι ακόμα δείπνο στο δειλινό με θέα τον Αργοσαρωνικό, απολαμβάνοντας θαυμάσια πιάτα όπως παστίτσιο με foie gras, ντόπιο αρνάκι με βλήτα σε καλοκαιρινό φρικασέ καθώς και το μοναδικό κοτόπουλο με κρούστα από μαρμελάδα λεμονιού και σόγια, σερβιρισμένο με ανατολίτικο πιλάφι και δροσερή σάλτσα γιαουρτιού. Και μόνο ακούγοντας τον ήχο αυτών των πιάτων, νοιώθεις αισιοδοξία…

n

Ακόμα όμως και για όσους δεν μπορούν να απολαύσουν (δύσκολοι καιροί…) την αληθινή εμπειρία του Poseidonion Grand Hotel, υπάρχει ένα θαυμάσιο βιβλίο: «Γλυκίσματα και Κεράσματα από την κουζίνα του Poseidonion Grand Hotel» για να ζήσουν, και μάλιστα δημιουργώντας οι ίδιοι, αυτή την ατμόσφαιρα. Υπέροχα γλυκά και παραδοσιακές συνταγές «με κάτι διαφορετικό» καθώς και χρήσιμα μυστικά και συμβουλές προετοιμασίας, μέσα σε 96 σελίδες, που συνοδεύονται από τις εξαιρετικές φωτογραφίες με γλυκά όπως σορμπέ φραμπουάζ με τσίπουρο, κέικ με κλημεντίνες από ζουμερά μανταρίνια του βιολογικού λαχανόκηπου και τόσα άλλα, σερβιρισμένα στους χώρους του ξενοδοχείου.

n

Μία έκδοση που αξίζει να έχει κανείς, και για έναν λόγο παραπάνω: μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου θα δοθεί για τις ανάγκες στήριξης του Σωματείου Καραβομαραγκών Σπετσών με στόχο την προστασία της ιδιαίτερης αυτής τέχνης και της ναυτικής παράδοσης του νησιού. Το Poseidonion Grand Hotel πάντα έπαιζε έναν δικό του, ιδιαίτερο ρόλο, σε πρωτοβουλίες πολιτισμού στις Σπέτσες.


Πωλείται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία πανελλαδικά καθώς και από τη reception του Poseidonion Grand Hotel

* Τιμή: 25 ευρώ - Συνταγές και Food Styling: Ομάδα Poseidonion Grand Hotel - Φωτογραφίες φαγητού: Ιωάννα Ρουφοπούλου - Φωτογραφίες εσωτερικού χώρου: Ιωάννα Ρουφοπούλου, Βαγγέλης Πατεράκης - Concept & Design: Communication Lab.