Αρχειο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το κέντρο

O δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, μίλησε σε ημερίδα για την κρίση στο κέντρο

53207-117395.jpeg
Γιώργος Καμίνης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20617-50616.jpg

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης μίλησε σε εκδήλωση για την κρίση στο κέντρο της Αθήνας, που διοργάνωσε ο Τομέας Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της Δημοκρατικής Αριστεράς το Σάββατο 3 Μαρτίου.


«…Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η παρέμβαση είναι επείγουσα. Δεν χρειάζονται εξωραϊσμοί, αλλά δραστικά μέτρα οικονομικής και κοινωνικής αναζωογόνησης της πόλης. Απαιτείται στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ενίσχυση της αστικής επιχειρηματικότητας, διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας. Η επιβίωση της πόλης είναι ταυτόσημη με την οικονομία της και τη συνεκτικότητα του κοινωνικού ιστού. Η διεθνής εμπειρία αυτό δείχνει: Η ανασυγκρότηση μιας αστικής περιοχής περνά πρωτίστως από τη βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών και δευτερευόντως από τις αισθητικές ή πράσινες παρεμβάσεις.

Κάποια προβλήματα είναι παλαιότερα. Η μη σχεδιασμένη επέκταση κεντρικών λειτουργιών σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου, ο άναρχος μετασχηματισμός των χρήσεων γης, η τεράστια δυσκολία ανανέωσης του κτιριακού αποθέματος, ο υπερβολικός όγκος κτιρίων και η έλλειψη πρασίνου, χωρίς ανεπαρκή ανάδειξη και αξιοποίηση των πολιτιστικών υποδομών

Άλλα προβλήματα είναι νεότερα : Όπως η ραγδαία αύξηση μεταναστών και η υπερσυγκέντρωση σε περιοχές του κέντρου, ιδίως παράνομων και με χαμηλό βαθμό ενσωμάτωσης. Ταυτόχρονα έχουμε μείωση θέσεων εργασίας και αύξηση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης με παράλληλη υποβάθμιση των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας, την αύξηση των αύξηση αστέγων, τις κοινωνικές εντάσεις και τη ρήξη της κοινωνικής συνοχής…»

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ