STOP στα πυρηνικά (απ’ όπου κι αν προέρχονται)
Υποκριτική χαρακτηρίζει τη στάση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), αναφορικά με τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου. Το Παρατηρητήριο υπενθυμίζει ότι το Ιράν έχει υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών, και επιτρέπει στους εμπειρογνώμονες της ΔΕΑΕ να επισκέπτονται τη χώρα και τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις. Αντιθέτως, το Ισραήλ ούτε έχει υπογράψει τη Συνθήκη ούτε επιτρέπει οποιαδήποτε επίσκεψη από διεθνείς επιθεωρητές προκειμένου να ελέγξουν τις δικές του πυρηνικές δραστηριότητες. Στάση που είναι μονομερής και υποκριτική σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το οποίο τονίζει ότι πρέπει να αναληφθούν διεθνείς πρωτοβουλίες για την απαλλαγή όλης της περιοχής από την πυρηνική απειλή και τη μετατροπή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής σε ζώνη ειρήνης, ελεύθερη από πυρηνικά και όπλα μαζικής καταστροφής. Δες κι εδώ: www.manw.org.
Καταδίκη της Ελλάδας για τον θρησκευτικό όρκο
Την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου σε δικαστικές αίθουσες και ανακριτικές διαδικασίες υποδεικνύει στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Προηγήθηκε καταδικαστική απόφαση σε βάρος της χώρας μας, ύστερα από δύο προσφυγές του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, καθώς 3 μέλη του, οι Π. Δημητράς, Γ. Βαλλιανάτος και Ν. Παπανικολάτου, υποχρεώθηκαν να αποκαλύψουν σε 34 ανακριτικές διαδικασίες ή δίκες ότι δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, προκειμένου να ορκιστούν στην τιμή και τη συνείδησή τους και όχι στο ευαγγέλιο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για την ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. Περισσότερα εδώ: http://cm.greekhelsinki.gr.
Απεργία πείνας στη φυλακή
Έχει χάσει 30 κιλά, έχει υποστεί 4 υπογλυκαιμικά επεισόδια και η υγεία του, σύμφωνα με τους γιατρούς, κινδυνεύει να υποστεί ανήκεστο βλάβη. Ο Παναγιώτης Αβδίκος, υπόδικος και κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, κατηγορούμενος για υπόθεση ναρκωτικών, με μια διακοπή μερικών εβδομάδων βρίσκεται σε απεργία πείνας από τα τέλη Μαΐου, διεκδικώντας την ελευθερία του. Με την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων να λέει ότι «με τη συνέχιση της κράτησής του καταβαραθρώνεται για ακόμα μια φορά το τεκμήριο της αθωότητας, αφού προπληρώνει για αδίκημα που δεν έχει αποδειχτεί ότι διέπραξε». Δες κι εδώ: www.keli.gr.
Καταγγελία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες
Παράνομες συλλήψεις αιτούντων άσυλο στην Αθήνα, που ακολουθούνται από συνοπτική και όχι σε βάθος εξέταση του αιτήματός τους για άσυλο, καταγγέλλει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Η διαδικασία, μάλιστα, επαναλαμβάνεται ακόμη κι όταν οι συλληφθέντες κρατούν στα χέρια τους προσκλήσεις που τους έχουν ήδη επιδοθεί νομίμως και με τις οποίες έχουν οριστεί μεταγενέστερες ημερομηνίες για την εξέταση του αιτήματός τους. «Είναι προφανής η προσπάθεια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να ολοκληρώσει τη διαδικασία ασύλου όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού αιτούντων άσυλο στο μικρότερο δυνατό χρόνο. Μόνο που οι ενέργειες αυτές πρέπει να μη στοχεύουν μόνο στη διεκπεραίωση αλλά να είναι σύννομες και να προστατεύουν τους ανθρώπους αυτούς και τα δικαιώματά τους» σημειώνει το Συμβούλιο.
Δυνάμεις καταστολής Vs κινήματα
Μια άποψη για τις συγκρούσεις στους δρόμους, στις διαδηλώσεις και στις πλατείες, από τον Costa Didac, κοινωνιολόγο, ακτιβιστή, υποστηρικτή του κινήματος των αγανακτισμένων στην Ισπανία (από το τ. 6 της εφημερίδας «Δράση»): «Είμαστε σίγουρα κοντά σε νέες μεθόδους του φασισμού, η αστυνομία, οι στρατιωτικοί και οι μυστικές υπηρεσίες είναι το όπλο του συστήματος, με το οποίο ασκεί κοινωνικό έλεγχο, και γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ωστόσο, πρέπει να εξετάζουμε και άλλους παράγοντες όταν σκεφτόμαστε ότι η βία στους δρόμους θα είναι το κύριο όπλο μας για την πολιτική αλλαγή. Έχουν περισσότερα όπλα από εμάς. Αν το μόνο που θέλουμε είναι να εμπλακούμε σε έναν βίαιο αγώνα, με ταραχές και λεηλασίες, θα απαντήσουν με πυροβολισμούς και εμείς μόνο με πέτρες και μολότοφ. Σίγουρα θα χάσουμε. Και θα χάσουμε, επίσης, μια πιθανή ευρεία λαϊκή υποστήριξη, η οποία είναι απαραίτητη για τη διεξαγωγή μιας ελευθεριακής επανάστασης. Ο αστυνομικός δεν είναι παρά ένα πιόνι στο παιχνίδι τους. Χρειάζεται να δούμε καθαρά το σύνολο του καταπιεστικού μηχανισμού και να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τα πιόνια, αλλά τον βασιλιά και τη βασίλισσα».