- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βλέπουν την κρίση ως πρόκληση. Με πρόσκληση του TEDxAcademy οικονομολόγοι, ακαδημαικοί και άνθρωποι της αγοράς, άνθρωποι με όραμα, έστησαν στο Μουσείο Μπενάκη έναν διάλογο για το τι χρειάζεται η Ελλάδα από εδώ και πέρα.
Larry Keely: «Οι πιο εφευρετικοί είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι αυτοσχεδιάζουν, δημιουργούν από το τίποτα. Από την έλλειψη πόρων στην αφθονία αυτών: αυτή είναι η δύναμη της καινοτομίας».
Πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων σε θέματα καινοτομίας Doblin Inc. «Γκουρού» της καινοτομίας στο Σικάγο
Ηλίας Παπαϊωάννου: «Μας αρέσει το blame game. Κάποιος πρέπει πάντα να φταίει. Κάθε συναλλαγή είναι μια μορφή εμπιστοσύνης. Πόσο εμπιστεύονται οι Έλληνες τους ίδιους τους εαυτούς και τους άλλους; Οι Έλληνες γονείς δεν διδάσκουν στα παιδιά τις έννοιες καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Αλλά τους διδάσκουν να γίνουν πλούσιοι και να τα παν καλά στη ζωή».
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (Harvard) και Κέντρο Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής (CEPR)
Πάσχος Μανδραβέλης: «Η ανάπτυξη είναι σαν τον αιθέρα. Όλοι την επικαλούνται, αλλά κανείς δεν ξέρει πώς θα έρθει. Για το πού πάμε ως κοινωνία χρειαζόμαστε μια θεωρία. Από την ελληνική κοινωνία λείπει η θεωρητική συνοχή για το πού θέλουμε να πάει η κατάσταση».
Αρθρογράφος της «Καθημερινής»
Στάθης Καλύβας: «Η πραγματική τραγωδία δεν είναι τόσο η κρίση όσο η έξοδος σε λάθος κατεύθυνση. Η μετάβαση θα’ ναι επώδυνη. Το να μας σώσουν οι απ’ έξω έχει ξεπεραστεί. Ωστόσο, η κατάρρευση δεν είναι η λύση. Οι κανόνες αλλάζουν τις συμπεριφορές. Δείτε το μετρό. Ένα υπόγειο περιβάλλον χωρίς τις δυσλειτουργίες της Αθήνας από πάνω. Κι αυτό γιατί λειτουργεί με κανόνες».
Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Yale.
Κώστας Αποστολίδης: «Τι είναι αυτά; Παπούτσια. Με αυτά προχωρούμε. Κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Για να γίνει αυτό πρέπει να σπάσουμε τα στερεότυπα. Για να σπάσουμε τα στερεότυπα πρέπει να τα γράψουμε στα παλιά μας τα παπούτσια. Και τότε θα κάνουμε άλματα».
Δ.Σ. και πρόεδρος Δ.Σ της πρωτοποριακής ελληνικής εταιρείας στην έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων και υπηρεσιών, Raycap Corporation
Γιάννης Βαρουφάκης: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στη διαδικασία αποσύνθεσης. Ένας τερμίτης τρώει τα θεμέλια της. Στο τέλος το μόνο που θα μείνει είναι ένα κενό κέλυφος για να μας θυμίζει τι ήταν κάποτε η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Καθηγητής Οικονομικής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών
Adital Ela: «Έμαθα να δουλεύω με τα πράγματα ως έχουν και όχι όπως θα ήθελα εγώ να είναι».
Ιδρύτρια και ΔΣ της εταιρείας S-SENSE-DESIGN με έμφαση στο οικολογικό αειφόρο design
Helena Chari: «Το ηλικιακό γκρουπ 15-44 στην Ελλάδα εμπιστεύεται το ίντερνετ όσο κανέναν άλλο θεσμό. Δεν είμαστε απλά συνδεδεμένοι στο ίντερνετ, είμαστε και πολυλογάδες. Αφιερώνουμε περισσότερες από επτά ώρες την εβδομάδα στα social media. Τα social media είναι το μέλλον του μάρκετινγκ. Σε ένα κλειστό και περιορισμένο παρελθόν, εγώ λέω: ‘Sorry, we’ re open’».
Managing Director της εταιρείας ερευνών TNS ICAP
Eve Geroulis: «Το Σύνταγμα ήταν η δική μας στιγμή της πλατείας Ταχρίρ. Ένιωσα ότι αυτή ήταν η στιγμή της Ελλάδας και μετά ήρθαν οι διακοπές του Αυγούστου και όλοι εξαφανίστηκαν. Ένιωσα ότι υπάρχει κάτι σουρεαλιστικό σε όλη αυτήν την κατάσταση. Το να μουντζώνεις τη βουλή είναι παιδαριώδες και απογοητευτικό. Δεν οδηγεί πουθενά».
Marketing Strategist και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Loyola του Σικάγο.