The Hive Architects: Ενώνοντας αρχιτεκτονική & ανθρώπινες εμπειρίες
Design & Αρχιτεκτονικη

The Hive Architects: Ενώνοντας αρχιτεκτονική και ανθρώπινες εμπειρίες

«Στόχος μας, η παραγωγή αρχιτεκτονικής που κατανοεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του»
Ελένη Βαρδάκη
Ελένη Βαρδάκη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

The Ηive Architects: Η ελληνική αρχιτεκτονική ομάδα που δημιουργεί με γνώμονα τη βιωσιμότητα και τις ξεχωριστές ανάγκες κάθε πελάτη

O καθένας μας είναι διαφορετικός, έχει τη δική του ιδιαίτερη καθημερινότητα και ξεχωριστή αισθητική. Κάποιοι δηλώνουν λάτρεις των έντονων χρωμάτων, άλλοι προτιμάμε την ηρεμία των γήινων τόνων ενώ υπάρχουν στιγμές που αισθανόμαστε πως δεν χωράμε πουθενά. Οι ανθρώπινες ανάγκες είναι πολλαπλές και συνήθως σύνθετες. Για αυτό και είναι σημαντικό οι χώροι που επιλέγουμε να ξεκουραζόμαστε, να διασκεδάζουμε, να δημιουργούμε στιγμές, να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο στις επιθυμίες μας. Να είναι ένας συνδυασμός ποιότητας αλλά και προσωπικής εμπειρίας. Ένα μέρος που θα έχει ταυτότητα και που δεν θα αποτελείαπλά ένα ακόμα αποστειρωμένο «τέλειο» έργο. Αυτή είναι και η φιλοσοφία του αρχιτεκτονικού γραφείου The HiveArchitects, της ομάδας που λειτουργεί με γνώμονα τη λειτουργικότητα και τις προσωπικές ανάγκες του εκάστοτε πελάτη, παράγοντας αρχιτεκτονική που προσδιορίζεται από τις διαρκώς μεταβαλλόμενες αρχές του κάθε έργου.

Ανακαλύπτοντας τον κόσμο των The Ηive Architects

To αρχιτεκτονικό γραφείο The Hive Architectsιδρύθηκε το 2020, με έδρα την Αθήνα, από τον Μιχαήλ Ξηρόκωστα και τον Θεόδωρο Πανόπουλο. Στόχος τους, ο σχεδιασμός χώρων και ποιοτήτων προσιτών στο χρήστη, με σεβασμό πάντοτε στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον. Κάθε έργο είναι μια νέα πρόκληση για τους ίδιους, μιας και μέσω τη δημιουργικής διαδικασίας ανακαλύπτονται νέοι κόσμοι που έρχονται να απαντήσουν σε νέα ερωτήματα και προκλήσεις, τόσο αρχετυπικά, όσο και της εκάστοτε εποχής. Τα σχέδια τους ταξιδεύουν σε πολλά μέρη της Ελλάδας, τόσο της ηπειρωτικής, όσο και της νησιωτικής, με έμφαση στις Κυκλάδες. Κύριο πεδίο μελέτης αποτελούν επίσης οι  πολυτελείς κατοικίες και τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, εντός και εκτός σχεδίου, καθώς και έργα πολυκατοικιών στο πλαίσιο του απαιτητικού αστικού περιβάλλοντος.

The Hive Architects: Ενώνοντας αρχιτεκτονική & ανθρώπινες εμπειρίες
Μιχαήλ Ξηροκώστας και Θεόδωρος Πανόπουλος

Η αρχιτεκτονική μας βασίζεται σε μορφικές υπερβάσεις, ορίζοντας μια πολυδιάστατη αφήγηση βιωμάτων. 

The Hive Architects: Ενώνοντας αρχιτεκτονική & ανθρώπινες εμπειρίες
Μιχαήλ Ξηροκώστας και Θεόδωρος Πανόπουλος

Η αρχιτεκτονική μας βασίζεται σε μορφικές υπερβάσεις, ορίζοντας μια πολυδιάστατη αφήγηση βιωμάτων. 

Η ομάδα του γραφείου The Hive Αrchitects έχει εξελίξει έναν δικό της τρόπο σκέψης, το Hive Mind, όπως το αποκαλεί. Ένα πολύ σημαντικό μεθοδολογικό εργαλείο, το οποίο προωθεί τη συλλογική νοημοσύνη, θέλοντας έτσι να κατανοήσουν σε βάθος τις ουσιαστικές ανάγκες του πελάτη, προσφέροντάς του τον χώρο με το οποίο θα κάνει perfect match. Μια ανθρωποκεντρική φιλοσοφία, που έρχεται να δώσει υπόσταση σε όσα έχουμε φανταστεί. Στο πορτφόλιο των The Hive Αrchitects θα δει κάνεις σχέδια, προτάσεις και χώρους απόλυτα εντυπωσιακούς αλλά ταυτόχρονα με εξισορροπημένους συνδυασμούς, τόσο υλικών όσο και υφών, που πιθανότατα θα τα κοιτάξει ξανά για να βεβαιωθεί ότι είναι αληθινά. Θα ανακαλύψει έναν κόσμο πλούσιων και κυρίως, διαφορετικών επιλογών, δείχνοντάς του πως με την κατάλληλη ομάδα, όλα είναι εφικτά.

The Hive Architects: Ενώνοντας αρχιτεκτονική & ανθρώπινες εμπειρίες
Τοποθεσία: Καματερό. Αρχιτεκτονική μελέτη και κατασκευή: The Hive Architects. Αρχιτέκτονες: Μιχαήλ Ξηρόκωστας, Θεόδωρος Πανόπουλος. Έτος κατασκευής: 2021 

Τοποθεσία: Καματερό. Αρχιτεκτονική μελέτη και κατασκευή: The Hive Architects. Αρχιτέκτονες: Μιχαήλ Ξηρόκωστας, Θεόδωρος Πανόπουλος. Έτος κατασκευής: 2021 

Η Αθήνα των The Hive Αrchitects

Μεταφερόμαστε δυτικά της Αθήνας, σε μια ήσυχη διασταύρωση, με πρωταγωνίστρια μια διπλοκατοικία, αποτελούμενη από δύο κυβιστικές εξάρσεις. Η είσοδος είναι ιδιαίτερη, σχεδόν ουτοπική, καθώς δύο καμπύλα τοιχία που συγκρατούν το οικοδόμημα, δίνουν την αίσθηση της αιώρησης. Οι δύο πανομοιότυπες κατοικίες χωρίζονται σε δύο λειτουργικές ζώνες: αυτή των χώρων ύπνου και αυτή των χώρων διημέρευσης. Χάρη στους περιμετρικούς εξώστες, η χωρική αίσθηση των κατοικιών επεκτείνεται αισθητά, δημιουργώντας μέσω των μεγάλων υαλοστάσιων ένα ευήλιο περιβάλλον. Άπλετο φως, αίσθηση ελευθερίας και οπτική συνέχεια ενισχύουν το ευ ζην. Ένα αρχιτεκτονικό έργο με έντονες επιρροές από το μοντέρνο κίνημα, ιδανικό για όσους επιζητούν ηρεμία στον αστικό κόσμο της Αθήνας.

Τα κτήρια που θυμίζουν πλάνα από ακριβή κινηματογραφική ταινία, μερικές φορές βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, χωρίς να χρειάζεται να πάμε μακριά. Η εμβληματική επταώροφη πολυκατοικία, C3 Residence, είναι ένα από τα έργα που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, στην περιοχή των Πετραλώνων. Στόχος της, να ενσωματωθεί σε μια μια ζωντανή, εναλλακτική γειτονιά της πόλης, επαναπροσδιορίζοντας ταυτόχρονα την εμπειρία από τους έντονους ρυθμούς και το ανομοιόμορφο πυκνό ιστό της σύγχρονης Αθήνας. Η πολυκατοικία των οκτώ διαμερισμάτων και της μίας διώροφης μεζονέτας, ξεδιπλώνει την γεωμετρία της, διασφαλίζοντας τις μέγιστες δυνατές οπτικές φυγές αλλά και την ιδιωτικότητα κάθε ενοίκου. Ας είμαστε ειλικρινείς, τα σπίτια στην πρωτεύουσα δεν φημίζονται για την ηχομόνωσή τους και αίσθηση προσωπικού χώρου, ωστόσο οι The ΗiveArchitects έρχονται να το αλλάξουν αυτό. Το C3 Residence είναι ένα project που δίνει έμφαση στην ποιότητα ζωής, επιδιώκοντας παράλληλα τη βελτίωση του μικροκλίματος κάθε κατοικίας, με την ενσωμάτωση πρασίνου στα μπαλκόνια.

The Hive Architects: Ενώνοντας αρχιτεκτονική και ανθρώπινες εμπειρίες

Τα αρχιτεκτονικά έργα των The Ηive Architects εντοπίζονται και στα Βόρεια Προάστια. Είτε είστε λάτρεις του πράσινου στοιχείου, είτε της γαλάζιας θέας, υπάρχει ο σχεδιασμός που θα καλύψει κάθε σας αίσθημα και ανάγκη. Στο Χαλάνδρι συναντάμε την πενταώροφη πολυκατοικία Α03, η οποία περιλαμβάνει μια ποικιλία οροφοδιαμερισμάτων, χωρίς όμως να θυσιάζεται η μορφολογική τους συνοχή. Μέσω της εναλλαγής εσωτερικού, εξωτερικού και φυτεμένου χώρου διαβαθμίζεται η εξωστρέφεια της πολυκατοικίας, δημιουργώντας έτσι πολλές διαφορετικές ποιότητες αρχιτεκτονικών χώρων. Άλλωστε στην άνεση δεν υπάρχουν περιορισμοί. Σε λιγότερους ορόφους αλλά εξίσου εντυπωσιακή όψη συναντάμε το έργο ανέγερσης μιας διώροφης μονοκατοικίας με κολυμβητική δεξαμενή στην περιοχή Κόκκινο λιμανάκι του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου. Χάρη στην πρωτότυπη σύνθεσή της η οποία συνδυάζει σύγχρονα και φυσικά υλικά, προσφέρει στον επισκέπτη την απόλυτη εναρμόνισή του με φυσικό περιβάλλον, μέσω ενός σύγχρονου πλαισίου.

Η Αθήνα εμφανίζεται σε πολλές αποχρώσες, περιόχες, τετραγωνικά και υφές, όμως ο κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά είναι το Ηive Mind. Δημιουργώντας έργα τόσο μοναδικά όσο και οι επιθυμίες μας, αλλά διατηρώντας πάντοτε όσο το δυνατόν περισσότερο τη λειτουργικότητα του χώρου, οι The Ηive Architects χαρίζουν άνεση και ομορφιά στην καθημερινότητά μας. Και επειδή Ελλάδα δεν σημαίνει μονάχα Αθήνα, η ομάδα των The Ηive Architects αποφασίζει να εξερευνήσει το Αιγαίο.

Οι Κυκλάδες των The Ηive Architects

Ora D’Oro, Το νέο ξενοδοχείο στη Χώρα της Κύθνου
Ora D’Oro, Το νέο ξενοδοχείο στη Χώρα της Κύθνου

Ora D’Oro, Το νέο ξενοδοχείο στη Χώρα της Κύθνου

Ώρα να αναδειχθεί η ομορφιά και η φύση της νησιωτικής Ελλάδας, ξεκινώντας από το νησί της Κύθνου. Το Ora D’Oro είναι ένα διώροφο ξενοδοχειακό συγκρότημα στις παρυφές της Χώρας του νησιού. Η προσέγγιση της ομάδας ήταν να δημιουργήσουμε την συνθήκη του αιγιαλού κατά την Δύση του ηλίου, έχοντας ως αφετηρία μας τον βορειοδυτικό προσανατολισμό του οικοπέδου. Αντλώντας έμπνευση από την κυκλαδίτικη πρωτεύουσα, σχεδίασαν ένα «χωριό» από δίκλινα δωμάτια με βάση τον λευκό σοβά, δημιουργώντας μια καμπυλόγραμμη ογκοπλασία η οποία στρέφεται προς την κοινόχρηστη πισίνα, την «παραλία». Ο όγκος έχει σμιλευτεί από την δύναμη της θάλασσας, σχηματίζοντας μια αλληλουχία καμπύλων και ακμών. Η πρόθεση μας αυτή εκφράζεται μορφολογικά, καθώς λευκοί όγκοι σε ολίσθηση χαρίζουν ενδιαφέρουσες οπτικές φυγές, επιτρέποντας να κυριαρχεί το φως και η θέα σε όλους τους χώρους, ενώ παράλληλα διατηρείται η ιδιωτικότητα των επισκεπτών. Η χρωματική παλέτα και η γενική αίσθηση για τον εσωτερικό σχεδιασμό των δωματίων ήταν το θερμό φως που προσδίδει το ηλιοβασίλεμα, κατά τη διάρκεια αυτού, η ένταση του φωτός διαχέεται ομοίως μέσα στην ατμόσφαιρα, προσφέροντας έναν ζεστό φωτισμό. Ορισμένες από τις αποχρώσεις που αποδίδουν τον ουρανό του ηλιοβασιλέματος χρησιμοποιήθηκαν για τα υλικά, τους ασβεστωμένους τοίχους και την εσωτερική διακόσμηση.

Στο ίδιο νησί, το αρχιτεκτονικό έργο, συμπληρώνει η ανέγερση ενός συγκροτήματος 6 αυτοτελώς εξυπηρετούμενων τουριστικών καταλυμάτων στην περιοχή Επισκοπή, να αποτελεί ορόσημο της σχεδιαστικής γραφής τους. Βασικό μέλημα, η διατήρηση του χαρακτήρα του τοπίου και η ένταξη των καταλυμάτων στον περιβάλλοντα χώρο. Ένα τοπίο με επιχρίσματα λευκών και γήινων αποχρώσεων, που λειτουργεί ως καμβάς για τα νέα κατοικήσιμα, ογκοπλαστικά περίτεχνα αλλά και τέλεια αφομοιωμένα στην τοπολογία του εδάφους καταλύματα. Σεβόμενοι το φυσικό τοπίο, επιλέγονται υλικά που ακολουθούν την αρχιτεκτονική της περιοχής, μεταφράζοντας µε σύγχρονους όρους τα χαρακτηριστικά της. Με την ίδια φιλοσοφία, οι The ΗiveArchitects μεταφέρονται στον Μώλο Πάρου, δημιουργώντας αυτή την φορά έναν σύγχρονο αμπελώνα. Το υπάρχον κτίσμα ενοποιείται αρμονικά με τον περιβάλλοντα χώρο, ωστόσο ο εσωτερικός χώρος σχεδιάζεται εκ νέου, επαναπροσδιορίζοντας τη λειτουργικότητα του οικοδομήματος. Οι χώροι διημέρευσης στρέφονται προς τη θέα και έτσι η συνεχής οπτική επαφή με το τοπίο ενισχύει την αλληλεπίδραση μεταξύ του κτίσματος και του περιβάλλοντός του.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο The Ηive Architects βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τη φύση, δημιουργώντας την κατάλληλη κάθε φορά ισορροπία, στα σχέδια, στα υλικά και στις εικόνες που επιλέγει. Έμπνευση του όλα όσα μας κάνουν να αισθανόμαστε οικειότητα, ασφάλεια, γαλήνη. Μία νέα ομάδα αρχιτεκτόνων με καινοτόμες ιδέες και εναλλακτική οπτική, έρχονται για να αναδείξουν την ελληνική ομορφιά, με σύγχρονους όρους, αλλά διατηρώντας την ιστορία και παράδοσή της.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα