Smart Life

Ελιά: το νόστιμο εστιατόριο της Ξάνθης

Η ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εστιατόριο Ελιά, Ξάνθη

Η Ελιά είναι το εστιατόριο που πρέπει να επισκεφθείς, αν βρεθείς στην Ξάνθη

Η Ξάνθη είναι ένας όμορφος τόπος της πατρίδας μας και αξίζει να την επισκεφθεί κανείς όλες τις εποχές του χρόνου, αν και την περίοδο των Αποκριών έχει την τιμητική της λίγο παραπάνω χάρη στο ξακουστό Ξανθιώτικο Καρναβάλι. Αν, λοιπόν σε βγάλει η καρναβαλική σου επιθυμία φέτος προς τα εκεί, αλλά και για όποια άλλη στιγμή, έχουμε να σου προτείνουμε έναν εξαιρετικό προορισμό γευσιγνωσίας. Ο λόγος για την Ελιά, το νόστιμο εστιατόριο που πειραματίζεται με την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Θα το βρεις στους πρόποδες της παλαιάς πόλης, απέναντι από την Πυροσβεστική και είναι πολλοί οι λόγοι για να το επισκεφθείς.

Εστιατόριο Ελιά, Ξάνθη

Η Ελιά είναι δημιούργημα του Απόστολου και του Αλέξανδρου Γκαλέντζου. Έχοντας και οι δυο δουλέψει για χρόνια στην εστίαση, αποφάσισαν το 2020 να ανοίξουν το δικό τους εστιατόριο στη γενέτειρά τους. Μάλιστα, τα δύο αδέρφια τυχαίνει να προέρχονται από οικογένεια εστιατόρων και αυτή η «προϋπηρεσία» γίνεται αντιληπτή σε όλες τις πτυχές της Ελιάς. Το καταλαβαίνεις από την αρχή, με το που μπεις στην όμορφη, φωτεινή σάλα και δεις την ανοιχτή κουζίνα με τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο στο κέντρο της. Σε αυτή την κουζίνα συμβαίνουν τα μαγειρικά θαύματα του σεφ Παναγιώτη Μαργαρώνη.

Εστιατόριο Ελιά, Ξάνθη

Το μενού έχει αναφορές στην ελληνική μαγειρική παράδοση και όλα τα πιάτα που περιλαμβάνει είναι χειροποίητα, με πρώτες ύλες που επιλέγονται προσεκτικά αποκλειστικά από ντόπιους παραγωγούς. Τι να δοκιμάσεις; Από τα ορεκτικά, τα παστουρμαδοπιτάκια με Κασέρι Ξάνθης είναι μία εξαιρετική επιλογή, το ίδιο και ο παραδοσιακός ξανθιώτικος τζιγεροσαρμάς που εδώ θα δοκιμάσεις σε μορφή arancini - ένα πεντανόστιμο πιάτο που παντρεύει την ελληνική γεύση με την ιταλική τεχνοτροπία. Μην παραλείψεις τις σπιτικές χειροποίητες αλοιφές όπως είναι η κοπανιστή, το τζατζίκι και η φάβα, αλλά ούτε το ψητό ταλαγάνι με το χειροποίητο γλυκό σταφύλι και την πιπεριά Φλωρίνης.

Εστιατόριο Ελιά, Ξάνθη

Ειδική μνεία, όμως, αξίζει στα πιάτα που σιγομαγειρεύονται στον ξυλόφουρνο. Σε αυτά ανήκουν τα μοσχαρίσια short ribs με πουρέ πατάτας και μανιταριών και λάδι τρούφας, η μοσχαρίσια ουρά με παπαρδέλες και γραβιέρα Κρήτης, το μοσχαρίσιο οσομπούκο με κριθαράκι και γραβιέρα Κρήτης, αλλά και τα υπέροχα χοιρινά μάγουλα με τον γευστικότατο πουρέ μελιτζάνας και σάλτσα από κρασί. Σε περίπτωση που δεν θες κρέας, να ξέρεις ότι στην Ελιά φτιάχνουν εξαιρετικό ριζότο με ραγού μανιταριών, λάδι μυρωδικών και παρμεζάνα, αλλά κι ένα κριθαρότο γαρίδας με χειροποίητη μπισκ και σχοινόπρασο - σκέτο ποίημα!

Εστιατόριο Ελιά, Ξάνθη

Άλλα πιάτα που αξίζουν την προσοχή σου είναι οι (πραγματικά άπαιχτες!) τηγανιές, η μερακλίδικη σταβλίσια χοιρινή ή μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα που σερβίρεται με ψητές πατάτες baby, αλλά και τα πιάτα με ψάρι και θαλασσινά ημέρας. Για παράδειγμα, θα δοκιμάσεις νόστιμα τηγανητά όπως θράψαλο και γαύρο και δεν θα φύγεις χωρίς έστω μία μπουκιά από τα μύδια αχνιστά ή τις γαρίδες σαγανάκι! Για να συνοδέψεις το γεύμα σου θα βρεις μία καλά ενημερωμένη wine list με κρασιά αποκλειστικά από τον ελληνικό αμπελώνα.

Το ταξίδι γεύσης την Ελιά είναι μία εμπειρία που αξίζει να ζήσεις την επόμενη φορά που θα επισκεφτείς την πανέμορφη Ξάνθη. Ακολούθησέ τους στα social media για να μάθεις περισσότερα.

Ύδρας 25, Ξάνθη τηλ: 2541300844, Fb: Ελιά, Instagram: @elia.greekcuisine, TikTok: @elia.greekcuisine

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ