Smart Life

Πράξεις ανιδιοτέλειας στον απόηχο μιας καταστροφικής πλημμύρας

Από την καταστροφή στην αποκατάσταση: Οι εθελοντικές δράσεις καθαρισμού από Dixan και MyMarket στον δήμο Βόλου

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι εθελοντικές δράσεις καθαρισμού του Dixan

Οι εθελοντικές δράσεις καθαρισμού του Dixan επέστρεψαν με το μήνυμα: «Καθάρισε σε Βάθος - Καθάρισε στην Πηγή».

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια βάλλεται συχνά από πλημμύρες και φυσικές καταστροφές όλων των ειδών που έχουν προκαλέσει χάος στις κοινότητες, καθώς και εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, υποδομές και φυσικά στο περιβάλλον. Μετά από τέτοιας έκτασης καταστροφές, η σημασία του εθελοντισμού στη διαδικασία καθαρισμού είναι ανεκτίμητη. Αυτές οι πράξεις ανιδιοτέλειας και κοινοτικού πνεύματος διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη βοήθεια των πληγεισών περιοχών να ανακάμψουν και να ανοικοδομηθούν.

Οι εθελοντικές δράσεις καθαρισμού του Dixan

Στον απόηχο μιας καταστροφικής πλημμύρας, η διαδικασία καθαρισμού εκτείνεται πέρα από την άμεση ανακούφιση και την ενότητα της κοινότητας, έχοντας βαθιές συνέπειες στην αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της ρύπανσης του εδάφους, καθιστώντας την εθελοντική δέσμευση ακόμη πιο κρίσιμη.

Οι πλημμύρες συχνά μεταφέρουν μαζί τους ένα μείγμα ρύπων, συμπεριλαμβανομένων χημικών ουσιών, λυμάτων και συντριμμιών, που μπορεί να οδηγήσουν σε ρύπανση του εδάφους. Όταν οι εθελοντές συμμετέχουν στον καθαρισμό από πλημμύρες, διαδραματίζουν ζωτικής σημασίας ρόλο στην πρόληψη ή τον μετριασμό της ρύπανσης του εδάφους. Με την ταχεία απομάκρυνση των συντριμμιών, τη σωστή διάθεση των επικίνδυνων υλικών και την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, οι εθελοντές συμβάλλουν στην προστασία του εδάφους από μακροχρόνιες ζημιές. Αυτό, όχι μόνο βοηθά στην αποκατάσταση της περιοχής, αλλά και στην προστασία της γονιμότητας και της συνολικής υγείας του εδάφους.

Οι εθελοντικές δράσεις καθαρισμού του Dixan

Έχοντας ως στόχο τη δημιουργία ενός καθαρότερου περιβάλλοντος για όλους μας και την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της ρύπανσης του εδάφους, του υδροφόρου ορίζοντα και των θαλασσών από απορρίμματα, το Dixan επέστρεψε, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, με την πρωτοβουλία "Καθάρισε σε Βάθος - Καθάρισε στην Πηγή". Η εθελοντική ομάδα του Dixan, σε συνεργασία με τοπικούς εθελοντικούς οργανισμούς, περιβαλλοντικούς και φορείς, καθώς και την τοπική αυτοδιοίκηση, συνεχίζει να καθαρίζει με συνέπεια την Ελλάδα από σκουπίδια. 

Στελέχη της Henkel Hellas και των καταστημάτων My market βρέθηκαν στο ρέμα Καλιακούδας στον Βόλο συμβάλλοντας σημαντικά στην αποσυμφόρηση της περιοχής από απορρίμματα και πλαστικά. Από την δράση δεν έλειπε φυσικά ο αγαπημένος ηθοποιός και αναπόσπαστο μέλος της εθελοντικής ομάδας, Νίκος Κουρής, ο οποίος συνέβαλε εξίσου στην καθαριότητα του ρέματος Καλιακούδας που είχε πληγεί από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία "Daniel". Το Ρέμα Ξηριά, ή αλλιώς Καλιακούδας, στον Βόλο πηγάζει από τη λίμνη Κάρλα, η οποία αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα.

Οι εθελοντικές δράσεις καθαρισμού του Dixan

Για να καθαρίσουν καλύτερα και πιο αποδοτικά την περιοχή, η Henkel και το Dixan έστειλαν δύο μηχανήματα βαρέου τύπου. Τα μηχανήματα αυτά παρέμειναν στο σημείο για τρεις ολόκληρες μέρες μετά τη δράση, για να μαζέψουν ακόμα περισσότερα απορρίμματα. Έτσι, οι εθελοντές της Henkel και των My Market, μαζί, έβαλαν τα δυνατά τους και συγκέντρωσαν ένα τόνο απορριμμάτων και ένα τόνο οργανικών υλικών καθαρίζοντας σε βάθος τις μάζες σκουπιδιών και πλαστικού που βρίσκονταν κατά μήκος του υγροτόπου. 

Οι εθελοντικές δράσεις καθαρισμού του Dixan

Η δέσμευση της Henkel και του Dixan για έναν πιο καθαρό πλανήτη, αναγνωρίζοντας την αξία της καθαριότητας για την ανθρώπινη υγεία και ευημερία, αποτελεί κατευθυντήρια δύναμη για όλες τις δράσεις του προγράμματος "Καθάρισε σε Βάθος - Καθάρισε στην Πηγή". Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών δράσης του, το πρόγραμμα έχει εξερευνήσει 48 διαφορετικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποιώντας δράσεις σε θάλασσες, ακτές, ποτάμια, λίμνες, υγροτόπους, αλλά και σε αστικά άλση, πάρκα και δάση. Αντίστοιχες δράσεις είναι παράδειγμα προς μίμηση καθώς αποτελούν σημαντικό βήμα για τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και την προστασία της βιοποικιλότητας και ευαισθητοποιούν το κοινό σχετικά με τη σημασία της καθαριότητας και της ανακύκλωσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ