Smart Life

Market Pass: το μέτρο ενίσχυσης των νοικοκυριών συνεχίζεται

Πότε κλείνει η πλατφόρμα αιτήσεων για το Market Pass

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
market_pass
© Unsplash +

Market Pass: Aιτήσεις από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2023.

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης που ταλανίζει τις οικονομίες ήταν και παραμένει η ελάφρυνση των νοικοκυριών από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, υλοποιήθηκε τους προηγούμενους μήνες και θα συνεχιστεί και τους επόμενους το πρόγραμμα «Ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους αγορών (Market Pass)».

Μέσω του Market Pass επιδοτήθηκαν περίπου 2.900.000 δικαιούχοι με ποσό άνω των 500.000.000,00€ για το σύνολο του εξαμήνου Φεβρουάριος-Ιούλιος 2023, με πίστωση είτε σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, είτε σε τραπεζικό λογαριασμό. Από το σύνολο των πολιτών που επέλεξαν ως τρόπο χορήγησης την πίστωση της οικονομικής ενίσχυσης σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, άνω του 97% αυτών έχει πραγματοποιήσει συναλλαγές, αναλώνοντας το 92,5% του ποσού που αντιστοιχεί στην ενίσχυση. Αναλυτικότερα, τα ποσοστά των αναλωθέντων ποσών ανά ειδική Κατηγορία Επιχείρησης είναι τα εξής:

  • Παντοπωλεία, Σούπερ Μάρκετ   88,29%
  • Κρεοπωλεία    3,46%
  • Καταστήματα ζαχαροπλαστικής  0,84%
  • Αρτοποιεία     2,74%
  • Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων    0,20%
  • Διάφορα καταστήματα τροφίμων      4,47%

Προκειμένου μάλιστα τα νοικοκυριά να ανακουφιστούν ακόμα περισσότερο από την αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή και το βάρος των καθημερινών αγορών, αποφασίστηκε και νομοθετήθηκε η παράταση της δράσης Market Pass για τους μήνες Αύγουστο έως και Οκτώβριο 2023. Η συγκεκριμένη ενίσχυση αφορά τόσο στους δικαιούχους του Market Pass 1 (ενίσχυση μηνών Φεβρουαρίου-Ιουλίου 2023), όσο και στους νέους δικαιούχους, κατόπιν αίτησης. Οι πρώτοι δε χρειάζεται να υποβάλουν νέα αίτηση, εκτός εάν επιθυμούν να τροποποιήσουν τον τρόπο χορήγησης της ενίσχυσης από ψηφιακή χρεωστική κάρτα σε τραπεζικό λογαριασμό, και αντίστροφα, ή εάν έχει μεταβληθεί ο αριθμός IBAN του τραπεζικού λογαριασμού της επιλογής τους.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται από την 15η Σεπτεμβρίου 2023 έως και την 31η Οκτωβρίου 2023. Όσον αφορά τις προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης και τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού, θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2022. Επίσης, η ισχύς των ψηφιακών χρεωστικών καρτών που είχαν εκδοθεί για το εξάμηνο Φεβρουάριος-Ιούλιος 2023 παρατείνεται έως την 31η-12-2023, ενώ, αντίστοιχα, οι κάρτες που πρόκειται να εκδοθούν για τους μήνες Αύγουστο έως και Οκτώβριο 2023 θα έχουν κι αυτές ισχύ έως την 31η-12-2023.

Το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης Market Pass υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας ΜΑΕ (ΚτΠ ΜΑΕ) σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

market_pass_logo
fasa_logotypon

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ