Κοπέλα κρατάει κρεμάστρες με ρούχα
© Unsplash/ Oleg Ivanov
Smart Life

Τι γίνονται τα ρούχα που δεν φοράμε;

Η Κοινωνική Ντουλάπα Skip δίνει δεύτερη ζωή στα ρούχα μας και καλύτερη ζωή στον πλανήτη
114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Κοινωνική Ντουλάπα Skip κλείνει ένα χρόνο λειτουργίας

Ποιος είναι ο κύκλος ζωής ενός ρούχου; Αγορά, χρήση και μετά τι; Ποια είναι η πορεία τους; Τα φοράμε όλα ή μήπως πολλά από αυτά, που αγοράσαμε κάποτε, καταλήγουν να πιάνουν άσκοπα χώρο στην ντουλάπα μας και να λησμονούν στιγμές δόξας; Δυστυχώς αυτό μοιάζει συνηθισμένο. Αλλά η ερώτηση που με προβληματίζει πραγματικά είναι: Γιατί καταλήγουμε να μη φοράμε τα ρούχα μας;

Ένας από τους πιο συνήθεις λόγους είναι ότι φθάρθηκαν. Σίγουρα όλοι έχουμε ένα, τουλάχιστον, ρούχο που έχει συναισθηματική αξία για μας, το φοράμε συνέχεια και έχει γεμίσει μπαλώματα.

Άλλες φορές δανείσαμε ένα ρούχο και δεν το ξαναείδαμε ποτέ. Εγώ σίγουρα. Το μόνο που με χαροποιεί είναι που τουλάχιστον αυτό το ρούχο αξιοποιείται από κάποιον άλλο τώρα.

Φυσικά είναι και η μόδα που αλλάζει. «Τι πιο σύνηθες», θα σκεφτεί κανείς. Ακόμα και έτσι, όμως, προκύπτουν ρούχα αφόρετα ή ελάχιστα φορεμένα, όσο καλή και να είναι η ποιότητά τους.

Βέβαια, υπάρχουν και αυτά που ξεχνιούνται στο πίσω μέρος της ντουλάπας. Είτε γιατί ο ενθουσιασμός μας κράτησε μέχρι το ταμείο του καταστήματος, είτε επειδή άλλαξε το γούστο και η διαθεσή μας πλέον δεν μας εκφράζουν, είτε γιατί το σώμα μας άλλαξε και δε μας χωράνε.

μπλούζες τσάντες και απορρυπαντικά skip

Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά η κατάληξη δυστυχώς ίδια και άδοξη. Τα περισσότερα ρούχα καταλήγουν αργά η γρήγορα σε κάδους απορριμμάτων και ύστερα στις χωματερές. Ακόμα και να τα μεταπουλήσουμε, πολλές φορές δεν είναι αρκετό. Μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι αξίας και ενίσχυσης της υπερκατανάλωσης, παρά πρόταση βιωσιμότητας. Είναι, ωστόσο, στο χέρι μας να αλλάξουμε το τέλος της ιστορίας αυτών των ρούχων. Αφού καταλήγουμε πάντα με περισσευούμενα ρούχα, μπορούμε να τα δώσουμε ώστε να αξιοποιηθούν από ανθρώπους, που πραγματικά τα χρειάζονται. Σε αυτό, έρχεται να προσφέρει τον τρόπο η Κοινωνική Ντουλάπα Skip, που κλείνει ένα χρόνο λειτουργίας και «γιορτάζει» για όλα τα ρούχα που βρήκαν ήδη δεύτερη ζωή.

μπλούζες τσάντες και απορρυπαντικά skip

Τι είναι η Κοινωνική Ντουλάπα Skip;

Είναι μια πρωτοβουλία της μάρκας Skip και του οργανισμού Fabric Republic, που καλεί τον κόσμο να ανακυκλώσει τα ρούχα του στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, που έχουν στηθεί σε 5 κεντρικά σημεία της Αθήνας. Οι Κοινωνικές Ντουλάπες Skip βρίσκονται στους Δήμους Αλίμου, Κηφισιάς-Νέας Ερυθραίας και Ζωγράφου, στο The Ellinikon Experience Park, καθώς και στο Ολυμπιακό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ). Καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες σύντομα ο κόσμος θα μπορεί να βρει 5 νέες Κοινωνικές Ντουλάπες Skip στο χαρακτηριστικό σχήμα t-shirt φιλοτεχνημένες από street artists, εντός κι εκτός Αττικής.

Τα ρούχα που συλλέγονται από τις Κοινωνικές Ντουλάπες πλένονται με απορρυπαντικά Skip, επιδιορθώνονται και ύστερα η Fabric Republic τα διαθέτει σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

απορρυπαντικά και τσάντες κοινωνική ντουλάπα skip

Η Κοινωνική Ντουλάπα Skip κάνει την διαφορά

Εκτός από τον κοινωνικό της στόχο, η πρωτοβουλία έχει επίσης περιβαλλοντικό χαρακτήρα, καθώς συνδέεται με τη μείωση των εκπομπών CO2, από την παραγωγή νέων ρούχων. Κατά τη διάρκεια ενός έτους, αυτή η πρωτοβουλία συνέβαλε στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 664.220 κιλά.

Πλέον, αποτελεί γεγονός ότι οι Κοινωνικές Ντουλάπες Skip αγκαλιάστηκαν από το κοινό, με αποτέλεσμα να έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 17 τόνοι ρούχων μέχρι σήμερα. Έτσι, πάνω από 22.000 συνάνθρωποι και 95 φορείς επωφελήθηκαν με ρουχισμό.

απορρυπαντικά και τσάντες κοινωνική ντουλάπα skip

Ένας χρόνος ήταν αρκετός για να γίνει μια σημαντική διαφορά στον κόσμο μας, να πάρει ανάσα το περιβάλλον και να εφοδιαστεί με είδη ρουχισμού πλειάδα συνανθρώπων. Το τέλος της ιστορίας αλλάζει. Ξεκινά μια νέα ζωή για τα ρούχα αυτά και μαζί με την Κοινωνική Ντουλάπα της Skip και την Fabric Republic μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε σε έναν ακόμη χρόνο, ελπίζοντας να ξεπεραστούν ξανά οι προσδοκίες.

Κοινωνική Ντουλάπα Skip Video

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα