Smart Life

Περίεργα έθιμα του Πάσχα σε διάφορες χώρες του κόσμου

Από τις μάγισσες του Πάσχα στη Σουηδία μέχρι τα Πασχαλινά δώρα στην Ελλάδα

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έθιμα του Πάσχα
© Pexels/ gustavo fring

Περίεργα έθιμα του Πάσχα: Από τις μάγισσες του Πάσχα στη Σουηδία μέχρι το μπουγέλο στους δρόμους της Πολωνίας και το πιο περίεργο έθιμο του Πάσχα στην Ελλάδα

Το Πάσχα είναι μία περίοδος του χρόνου η οποία χαρακτηρίζεται από τα έθιμα και τις παραδόσεις της, το ενδιαφέρον όμως είναι ότι, ανάλογα με την περιοχή και τη χώρα, αυτές είναι διαφορετικές και, σε κάποιες περιπτώσεις, πολύ ξεχωριστές. Σίγουρα έχεις εξοικειωθεί με πολλές από τις παραδόσεις που συναντάμε σε μέρη της Ελλάδας, όπως είναι οι μπότηδες στην Κέρκυρα ή τα χρωματιστά αερόστατα στο Λεωνίδιο της Αρκαδίας. Γνωρίζεις όμως κάποια ιδιαίτερα έθιμα του εξωτερικού, όπως είναι οι μάγισσες του Πάσχα στη Σουηδία, το πέταγμα χαρταετού στις Βερμούδες ή το μπουγέλο στους δρόμους της Πολωνίας;

Οι μάγισσες του Πάσχα στη Σουηδία

Τα έθιμα και οι παραδόσεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα και συχνά αντικατοπτρίζουν τις πολιτιστικές αξίες και τις πεποιθήσεις των ανθρώπων κάθε περιοχής. Έτσι, στη Σουηδία, οι μάγισσες του Πάσχα ("Påskkärringar") αποτελούν ένα από τα ξεχωριστά έθιμα που διατηρούνται και θυμίζουν σε κάποια σημεία το αμερικανικό Halloween. Σύμφωνα με την παράδοση, η ιστορία των μαγισσών του Πάσχα ξεκινά από την πρώτη Μεγάλη Πέμπτη, όταν ο Ιούδας πρόδωσε τον Ιησού. Πιστεύεται ότι αυτή την ημέρα, το κακό απελευθερώθηκε στον κόσμο - συμπεριλαμβανομένων των μαγισσών που πετούν από τότε κάθε Μεγάλη Πέμπτη με τα σκουπόξυλά τους στο μυθικό νησί Blåkulla στη Βαλτική θάλασσα. Ως ένας τρόπος για να διώξουν το κακό, τα παιδιά ντύνονται μάγισσες και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι με μαντίλες στο κεφάλι και σχηματισμένες φακίδες στο πρόσωπο, ανταλλάσσοντας ζωγραφιές για καραμέλες. Είναι επίσης συνηθισμένη πρακτική να διακοσμούν κλαδιά με πολύχρωμα φτερά και να τα κρεμούν στους τοίχους.

Påskkärringar
© Flickr

Το πέταγμα χαρταετού στις Βερμούδες

Μπορεί στην Ελλάδα να το συνηθίζουμε την Καθαρά Δευτέρα, όμως στις Βερμούδες το Πάσχα γιορτάζεται με πέταγμα του χαρταετού. Πρόκειται για μία παράδοση που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, όταν ένας δάσκαλος χρησιμοποίησε έναν χαρταετό για να εξηγήσει στους μαθητές του την ανάληψη του Ιησού. Σήμερα, οι ντόπιοι συνηθίζουν να κατασκευάζουν μόνοι τους και να πετούν χαρταετούς τη Μεγάλη Παρασκευή, συχνά επιλέγοντας ιδιαίτερα σχέδια και έντονα χρώματα. To πέταγμα χαρταετού θεωρείται σύμβολο ενότητας και ελπίδας και η θέα των εκατοντάδων χαρταετών που πετούν στα ύψη στον ουρανό είναι ένα αξέχαστο μέρος των εορτασμών του Πάσχα στη χώρα. Φυσικά είναι και μια εποχή που συνηθίζονται τα οικογενειακά πικνικ και γλέντια με παραδοσιακά πιάτα, όπως είναι το κέικ μπακαλιάρου. 

Πάσχα
© Unsplash

Το μπουγέλο στους δρόμους της Πολωνίας

Η Πολωνία έχει μια μοναδική πασχαλινή παράδοση που ονομάζεται Śmigus-Dyngus ή Dyngus Day. Τη Δευτέρα του Πάσχα, νεαρά αγόρια και κορίτσια, οπλισμένα με κουβάδες και νεροπίστολα, ρίχνουν νερό το ένα πάνω στο άλλο στους δρόμους. Η παράδοση συμβολίζει τον καθαρισμό των αμαρτιών και την ανανέωση της ζωής. Εκτός από τις νερομαχίες, η Dyngus Day συνδέεται επίσης με άλλα έθιμα της Δευτέρας του Πάσχα στη χώρα, όπως το βάψιμο των αυγών, αλλά και παραδοσιακά πολωνικά φαγητά όπως ένα ιδιαίτερο τσουρέκι που ονομάζεται babka και ένα κέικ που ονομάζεται mazurek. Οι ντόπιοι στολίζουν επίσης τα σπίτια τους με κλαδιά φοίνικα και τα πηγαίνουν στην εκκλησία για ευλογία.

Πάσχα
© Unsplash

Πάσχα με πολλά έθιμα και περισσότερα δώρα για όλους

Και στη χώρα μας το Πάσχα αποτελεί μία περίοδο με πολλές τοπικές παραδόσεις και έθιμα, τα οποία έχουν τις ρίζες τους πολλά χρόνια πριν και τα οποία ακολουθούμε με ευλάβεια έως και σήμερα. Είναι όμως και μία περίοδος που αποτελεί ευκαιρία για αγορές, δώρα και όμορφες στιγμές με τους δικούς σου ανθρώπους. Το πρόγραμμα επιβράβευσης €πιστροφή που αποτελεί μία από τις αγαπημένες “παραδόσεις” στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια αποτελεί μία ευκαιρία να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τις αγορές σου αυτό το Πάσχα. Έτσι, δεν έχεις παρά να πραγματοποιήσεις τις πασχαλινές αγορές σου από 3/4 έως και 15/4 στους επιλεγμένους συνεργάτες του προγράμματος €πιστροφή με κάρτες Εurobank που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ώστε να κερδίσεις 10% €πιστροφή με πιστωτικές ή 5% €πιστροφή με χρεωστικές κάρτες. Επιπλέον, με τις αγορές σου κερδίζεις και συμμετοχές στη μεγάλη πασχαλινή κλήρωση του Προγράμματος με πολλά δώρα. Οι συνεργάτες που συμμετέχουν στην ενέργεια είναι οι ΓΕΡΜΑΝΟΣ, COSMOTE, IKEA, SEPHORA, Marks &Spencer, INTERSPORT, Perfect Toys, DPAM, Toy Shop, PetCity, Anna Maria Mazaraki & Ekdromi.gr. Ενημερωθείτε αναλυτικά για τους όρους και τις προϋποθέσεις του Προγράμματος στο eurobank.gr/epistrofi.

Ποιο είναι το πιο περίεργο έθιμο του Πάσχα στην Ελλάδα;

Είναι αρκετά τα έθιμα που έχουμε τις μέρες του Πάσχα στη χώρα μας, ποιο είναι όμως το πιο ιδιαίτερο; Αν επιλέγαμε ένα ξεχωριστό και εντυπωσιακό θα ήταν το κρέμασμα και κάψιμο του Ιούδα που συμβαίνει σε πολλές περιοχές, με τα ομοιώματα να είναι συνήθως φτιαγμένα από άχυρο ή παλιά ρούχα. Τα κρεμούν σε πλατείες, σε δέντρα ή σε μπαλκόνια και οι άνθρωποι τα χτυπούν με ξύλα ή πέτρες ή τα καίνε. Πρόκειται για μία παράδοση που έχει σκοπό να συμβολίσει την τιμωρία του Ιούδα για την προδοσία του Ιησού και επίσης λέγεται ότι διώχνει τα κακά πνεύματα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ