Smart Life

Η ιστορία της La Roche-Posay στον τομέα της ογκολογίας

Με 25 χρόνια στην κλινική έρευνα, δουλεύοντας δίπλα σε καταξιωμένους ογκολόγους, δερματολόγους και ψυχολόγους, η εταιρία βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Η ιστορία της La Roche-Posay στο χώρο της ογκολογίας

La Roche-Posay: Οι δράσεις της #1 μάρκα φροντίδας του δέρματος παγκοσμίως για την αντιμετώπιση των δερματικών παθήσεων των καρκινοπαθών και για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση

Λένε ότι η ζωή είναι ένα ταξίδι. Αυτό το ταξίδι μπορεί να έχει απρόοπτα, άλλα καλά και άλλα κακά, που δε μπορούμε να προβλέψουμε, μπορούμε όμως να αντιμετωπίσουμε. Ένα ταξίδι, ακόμη, έχει συνοδοιπόρους –τις περισσότερες φορές-, οι οποίοι πάντα το κάνουν πιο εύκολο και πιο ευχάριστο. Είναι αυτοί που σε περίπτωση απροόπτου, θα συμβάλλουν ώστε από κοινού να ξεπεράσουμε τυχόν εμπόδια και να συνεχίσουμε για τον επόμενο προορισμό με στόχο τον τερματισμό. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να επιλέξουμε με ποιους θέλουμε να συμπορευτούμε και ποιους θα εμπιστευτούμε, οι οποίοι για τον καθένα από εμάς είναι διαφορετικοί.

Ένας τέτοιος συνοδοιπόρος για τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο είναι η La Roche-Posay. Με περισσότερα από 25 χρόνια στην κλινική έρευνα, δουλεύοντας δίπλα σε καταξιωμένους ογκολόγους και δερματολόγους, η εταιρία έχει ως αποστολή να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο, έτσι ώστε να τους βοηθά να διαχειριστούν τις δερματικές ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας τους. Γνωρίζατε ότι έως και το 95% των καρκινοπαθών που υποβάλλονται σε θεραπεία εμφανίζουν δερματικές ανεπιθύμητες ενέργειες;1 «Οι επιπτώσεις στο δέρμα είναι τόσο σοβαρές που μπορούν να οδηγήσουν σε προσωρινή ή μόνιμη παύση της θεραπείας κατά του καρκίνου», αναφέρει ο Δρ. Ivan Krakowski, ογκολόγος και ιδρυτής της AFSOS-υποστηρικτικής ομάδας καρκινοπαθών. Πράγματι, ένας σημαντικός αριθμός εξ αυτών, μειώνουν τη δόση της θεραπείας ή διακόπτουν τη θεραπεία του καρκίνου, άλλοι προσωρινά και άλλοι για πάντα (βλ. 50% των θεραπειών για τον καρκίνο διακόπτονται λόγω δερματικών ανεπιθύμητων ενεργειών 2 και το 76% των ασθενών αναγκάζονται να μειώσουν τη δόση της θεραπείας 3).

Δερματική φροντίδα σε καρκινοπαθείς

Mε σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει για το καρκίνο και τις αρνητικές επιπτώσεις αυτού στο δέρμα των ασθενών και απώτερο σκοπό κανείς από τους τελευταίους να μη σταματήσει τη θεραπεία του λόγω αυτών των παρενεργειών, η La-Roche Posay εργάζεται όλα αυτά τα χρόνια προσηλωμένη προς αυτή την κατεύθυνση με εξειδικευμένα προιόντα για ογκολογικούς ασθενείς με το σχετικό Oncology stamp πανω στην συσκευασία. Από το 1997, προσφέρει φροντίδα σε καρκινοπαθείς στο Κέντρο Υποστηρικτικής Φροντίδας στο Ιαματικό Κέντρο στην πόλη La Roche- Posay. Αποτελεί τη μοναδική μάρκα φροντίδας του δέρματος που συνεργάζεται με την Διεθνή Ένωση Κατά του Καρκίνου (UICC) (βλ. περισσότερα για UICC στο τέλος του άρθρου). Μέσα από την συνεργασία της με τη UICC, η La Roche-Posay υποστηρίζει οργανισμούς σε όλον τον κόσμο και χρηματοδοτεί σημαντικά έργα που, πέρα από την περιποίηση του δέρματος, αφορούν στην προώθηση της υποστηρικτικής φροντίδας για τους ασθενείς. Το έργο αυτό είναι απαραίτητο, καθώς το 80% των ασθενών επιβεβαιώνουν ότι η υποστηρικτική φροντίδα τούς βοήθησε στη διαχείριση της νόσου 4.  
Η La Roche-Posay έχει δημιουργήσει τη διεθνή πρωτοβουλία και πρόγραμμα «Fight with Care», που έχει ως στόχο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο και να βοηθήσει τα άτομα που τους φροντίζουν και τους δίνουν δύναμη καθημερινά. Όλους εκείνους τους συνοδοιπόρους σε αυτό το ιδιόμορφο ταξίδι με προορισμό την ίαση. Αναλυτικότερα, το Fight With Care συμβάλλει στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης, στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και του ευρύτερου κοινού, και στην υποστήριξη του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου, ΑγκαλιάΖΩ. H La Roche-Posay έχει πραγματοποιήσει 11 μελέτες με τη συμμετοχή περισσότερων από 11.000 ασθενών που οδήγησαν σε 16 δημοσιεύσεις και 44 posters σε κορυφαία δερματολογικά συνέδρια.

Πρόγραμμα Fight with Care

Μάλιστα, στην προσπάθεια γενικότερης ενημέρωσης, στο πλαίσιο του προγράμματος Fight With Care, το 2021, η La Roche-Posay δημοσίευσε έναν Οδηγό για Ασθενείς με συμβουλές πάνω στον τρόπο πρόληψης, μείωσης και επιβράδυνσης των ανεπιθύμητων ενεργειών- από την ενυδάτωση και την προστασία του πολύ ξηρού δέρματος, μέχρι την ανακούφιση του πόνου που προκαλεί η φλεγμονή στα νύχια και τα τριχοθυλάκια, αλλά και την καταπράυνση των δερματικών αντιδράσεων στα χέρια και τα πόδια. Ακόμη, αυτός ο Οδηγός περιλαμβάνει tips για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, όπως ασκήσεις ευεξίας, Rose Pilates και Σωφρολογία με τεχνικές χαλάρωσης και αναπνοών, και τόνωση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης του ασθενούς, με ασφαλή προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ La Roche-Posay που αναδεικνύουν φρύδια, χείλη και νύχια.

Τόνωση της αυτοπεποίθησης των ασθενών

Νέα καμπάνια, της La Roche-Posay που θα ενδυναμώσει το πρόγραμμα, Fight With Care, είναι «Η Θεραπευτική Δύναμη του Αγγίγματος». Αυτή η διαφορετική εκστρατεία έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με την πολύτιμη υποστηρικτική φροντίδα και τον ζωτικό ρόλο του φροντιστή κατά τη διάρκεια της θεραπείας του ασθενούς.Εστιάζει στη θεραπευτική αξία του αγγίγματος, που «επουλώνει τις πληγές» και δίνει δύναμη στον καθένα από εμάς, πόσο μάλλον στους ασθενείς να συνεχίσουν την πορεία προς την ίαση. Βασικό στοιχείο της είναι ότι συμμετέχουν πραγματικοί καρκινοπαθείς και μέλη της οικογένειάς τους, και όχι ηθοποιοί. Ο μόνος ηθοποιός που συμμετέχει, όχι όμως με την επαγγελματική του ιδιότητα, αλλά διηγoύμενος την προσωπική του ιστορία, βγαίνοντας νικητής από τη μάχη του με τον καρκίνο, είναι ο Αντίνοος Αλμπάνης. Η La Roche-Posay στέκεται δίπλα στον ασθενή μέσα από αυτή της την όμορφη δράση, τονίζοντας τη σημασία που έχει η φροντίδα του δέρματος για την υγεία αλλά και την ψυχολογία του ογκολογικού ασθενούς, αφού όπως λέει και ο Αντίνοος, η μάχη κατά του καρκίνου δίνεται με φροντίδα. 

Επιπλέον, φέτος, κάνοντας ένα ακόμα υπερήφανο βήμα στην υλοποίηση του μεγάλου της οράματος, η La Roche- Posay ήταν ο επίσημος χορηγός της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου 2023.

Πιστοί στο όραμα τους, «Κανένας μόνος του ενάντια στον καρκίνο!», η ομάδα της La Roche-Posay συνεχίζει να ενισχύει για πέμπτη συνεχή χρονιά το έργο του ομίλου «ΑγκαλιάΖΩ». Είναι δίπλα σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους μέσω στοχευμένων ενεργειών που θα τους βοηθήσουν να βγουν νικητές σε αυτή τη δύσκολη μάχη: webinars ενημέρωσης ασθενών, νοσηλευτικού προσωπικού και συγγενών, δράσεις ενημέρωσης φροντίδας και ομορφιάς (περιποίηση και make-up) και διάθεση 6500 προϊόντων και εντύπων στους ασθενείς.

Επειδή η εταιρία δίνει αξία στη συσπείρωση φορέων, συνεργάζεται επίσης με την Πολυεθνική Ένωση Υποστηρικτικής Φροντίδας στον Καρκίνο (MASCC): έναν διεπιστημονικό οργανισμό αφιερωμένο στην εφαρμογή, την εκπαίδευση και την έρευνα σε ό,τι αφορά την υποστηρικτική φροντίδα. Μαζί, δημιουργήσαμε μια διεθνή επιτροπή ογκολόγων, δερματολόγων, νοσηλευτών και ακτινοθεραπευτών. Αποστολή τους είναι να αναπτύξουν νέες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη χρήση των προϊόντων περιποίησης παράλληλα με τα αντικαρκινικά φάρμακα, με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών και, έτσι, να εξασφαλιστούν καλύτερη συμμόρφωση στις θεραπείες και μεγαλύτερες πιθανότητες ανάρρωσης.

Παρατηρώντας όλες τις παραπάνω δράσεις που έχει προβεί η La Roche-Posay και το πραγματικό αποτύπωμα της στην κοινωνία δεν είναι τυχαίο που θεωρείται η No1 μάρκα φροντίδας του δέρματος παγκοσμίως. Πιστεύει και επενδύει σε ένα σύνολο πραγμάτων για να επέλθει η «νίκη», όπως εξειδικευμένοι γιατροί, πρωτοπόρα τεχνολογία, δεκτικοί ασθενείς στην φροντίδα  και ενέργειες με θετική επίδραση.

δύο ενωμένα χέρια

Η La Roche-Posay δεσμεύεται να συνεχίσει να συμβάλει ενεργά στην ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με τον καρκίνο και να πιέσει κυβερνήσεις και ιδιώτες σε όλον τον κόσμο να αναλάβουν δράση κατά της νόσου. Απαιτείται η σύμπλευση δυνάμεων και είναι κάτι που η εταιρία έχει κατανοήσει καλά. Στόχος της είναι ολόκληρος ο κόσμος να συσπειρωθεί στον αγώνα κατά της παγκόσμιας επιδημίας του καρκίνου, με όραμα να αλλάξει τη ζωή των ασθενών με καρκίνο, απαλλάσσοντάς τους από τις δερματικές παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου και χαρίζοντας τους μια νέα ζωή. Η αλλαγή είναι κοντά, αρκεί να θυμόμαστε πως η ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη.

1 Seité S, Bensadoun RJ, Mazer JM. Prevention and treatment of acute and chronic radiodermatitis. Breast Cancer (Dove Med Press). 2017 Nov 2;9:551-557. / Leporini C, et al. Management of dermatologic toxicities associated with monoclonal antibody epidermal growth factor receptor inhibitors: A case review. J Pharmacol Pharmacother. 2013 Dec;4(Suppl 1):S78-85. 
2 Aizman L, et al. The Influence of Supportive Onco-dermatology Interventions on Patient Quality of Life: A Cross-Sectional
Survey. J Drugs Dermatol. 2020 May 1;19(5):477-482.
3 Boone SL, Rademaker A, Liu D, Pfeiffer C, Mauro DJ, Lacouture ME. Impact and management of skin toxicity associated with anti-epidermal growth factor receptor therapy: survey results. Oncology. 2007;72(3–4):152–159.​
4 Σε μελέτη με 11.000 συμμετέχοντες από 5 χώρες
5 Η συχνότερα αναφερόμενη μάρκα μεταξύ των τριών κορυφαίων μαρκών δερμοκαλλυντικών που συνιστούν οι δερματολόγοι. Πηγή: Έρευνα για την αγορά των δερμοκαλλυντικών, η οποία διενεργήθηκε από την IQVIA και άλλους εταίρους (Ipsos, TNS) μεταξύ Σεπτεμβρίου 2017 και Αυγούστου 2018, με τη συμμετοχή δερματολόγων σε 59 χώρες που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η Διεθνής Ένωση Κατά του Καρκίνου (UICC): σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Ηνωμένα Έθνη, συσπειρώνει και υποστηρίζει την παγκόσμια κοινότητα καρκίνου μέσα από συνέδρια, εστιάζοντας στην ενίσχυση των ικανοτήτων και στην ευαισθητοποίηση με στόχο να διασφαλίσει ότι η καταπολέμηση του καρκίνου παραμένει προτεραιότητα στην παγκόσμια ατζέντα για την υγεία. Η UICC ιδρύθηκε το 1933, και στη βάση των μελών της συμπεριλαμβάνονται πάνω από 1.200 οργανισμοί σε 172 χώρες. Αυτό που τη διαφοροποιεί είναι ότι εκπροσωπεί τόσο αντικαρκινικές ενώσεις και υπουργεία υγείας όσο και ομάδες ασθενών.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ