Smart Life

Μπορεί ένα άγγιγμα να κάνει τη διαφορά;

Το 80% των ασθενών, κατά τη διάρκεια της θεραπείας κατά του καρκίνου, εμφανίζουν δερματικές παθήσεις*

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντίνοος Αλμπάνης
Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ημέρα κατά του καρκίνου με τον Αντίνοο Αλμπάνη © NIK ZIK

La Roche-Posay: Η νέα digital καμπάνια ευαισθητοποίησης έχει ως στόχο να αποδείξει πως ένα άγγιγμα μπορεί να είναι θεραπευτικό

Αφή. Μία από τις πέντε αισθήσεις μας, την οποία πολλές φορές υποτιμάμε. Στην υποθετική ερώτηση «Αν έπρεπε να στερηθείς μία από τις αισθήσεις σου, ποια θα ήταν αυτή;», ίσως η αφή να ήταν η πρώτη που θα λέγαμε-το έχω κάνει και εγώ-. Ίσως και η όσφρηση. Αυτό που δεν σκέφτηκα απαντώντας με τόση άνεση και χωρίς κάποιο δίλημμα, είναι πόσα πράγματα θα έχανα: το κράτημα ενός χεριού μια απογευματινή βόλτα, το χειροκρότημα σε μια παράσταση που το άξιζε, το «κόλλα πέντε» στην καλύτερη φίλη μου που πέρασε το μάθημα. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη ένα χάδι, μια αγκαλιά, ένα φιλί και μεγαλύτερη ανάγκη να τα αισθανθούμε. Είναι και κάποιοι όμως που τα χρειάζονται λίγο παραπάνω. Κάποιοι που για αυτούς είναι η κινητήριος τους δύναμη και η υπενθύμιση ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε τα αδύνατα, δυνατά. Γιατί πολλές φορές ένα άγγιγμα είναι αρκετό. 

Αυτοί είναι οι καρκινοπαθείς, οι οποίοι ενώ χρειάζονται ένα άγγιγμα περισσότερο από όλους εμάς, πολλές φορές το στερούνται- οξύμωρο ε; Όταν ξεκινάει η θεραπεία για τον καρκίνο, γνωρίζουμε ότι είναι πιθανό ο ασθενής να χάσει τα μαλλιά και την όρεξή του. Γνωρίζαμε όμως ότι το 80% των ασθενών, κατά τη διάρκεια της θεραπείας κατά του καρκίνου, εμφανίζουν δερματικές παθήσεις, όπως αίσθηση καύσου, έντονη ξηρότητα, ρωγμές, φλεγμονή στα νύχια και πολλές άλλες 1. Μάλιστα, το 50% των θεραπειών για τον καρκίνο διακόπτονται λόγω δερματικών ανεπιθύμητων ενεργειών2, ενώ το 76% των ασθενών αναγκάζονται να μειώσουν τη δόση της θεραπείας 3. Και ενώ, το άγγιγμα παρηγορεί, ανακουφίζει, μειώνει το άγχος και τον πόνο, πολλοί ασθενείς το στερούνται επειδή το δέρμα τους είναι ερεθισμένο και καταπονημένο.

La Roche-Posay,«Η θεραπευτική δύναμη του αγγίγματος»

Κατανοώντας τη θεραπευτική ιδιότητα του αγγίγματος και προσπαθώντας να αλλάξει το σκηνικό, η LaRoche-Posay, επίσημος χορηγός της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καρκίνου, στέλνει το δικό της ηχηρό μήνυμα. Η νέα digital καμπάνια ευαισθητοποίησης ,«Η θεραπευτική δύναμη του αγγίγματος», έχει ως στόχο να προτείνει «απτές» λύσεις και να μας αποδείξει πως το άγγιγμα των δικών μας ανθρώπων και των ειδικών, όπως οι γιατροί, μπορεί να είναι θεραπευτικό και να κάνει τη διαφορά. Αυτό το  άγγιγμα που θα πάρεις αγκαλιά το ασθενή, αυτό που θα τον παροτρύνεις να συνεχίσει και αυτό που θα απλώσεις την κατάλληλη κρέμα για να τον ανακουφίσεις. Με πρωταγωνιστή τον Αντίνοο Αλμπάνη, νικητή στη δική του μάχη με τον καρκίνο, και συμμετέχοντες πρώην ογκολογικούς ασθενείς και μέλη της οικογένειάς τους, η digital αυτή καμπάνια ενθαρρύνει όλους εκείνους που υποβάλλονται σε θεραπεία να μην το βάλουν κάτω, να συνεχίσουν να αγωνίζονται και να το πιστεύουν. Ο Αντίνοος Αλμπάνης εχει μοιραστεί με το κοινό ότι μετά από κάποιες εξετάσεις διαγνώστηκε με λέμφωμα. Σήμερα, είναι καλά και οι δηλώσεις του δίνουν κουράγιο σε όσους είναι αντιμέτωποι αυτή τη στιγμή με τον καρκίνο. «Είναι κάποιες μάχες που δεν τις περιμένουμε και τελικά γίνονται η καθημερινότητά μας. Δίπλα μας σε αυτή τη μάχη, είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται στο πλευρό μας.Το άγγιγμά τους μπορεί να έχει θεραπευτική δύναμη» αναφέρει. Και έχει δίκιο. Καμία μάχη δεν είναι προσωπική και αν είναι τότε είναι καταδικασμένη σε ήττα. Για να πορευθείς και να βγεις νικητής, πρέπει να διαλέξεις τους κατάλληλους συμμάχους, είτε αυτοί είναι η οικογένεια σου είτε άνθρωποι που έγιναν η οικογένεια σου: γιατροί, φίλοι, φροντιστές, Γιατί μόνο έτσι πολεμάς. Με φροντίδα.

La Roche-Posay,«Η θεραπευτική δύναμη του αγγίγματος»

Αν η κάθε μικρή- και ταυτόχρονα μεγάλη- πράξη αγάπης συνδυαστεί με τα κατάλληλα προϊόντα φροντίδας, τότε τα αποτελέσματα είναι πραγματικά θαυματουργά. Εδώ είναι που επεμβαίνει η επιστήμη. Η ομάδα της LaRoche-Posay, από το 2008, συνεργάζεται με δερματολόγους, ογκολόγους και άλλους ειδικούς, με στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των αντικαρκινικών θεραπειών στο δέρμα. Παράγει προϊόντα για πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία, για την αντιμετώπιση της δερματολογικής φροντίδας για το πρόσωπο και το σώμα, τη φροντίδα τριχωτού, το μακιγιάζ μετά το καρκίνο και την αντηλιακή προστασία. Η La Roche-Posay έχει μελετήσει και επιμένει να επικοινωνεί -όχι άδικα- πως για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση ενός κύκλου ογκολογικής θεραπείας, είναι επιτακτική η διατήρηση της υγείας του δέρματος. Γι’ αυτό, εσύ που κουβαλάς ήδη εσωτερικές πληγές, μην αφήνεις τον εαυτό σου εκτεθειμένο και στις εξωτερικές.

Η εκστρατεία «Η Θεραπευτική Δύναμη του Αγγίγματος» είναι μέρος μιας μεγαλύτερης, διεθνούς πρωτοβουλίας της La Roche-Posay που λέγεται «FightWithCare». Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το 2021 και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις δερματικές ανεπιθύμητες ενέργειες των θεραπειών για τον καρκίνο, στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και του ευρύτερου κοινού, και στην παροχή βοήθειας στους ασθενείς με οικονομική υποστήριξη αλλά και με δωρεές προϊόντων σε οργανισμούς. Στο πλαίσιο του προγράμματος Fight With Care, το 2021, η La Roche-Posay δημοσίευσε έναν Οδηγό για Ασθενείς με συμβουλές πάνω στον τρόπο πρόληψης, μείωσης και επιβράδυνσης των ανεπιθύμητων ενεργειών –από την ενυδάτωση και την προστασία του πολύ ξηρού δέρματος, μέχρι την ανακούφιση του πόνου που προκαλεί η φλεγμονή στα νύχια και τα τριχοθυλάκια, αλλά και την καταπράυνση των δερματικών αντιδράσεων στα χέρια και τα πόδια. Μάλιστα στο πλαίσιο των ενεργειών ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης του πληθυσμού στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον όμιλο εθελοντών κατά του καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, διοργάνωσε στις 16 Νοέμβριου 2022 μία ολοήμερη εκδήλωση για γιατρούς, φαρμακοποιούς, δημοσιογράφους και influencers.

La Roche-Posay, «Η θεραπευτική δύναμη του αγγίγματος»

Αν πάσχεις από καρκίνο και αυτή τη στιγμή διαβάζεις το άρθρο, συμβουλέψου τους ειδικούς. Αγάπησε τον εαυτό σου, με όλα τα σημάδια και όλες τις αλλαγές που μπορεί να παρουσιάσει και πάρε τα κατάλληλα μέτρα φροντίδας. Το κάθε σημάδι αποτυπώνει μια ιστορία και η ιστορία αυτή είναι η αυτοβιογραφία σου. Συνέχισε να τη γράφεις με πρωταγωνιστή εσένα. Έχοντας πάντα στο μυαλό σου τους συμπρωταγωνιστές σου. Έχε τους δίπλα σου συνοδοιπόρους σε αυτό το ταξίδι με ένα προορισμό: την ίαση.

* Charles C., et al. March 2013. Impact of cutaneous toxicity associated with targeted therapies on quality of life. Results of a longitudinal exploratory study. Bulletin du Cancer. Vol 100 N 3//2. Prof. Krakowski’s quote
1 Charles C., et al. March 2013. Impact of cutaneous toxicity associated with targeted therapies on quality of life. Results of a longitudinal exploratory study. Bulletin du Cancer. Vol 100 N 3//2. Prof. Krakowski’s quote
2 Aizman L, et al. The Influence of Supportive Onco-dermatology Interventions on Patient Quality of Life: A Cross-Sectional Survey. J Drugs Dermatol. 2020 May 1;19(5):477-482.
3 Boone SL, Rademaker A, Liu D, Pfeiffer C, Mauro DJ, Lacouture ME. Impact and management of skin toxicity associated with anti-epidermal growth factor receptor therapy: survey results. Oncology. 2007;72(3–4):152–159.​

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ