Smart Life

Κεφάλαιο Ανακύκλωση: Πώς δίνεις νέα ζωή στις χάρτινες συσκευασίες

Ακολούθησε βήμα-βήμα το ταξίδι μίας άδειας χάρτινης συσκευασίας Tetra Pak από την κουζίνα του σπιτιού σου μέχρι τη δημιουργία νέων, ανακυκλωμένων υλικών

Φίλιππος Κόλλιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ανακύκλωση: Τα βήματα που οδηγούν τις συσκευασίες Tetra Pak να αποκτήσουν νέα «ζωή».

Κάθε συσκευασία Tetra Pak που μπαίνει στη ζωή μας, μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να περιέχει απλώς χυμό ή γάλα, αφού μετά από κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να αποκτήσει πολλές και διαφορετικές «ζωές», αν επιλέξουμε να την ανακυκλώσουμε. Η Tetra Pak®, κορυφαία εταιρεία λύσεων επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων στον κόσμο, δεσμεύεται να συμμετέχει στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργώντας χάρτινες συσκευασίες από ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για κάτι καινούργιο.

Οι συσκευασίες Tetra Pak είναι καλή επιλογή για το περιβάλλον, καθώς αποτελούνται από χαρτί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%, ενώ σε ολοένα και περισσότερες συσκευασίες χρησιμοποιείται, πλέον, και πλαστικό φυτικής προέλευσης από ζαχαροκάλαμο. Το χαρτί, αφού ανακυκλωθεί, μπορεί να μετατραπεί σε νέα προϊόντα χαρτιού, όπως χαρτοσακούλες, θήκες αυγών, είδη γραφικής ύλης και χαρτοκιβώτια, ενώ οι λεπτές επιστρώσεις πλαστικού και αλουμινίου αξιοποιούνται στην παραγωγή μονωτικών υλικών με πολλές εφαρμογές στην κατασκευαστική βιομηχανία και τα έπιπλα.

Ποια είναι, όμως, τα βήματα που ακολουθεί μία άδεια χάρτινη συσκευασία ώσπου να αποκτήσει νέα «ζωή»;

1. Διαχωρίζουμε τις ανακυκλώσιμες χάρτινες συσκευασίες από τα υπόλοιπα απορρίμματα, τις ξεπλένουμε απομακρύνοντας τυχόν υπολείμματα, τις διπλώνουμε και τις απορρίπτουμε χωρίς σακούλα στον μπλε κάδο της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) στη γειτονιά μας.

2. Τα φορτηγά της ΕΕΑΑ, που έχουν παραχωρηθεί στους Δήμους της χώρας, συλλέγουν το περιεχόμενο των μπλε κάδων και το μεταφέρουν στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).

3. Οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες διαχωρίζονται ανάλογα με το μέγεθος, το σχήμα, το βάρος και τη σύστασή τους, σε επιμέρους κατηγορίες,  όπως συμβαίνει και με τις χάρτινες συσκευασίες Tetra Pak, οι οποίες συμπιέζονται σε μεγάλα δέματα και στη συνέχεια μεταφέρονται στο εργοστάσιο LM ECO στην Καρδίτσα.

4. Η πρωτότυπη μονάδα ανακύκλωσης LM ECO διαθέτει την κατάλληλη γραμμή παραγωγής, όπου οι συσκευασίες περνούν από ειδική επεξεργασία, διαχωρίζονται στα μέρη από τα οποία αποτελούνται, παίρνουν νέα μορφή και γίνονται καινούργια, χρήσιμα προϊόντα.

Δείτε αναλυτικά τη διαδικασία ανακύκλωσης των χάρτινων συσκευασιών Tetra Pak:

Μέσω αυτής της διαδικασίας, η οποία ξεκινά από τη δική μας επιλογή για ανακύκλωση, συμβάλλουμε στη μείωση των αστικών αποβλήτων, την εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας και κατ’ επέκταση την προστασία του περιβάλλοντος. Κάνε κι εσύ μία σωστή επιλογή για το περιβάλλον, επιλέγοντας και ανακυκλώνοντας χάρτινες συσκευασίες Tetra Pak!