Smart Life

Η Αθήνα γίνεται μωβ: Η εξωτική τζακαράντα φέρνει το κάτι καλύτερο

Εσείς τι ξέρετε για την εξωτική τζακαράντα;

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pexels-clayton-5732779.jpg

Η ανοιξιάτικη Αθήνα γίνεται μωβ και οι τζακαράντες φέρνουν το κάτι καλύτερο στις βόλτες μας στην πόλη.

Μπορεί οι βόλτες στην Αθήνα τον τελευταίο χρόνο να μειώθηκαν δραματικά, όμως εκείνες που μετράνε, μένουν αμέσως χαραγμένες. Αν περπατήσεις στην καρδιά της Άνοιξης, τη Ρηγίλλης ή τη Λεωφόρο Αμαλίας προς το Ζάππειο Μέγαρο, δεν μπορεί, απλά δεν μπορεί να μην μείνεις άναυδος από το υπέροχο μωβ χρώμα που θα καλύψει το φόντο σου. Αμέσως έψαξα για πληροφορίες, για να μάθω ότι πρόκειται για την εξωτική τζακαράντα, το πανέμορφο ψηλό δέντρο που κάθε Μάη γεμίζει με μωβ άνθη και φέρνει Κάτι Καλύτερο και πιο όμορφο στο αθηναϊκό κέντρο, δίνοντας χρώμα και άρωμα στις ανοιξιάτικες μέρες μας.

thumbnail_istock-618950500.jpg

Ειδικά φέτος, όμως, το μωβ στην πόλη θα έρθει λίγο νωρίτερα με τo νέο Blueberry του myblu. Η νέα γεύση του Νο.1 ηλεκτρονικού τσιγάρου καλωσορίζει την άνοιξη προσφέροντας στους ενήλικους ατμιστές μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία, τόσο δροσερή και γλυκιά ώστε να είναι απόλυτα ταιριαστή με την εποχή.

Με θυμάμαι να περπατώ και αυθόρμητα ένιωθα το κεφάλι μου ψηλά. Βλέπεις, η τζακαράντα είναι πανταχού παρούσα στο κέντρο: προσφέρει κομψότητα στην κεντρική αλέα στο Ζάππειο (τοποθεσία στην οποία το χρώμα της δεσπόζει ολοκληρωτικά), δημιουργεί μια υπέροχη μωβ λεωφόρο σε όλο το μήκος της Αθηνάς, σκεπάζει στοργικά τα παγκάκια στο Πεδίον του Άρεως και ξεπροβάλλει ακόμα και στα πιο αναπάντεχα σημεία του εμπορικού τριγώνου, φτιάχνοντας αμέσως τη διάθεσή μας.

121950012_354885915937440_2700560672462315813_n.jpg

Το πιθανότερο είναι ότι η τζακαράντα άπλωσε για πρώτη φορά τις ρίζες της στην Αθήνα στα μέσα του 19ου αιώνα. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές, η περίοδος της έλευσής της τοποθετείται στα χρόνια του Όθωνα και συγκεκριμένα την εποχή της δημιουργίας του Εθνικού (Βασιλικού τότε) Κήπου. Η καταγωγή της είναι από την κεντρική Αμερική και την Καραϊβική, ωστόσο η Ιακαράνδη η μιμηλήφυλλος, όπως είναι η επίσημη ονομασία της, προσαρμόστηκε τέλεια στις κλιματολογικές συνθήκες της πρωτεύουσας.

Οι τζακαράντες είναι αρμονικό κομμάτι του αστικού τοπίου, δημιουργώντας κάθε άνοιξη μια «μενεξεδένια πολιτεία». Η δημοφιλία τους εκτινάχθηκε τη τελευταία δεκαετία και όχι τυχαία. Τα ποστ στο Instagram με τους μωβ θόλους που δημιουργούν τα λεπτά και μακριά κλαδιά τους κατέκλυζαν το feed μας και, πέρα από πολλές καρδούλες κάτω από τις φωτογραφίες, προκάλεσαν το ενδιαφέρον πολλών. Βέβαια, πριν από την ινσταγκραμική τους αναγέννηση, ο Γιώργος Σεφέρης ήταν εκείνος που ύμνησε την ομορφιά τους, έστω και αν δεν αναφερόταν στις τζακαράντες της Αθήνας, και τις έκανε γνωστές μέσα από τους στίχους του: «Οι τζακαράντες παίζοντας καστανιέτες και χορεύοντας ρίχναν γύρω στα πόδια τους ένα μενεξεδένιο χιόνι» αναφέρει σε ένα ποίημα του με τίτλο «Kerk Str. Oost, Pretoria, Transvaal» γραμμένο το 1941.

Θα τις περιμένουμε να ανθίσουν και φέτος, με τα υπέροχα μωβ άνθη τους, και να δημιουργήσουν το ιδανικό σκηνικό για τις πρώτες ηλιόλουστες βόλτες μας στην πόλη. Κάτω από το «μενεξεδένιο χιόνι» θα δοκιμάσουμε και την νέα ανοιξιάτικη γεύση του myblu, το Blueberry, που θα προσφέρει Κάτι Καλύτερο στις αγαπημένες συνήθειες των ενήλικων ατμιστών.

myblu_1200x900.png

Η επόμενη φωτογραφία στην Αθήνα θα είναι γεμάτη από μωβ αποχρώσεις ενώ αν είχε γεύση, τότε σίγουρα θα ήταν τόσο δροσερή και γλυκιά, με νότες άγριου βατόμουρο, όπως το νέο Blueberry.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ