Smart Life

Ασφάλεια τροφίμων ή προστασία του περιβάλλοντος;

Η αληθινή απειλή της πανδημίας εντείνει ένα δίλημμα μεταξύ της ασφάλειας τροφίμων και της ανησυχίας για το περιβάλλον

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thumbnail_tetra-pak-index-2020.jpg

Παγκόσμια έρευνα Tetra Pak: Η πανδημία εντείνει το δίλημμα των καταναλωτών ανάμεσα στην ασφάλεια τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η πρόσφατη πανδημία COVID-19 επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας: από τον τρόπο που εργαζόμαστε, την ψυχολογία μας, έως τον τρόπο που ψωνίζουμε τα τρόφιμα μας. Ωστόσο, η ανησυχία μας για τη βιωσιμότητα του πλανήτη, παραμένει ζωντανή, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες. Όπως δείχνει η παγκόσμια έρευνα της Tetra Pak σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Ipsos, για τις νέες τάσεις των καταναλωτών και τις κοινωνικές ανησυχίες, η αληθινή απειλή της πανδημίας έχει εντείνει ένα δίλημμα μεταξύ της ασφάλειας τροφίμων και της ανησυχίας για το περιβάλλον.

68% των καταναλωτών συμφωνούν ότι η ασφάλεια τροφίμων είναι σημαντικό ζήτημα στη σημερινή κοινωνία

How Covid-19 has transformed the consumer landscape

Αν και η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένα ζήτημα που απασχολούσε ανέκαθεν τους καταναλωτές, μετά το ξέσπασμα του COVID-19, παρατηρείται μια αύξηση της τάξης του 10% στην ανησυχία των καταναλωτών παγκοσμίως, σε σχέση με το 2019. Ακόμη, η υγεία συνδέεται με το ζήτημα της ασφάλειας των τροφίμων: τα 2/3 των συμμετεχόντων επισημαίνουν ότι το να είσαι υγιής σημαίνει να έχεις πρόσβαση σε ασφαλή τρόφιμα, ενώ το 60% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι ανησυχεί αν τα τρόφιμα που αγοράζει είναι υγιεινά και ασφαλή για κατανάλωση. Επιπλέον, πάνω από το 50% των καταναλωτών πιστεύει ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι ευθύνη των παραγωγών και το Νο 1 ζήτημα, το οποίο οι εταιρίες θα πρέπει να διαχειριστούν τώρα αλλά και στο μέλλον.

54% των καταναλωτών ταυτίζουν τα ασφαλή τρόφιμα με τα υγιεινά τρόφιμα

Στην ερώτηση τι θεωρούν σημαντικότερο σε μια συσκευασία, οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι αυτό είναι η ασφάλεια των τροφίμων. Εξέφρασαν, επίσης, τον προβληματισμό τους σε σχέση με το αν οι περιβαλλοντικές καινοτομίες στις συσκευασίες επηρεάζουν την ασφάλεια των τροφίμων. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σημείωσε ότι «η χρήση βιώσιμων συσκευασιών» είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά τις εταιρείες τροφίμων και ποτών σήμερα, όσο στο μέλλον.

70% των καταναλωτών προτιμούν μια συσκευασία φτιαγμένη από υλικά φυτικής προέλευσης

Το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων αποτελεί το Νο 1 περιβαλλοντικό ζήτημα
Η σπατάλη τροφίμων βρίσκεται ψηλά στο δημόσιο διάλογο, με περισσότερο από τα ¾ των συμμετεχόντων στην έρευνα να δηλώνουν πως είναι ένα θέμα που τους ανησυχεί ιδιαίτερα. Πιθανότατα το κρίσιμο αυτό ζήτημα να ενταθεί τα επόμενα χρονιά, καθώς ο πλανήτης θα προσπαθεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού. Οι καταναλωτές θέτουν τη μείωση της σπατάλης τροφίμων ως το Νο 1 περιβαλλοντικό ζήτημα, ενώ το ίδιο ζήτημα βρίσκεται και ανάμεσα στις 3 κορυφαίες προτεραιότητες για τους παραγωγούς.

47% των καταναλωτών πιστεύουν ότι μπορούν να συμβάλλουν ενεργά στη μείωση της σπατάλης τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την έρευνα Tetra Pak Index 2020 εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ